Apsijuokti prieš Lietuvą ir apsijuokti prieš visą pasaulį – du skirtingi dalykai, tad Holivudo žvaigždės ir žvaigždutės dėl tos pačios priežasties gausiai puošiančios savo riešus šiuo siūlu taip drąsiai neatvirauja, tačiau daugeliui ir taip viskas aišku.

Rimtus kabalistus tokie nerimti kabalos „išpažinėjai“, matyt, siutina (juolab, kad ir šis siūlas tėra kabalos pop simbolis), bet, kita vertus, nuo Holivudo kalvų per pasaulį nusiritusi kabalos mada į pastarųjų gretas priviliojo ne vieną naują narį, tad labai purkštauti jiems lyg ir nederėtų.

Kabalos pasekėjai – persekiojami ir baudžiami

Nuo ko viskas prasidėjo? Ne, ne nuo Madonnos, nors daugeliui pažintis su kabala išties prasidėjo būtent nuo jos (bet apie tai šiek tiek vėliau).

Manoma, kad kabala (ilgus metus buvęs slaptas, šiandien gi jau neva atviras, mokslas - mistinė religinės žydų filosofijos kryptis) prieš maždaug 3000 metų atsirado Mesopotamijoje. Ten gyvenęs patriarchas Abraomas šiandien yra laikomas pirmuoju kabalistu. Pasakojama, kad jis parašė knygą „Sukūrimo knyga“ ir subūrė bendraminčius, kurie visi drauge pradėjo skleisti vienos pasaulį valdančios jėgos idėją: esą kabalistai žino atsakymus į visus žmonijai rūpimus klausimus, visų pirma, žinoma, kalbama apie egzistenciją.

Nuo pat tų laikų žydų tauta įsipareigojo šią idėją skleisti pasauliui ir žmonėms, tačiau misijos pradžia nebuvo tokia sėkminga kaip, kad pastaraisiais dešimtmečiais ir todėl daugybę metų kabala buvo itin uždara ir slapta.

Tūkstančius metų kabala buvo studijuojama tik mažose mokinių grupelėse, o jos tiesos perduodamos iš lūpų į lūpas tik ypatingiems išrinktiesiems, stengiantis išsaugoti kabalos mokslo paslaptis. Net kai šešioliktajame amžiuje rabinas Itzhakas Luria savo raštuose pateikė kabalos kalbą ir atrodė, kad susidarė palankesnės galimybės atviresnėms kabalos studijoms, jos skelbiamos tiesos vis tiek šimtus metų buvo nepasiekiamos paprastam žmogui.

Kodėl? Daugybę metų kabala buvo griežtai draudžiama, o kabalistai aktyviai persekiojami ir baudžiami. Būtent todėl daugybę šimtmečių kabalos tiesos buvo kruopščiai saugomos ir slepiamos, neva laukiant geresnių laikų, t.y. tų dienų kai žmonės pagaliau subręs kabalai, o gal tiesiog kol taps pakantesni?

„Širdis“ – Izraelyje ir JAV

Per tuos ilgus šimtmečius kabala spėjo apaugti daugybe mitų ir legendų, tad iki šiol apie ją kalbama kaip apie gana paslaptingą religinę kryptį/mokslą/sektą. Esminis lūžis kabalos raidoje įvyko tik XX amžiaus pabaigoje, t.y. 1995 metais, kai pagaliau buvo leista pasauliui atskleisti mistiškosios kabalos paslaptis ir padaryti jas prieinamas visai žmonijai. Tokia data buvo pasirinkta neatsitiktinai – 1995-ieji metai buvo laikomi didžiaisiais permainų metais.

Buvo nuspręsta, kad žmonija pagaliau pasiekė pakankamą išsivystimo lygį, kad ji jau yra pasirengusi pradėti studijuoti kabalos paslaptis ir teisingai jomis naudotis. Ir išties – susidomėjimas kabala neįtikėtinai išaugo. Kas ten žino kodėl – ar kad žmonija esą tikrai patobulėjo, ar, kad žmonės, išvarginti įvairiausių pasaulinių ir buitinių karų, pagaliau prarado budrumą ir yra pasiryžę sekti paskui bet ką, kas įtikinamiau papasakos apie rūpimą gyvenimo prasmę ar patars kaip ilgai ir laimingai gyventi.

Taigi, praėjusį dešimtmetį kabalos mokymo centrų įkurtuvės pasipylė it grybai po lietaus. Daugiausiai jų pridygo Izraelyje ir JAV.

„Vaidina“ protingiausius ir teisingiausius

Tai kas gi pagaliau yra ta kabala ir su kuo ji valgoma?! Kabalos pasekėjai teigia, kad tai – ne religija, o mokslas, mokantis, kaip valdyti savo likimą, gyvenimą ir t.t. ir pan. Žodžiu, kaip ir visos religijos ar sektos – žada amžinąjį gyvenimą ir išmintį bei atsakymus į svarbiausius klausimus. Tiesa, pastarosios mokymas dargi stipriai persipynęs su numerologija (neva žmogaus likimas užšifruotas jo gimimo datoje), o patys kabalistai atkakliai tiki ir skelbia esą kabala padeda išsiugdyti šeštąjį pojūtį ir atverti duris į dvasinį pasaulį.

Jie tiki reinkarnacija ir teigia, kad pamaldaus žmogaus siela po mirties keliauja i dvasių pasaulį, o nuodėmingojo pereina į naujagimio kūną ir tol nepalieka šio pasaulio, kol neapsivalo nuo visų nuodėmių. Dar jie tiki, kad kabala išgydo narkomanus, nes čia gaunami pojūčiai yra „kur kas aštresni ir labiau užgniaužiantys kvapą“ nei kvaišalai bei tuo, kad absoliučiai viskas yra nulemta iš anksto, o viskas, ką gali padaryti pats žmogus, tai tik „greičiau nueiti į iš anksto nubrėžtą Tikslą iš anksto duotu keliu“.

Bet svarbiausia – kabalistai įžūliai teigia, kad jie vieninteliai težino atsakymą į visiems taip rūpimą klausimą – kokia yra gyvenimo prasmė! Ir jog „nėra nieko protingesnio už kabalistą, kuris pažįsta visą pasaulėdarą nuo žemiausiojo mūsų pasaulio iki Aukštesniojo pasaulio viršūnių“ – suprask, nori būti protingas – teturi vieną kelią – kabalą. Nepalenkiamas kategoriškumas. Ir ką gi tai primena?

Nors kabalos tiesos esą yra nemokamos, tačiau kabalistai visgi karts nuo karto turi patuštinti savo pinigines: kainuoja ir raudonasis siūlas, ir kabalos paslaptis atskleidžiantys mokymai ir net specialus geriamasis vanduo! O kurgi dar geranoriškos aukos?

Raudonasis siūlas

Jau minėtas garsusis raudonas siūlas, apjuosiantis kabalistų kairiosios rankos riešus, dar yra žinomas kaip Rachelės siūlas. Jis, neva, saugo nuo piktos akies tuos, kas jį nešioja. Pasakojama, kad paprastas vilnonis raudonas siūlas ypatingu tampa tik tada, kai jį septynis kartus apjuosia aplink biblijinės žydų herojės Rachelės, palaidotos Betliejuje (Izraelyje), antkapį. Tada tas siūlas sukarpomas į daugybę mažų dalelių ir jos parduodamas apsaugą teikiančio talismano trokštantiems kabalos sekėjams.

Šis siūlas veikia, t.y. saugo nuo blogos akies tik tada, kai jis yra rišimas ant kairiosios rankos riešo, nes kairė ranka esą simbolizuoja žmogaus kūną ir sielą ir tik per šią ranką žmogus gali priimti apsauginę energiją siunčiamą Rachelės. Taigi, pradžioje minėto Lietuvos stilisto dešinįjį riešą juosiantis raudonas siūlas (net jei tai neva autentiškas, o ne iš eilinės mezginių parduotuvės pirktas siūlas) ir tėra tik paprastas raudonas siūlas: nei saugantis nuo blogos akies, nei teikiantis kokią kitą teigiamą energiją.

Apskritai, šis raudonas talismanas rimtų kabalistų manymu yra nieko vertas. Netgi nėra žinoma, kada ir kas sugalvojo, kad kažkoks raudonas siūlas gali apsaugoti nuo piktos akies: apie tai nerašoma jokiose kabalistų knygose, jo nenešiojo ir šiuolaikinių kabalos sekėjų pirmtakai. Manoma, kad gal tai kilo nuo senos žydų tradicijos pririšti raudoną siūliuką prie naujagimio lovos, viliantis, kad tai prišauks Dievo malonę ir apsaugos kūdikį nuo negandų, tačiau vis tiek daugelis rabinų skeptiškai vertiną šį siūlelį ir nepataria jo nešioti. Na, nebent dėl grožio.

Uoliausia ir dosniausia kabalistė - Madonna

Garsiausia ir viena uoliausių kabalos sekėjų, be jokių abejonių – pop karaliene vadinama Madonna. Į pastarųjų gretas ji įsitraukė labai anksti, maždaug 1990 metais, t.y. dar prieš kabalos atsivėrimą plačiajam pasauliui.

Su kabalos paslaptimis ją supažindino Kabalos centro vadovas Rabbis Philipas Bergas ir jo žmona Karen. Atsidavusi kabalai Madonna pasirinko žydišką Esther vardą ir net buvo pareiškusi norą, kad visi ją taip vadintų, tačiau šis planas neišdegė, Esther vardas viešai neprigijo ir pasauliui Madonna liko tiesiog Madonna.

Tačiau kabala pakeitė ne tik Madonnos vardą, bet ir gyvenimo būdą. Būtent dėl kabalos ji daugiau nebekoncertuoja penktadienio vakarais, nes tada prasideda žydų šabas. Kartą dėl šios priežasties ji net atsisakė dalyvauti Kanų kino festivalyje. Ji riši raudoną siūlą, gerią specialų, kabalistų pašventintą vandenį (kuriam kas mėnesį pakloja po 5 tūkstančius svarų), švenčia žydų šventes, o kabalos vaikų mokyklos steigimui net paaukojo 21 milijoną dolerių!

Į kabalos centrus jos pavyzdžiu pasuko ne tik šeima – vyras režisierius Guy Ritchie ir vaikai Lourdes, Rocco bei įvaikis Davidas Banda, bet ir nemažai jos draugų: aktorės Gwyneth Paltrow, Barbra Streisand, Winona Ryder, Demi Moore ir šios vyras Ashtonas Kutcheris (beje, neseniai pasigirdo kalbų, kad Ashtonas metė (ar ketina mesti) kabalą), Britney Spears (tiesa, vieną dieną ji kabalistė, kitą jau bapstistė ar dar kas...) ir daugelis kitų muzikos, kino ar sporto žvaigždžių ir žvaigždučių, bei, žinoma, gausybė ištikimų Madonnos gerbėjų.

Tačiau kiek jų taps tokiais ištikimais kabalistais kaip Madonna, o kiek pirmai progai pasitaikius apsisuks ir pasirinks kitą (naujesnį/madingesnį) gyvenimo prasmės paieškų kelią?

Juk niekam ne paslaptis, kad būti kabalistu ir ryšėti raudoną siūlą ant riešo pastaruoju metu – paskutinis (bet kaip ir visos mados – laikinas) mados klyksmas. Ir suprask gi, žmogau, pažvelgęs į šiuos kabalistus, kas gi ta kabala iš tiesų yra: religija, sekta, mokslas ar tiesiog šiuolaikinis „trendas“?