- Didžiąją dalį savo laiko praleidžiate ne Lietuvoje. Į kokią vietą gimtinėje visuomet norisi sugrįžti, kai planuojate kelionę atgal?

- Pirmiausia, Lietuva man yra namai. Esu iš Utenos, grįžtu pas draugus, šeimą. Važiuoju į savo sodybą, kur galima pailsėti lietuviškoje gamtoje, nes man tai yra mieliausia. Taip pat pasiilgstu Lietuvos pajūrio, kopų, važiuoju į Palangą. Ypač, kai oras geras, mieste sėdėti nesinori. Malonu pamatyti ir kultūrinių dalykų, bet gamtoje randu ramybę.

Žinoma, yra Amerikos gamta, Kanados gamta, bet Labanoro pušynas yra savas, tokių nėra niekur. Lietuva man yra neatsiejama nuo gamtos.

- Ar jau esate atsivežęs draugų iš Toronto į Lietuvą? Kur juos vežėte? Kokie buvo jų komentarai?

- Į sodybą (juokiasi). Labai įdomus klausimas. Draugus, atvykstančius iš Toronto, supažindinu su savo dienotvarke, mėgstamomis veiklomis: pirtimi, žvejyba, medžiokle, buvimu gamtoje. Esu gamtos vaikas, visuomet renkuosi tą nematomą vidinį gyvenimą. Geriau praleisiu savaitgalį sodyboje nei ilgus vakarus sėdėdamas kavinėse.

Jonas Valančiūnas

Vienas žmogus, su mumis dirbantis Toronte, buvo be galo sužavėtas Vilniaus senamiesčiu. Torontas neturi nieko panašaus - tai miestas, apimtas nuolatinio judesio. Ten rasi betoną ir kostiumuotus žmones, skubančius nuo aštuntos ryto iki penktos vakaro. Toronte nėra tokio senamiesčio, kuriame galima ramiai pasivaikščioti mažomis gatvelėmis. Torontiečiai, atvykę į Lietuvą, būna maloniai nustebinti ir čia jiems labai patinka.

- Kokias lauktuves paprastai vežate iš Lietuvos?

- Priklauso, kam veži tas lauktuves. Labai gerai atsimenu, kaip Palangoje mūsų auklė iš Filipinų buvo sužavėta lietuviškais gintaro dirbiniais, prisipirko jų visą krūvą ir sakė siųs savo šeimai į Filipinus. Puikiomis lauktuvėmis galėtų tapti ir lietuviški lino dirbiniai ar net beržinė vanta.

Buvo trenerių, kurie, atvažiavę į Lietuvą, stebėjosi mūsų tradicinėmis pirtimis. Vėliau porą mėnesių visiems pasakojo, kaip ten karšta ir rodė nuotraukas, kur žmonės stovi su pirties kepurėmis.

- Žaisdamas Toronte vien savo puikiais pasirodymais didinate Lietuvos žinomumą: “Welcome to Lithuania” - frazė iš J. Didžiulio dainos - lydi įspūdingiausius jūsų pasirodymus. Pavyzdžiui, pastebėjome, kad kai įmetate tritaškį, sporto komentatoriai uždainuoja “Welcome to Lithuania”. Visa tai prasidėjo, kai Jurgis Didžiulis Vilniaus oro uoste pasitiko brolius Bolus su “Welcome to Lithuania” daina, ir ji nuskambėjo per pasaulio žiniasklaidą. Ar jums smagu, kad jūsų pasiekimai tapatinami su Lietuvos vardu? Ar tenka žmonėms aiškinti, kodėl būtent ši frazė yra skanduojama?

- Taip, tikrai, visi manęs klausinėjo, kas čia per daina. O mano draugai, sporto varžybų komentatoriai, pradėjo mane pasitikti su “Welcome to Lithuania” šūkiu - kai tik mane pamato, pradeda šaukti “Welcome to Lithuania”.

Be abejo, aš didžiuojuosi, kad esu iš Lietuvos. Mes turime gerus krepšinio pagrindus, čia yra mano namai, tai kodėl jais nesididžiuoti. Juk geriausios man atostogos yra praleisti laiką čia - Lietuvoje.

- Esate žinomas sportininkas iš mažiau žinomos šalies. Ar tenka pasakoti, kas ta Lietuva yra, kur ji?

- Žinoma, žmonės domisi, kas ta Lietuva, koks ten klimatas. Kadangi tai labai toli nuo jų ir daug kas nėra buvęs net tik Lietuvoje, bet ir Europoje, jiems įdomu sužinoti daugiau. Kartais tenka susidurti ir su išankstinėmis nuostatomis, paneigti įsitikinimus, kai Lietuva yra siejama su Rusija. Tada sakau, kad esame sena Europos valstybė, turinti savo kalbą bei tradicijas. Mes turime kuo didžiuotis: gerai žaidžiame krepšinį, esame stiprūs kaip Savickas (juokiasi).

- Ar manote, kad lietuviai yra geri savo šalies ambasadoriai? O gal dažniau girdite neigiamus atsiliepimus apie Lietuvą iš kitų lietuvių?

- Viskas priklauso nuo žmogaus. Visur galime rasti tiek gerų žmonių, tiek blogų žmonių. Panaši taisyklė galioja ir su ambasadoriais. Nelaikau ambasadoriais tų, kurie vieną kartą išvažiuoja iš Lietuvos ir staiga Lietuva jiems tampa prasčiausia šalimi.

Ambasadoriais laikau tuos žmones, kurie garsina Lietuvą, nesvarbu, kas tai būtų - sportas, menas, ar dar kita veikla. Štai Toronte komandoje visada yra paminima, kad esu iš Lietuvos, uždedamos vėliavėlės - taip yra todėl, kad komandos viešųjų ryšių atstovas, Marius, yra Kanados lietuvis.

Jis lietuviškai nekalba, bet yra tikras Lietuvos ambasadorius, kiek gali, garsina jos vardą. Aš pats stengiuosi, kiek man pavyksta, būti geru ambasadoriumi. Sieju savo gyvenimą su Lietuva, tad ir neišeina nebūti ambasadoriumi.

- Ką patartum žmonėms, kurie niurzga, kad Lietuvoje blogai?

- Patarčiau niurzgėti tyliau. Visokių žmonių yra ir visada atsiras niurzgalių. Jų niekas nepakeis. Apskritai, nėra gražu niurzgėti nei ant savo šalies, nei ant kurios kitos. Kartais susidaro įspūdis, kad žmonės, kurie gyvena ne Lietuvoje, arba tie, kurie pagyvenę užsienyje grįžta atgal, Lietuvą myli labiau. Taip neturėtų būti.

Jonas Valančiūnas

- Kodel prisijungėte prie #welcometoLithuania kampanijos?

- Manau, kad yra svarbu, kad kiekvienas savaip parodytų, kuo jiems yra svarbi Lietuva. Pats stengiuosi Lietuvą garsinti, kaip įmanoma. Galbūt mano kalbėjimas apie Lietuvą nėra garsus, bet kartais užtenka pasakyti, kad aš esu iš Lietuvos ir man dėl to labai smagu ir gera. Kartais tokia maža žinutė gali duoti labai daug.

- Gal turite idėjų, kaip būtų galima kviesti žmones į Lietuvą, skatinti turizmą?

- Sunku pasakyti, nes mano sritis yra sportas. Aš stengiuosi garsinti Lietuvą iš sporto pusės. Manau, kad reikia nustoti kalbėti ir pradėti daryti. Tačiau tuomet savaime kyla klausimas, ką daryti. Kiekvienas turi savo sritį, kurią gali tobulinti. Būtų galima paminėti ir mediją, į kurią reikėtų įnešti daugiau pozityvo. Ne paslaptis, kad daug žmonių nebežiūri televizijos, kur dažnai girdimos pesimistiškai nuteikiančios naujienos. Tai turėtų pasikeisti. Galbūt panašios į #welcometoLithuania kampanijos galėtų pagelbėti.

- Ar pats grįšite į Lietuvą?

- Taip. Kai baigsis visi darbai, tikrai planuoju grįžti namo į Lietuvą.

#Welcomelithuania akcija (video) skatina lietuvius tapti savo šalies ambasadoriais. Įrašykite savo socialiniuose tinkluose, kodėl jums Lietuva yra brangi ir pakvieskite draugus apsilankyti! Galite savo nuožiūra pridėti nuotraukų ar video bei #WelcometoLithuania grotažymes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (80)