JAV ambasados kvietimu paminėti šios progos į Lietuvą atvyko JAV karinio orkestro 1-osios pėstininkų divizijos grupė.

Vakare garbūs svečiai ir politikai rinkosi į JAV ambasados organizuojamą priėmimą Vilniaus Rotušėje. Čia buvo galima pastebėti Lietuvos užsienio reikalų ministrą Gabrielių Landsbergį, JAV ambasadorių Lietuvoje Robert S. Gilchrist. Taip pat buvusi Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė, Vytautas Landsbergis, žurnalistai Rimvydas Valatka, Edmundas Jakilaitis ir kiti.

2002-ųjų lapkričio 21–22 dienomis vykusio Prahos viršūnių susitikimo metu Vilnius, drauge su dar šešiomis šalimis, buvo pakviestas prisijungti prie NATO, o po kelių dienų į šalį atvyko ir tuometis Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas George‘as W. Bushas (Džordžas V. Bušas).

„Buvusio Jungtinių Amerikos Valstijų prezidento George‘o W. Busho vizito Vilniuje metu ištarti žodžiai, kad kiekvienas pasirinkęs Lietuvą savo priešu taps ir Jungtinių Amerikos Valstijų priešu įkvėpė ir stiprino Lietuvą tuomet, kai mums to labiausiai reikėjo.

Šiemet švenčiame Lietuvos ir mūsų strateginės partnerės JAV draugystės šimtmetį, minime istorinio JAV saugumo pažado dvidešimtmetį. Daugumai amerikiečių rytoj švęs Padėkos dieną. Visos šios sukaktys ir tradicinės šventės – proga darkart prisiminti, kad nei taika, nei laisvė nėra duotybė“, – teigė G. Landsbergis.

„Esu dėkingas JAV lietuvių bendruomenei už begalines pastangas ir darbą, suartinant Lietuvą ir JAV, skatinant kultūrinius ir žmonių tarpusavio ryšius – jūsų tikėjimo, ryšių ir pastangų dėka, Lietuva drąsiai žengė pirmuosius žingsnius tarptautinėje bendruomenėje ir ryžtingai eina pagarbos demokratijai ir laisvei keliu toliau“, – pridūrė jis.

14:00 val. Vilniaus Rotušės aikštėje buvo atidaroma fotografijų paroda apžvelgianti du dešimtmečius trunkantį Lietuvos, NATO ir Jungtinių Amerikos Valstijų transatlantinį bendradarbiavimą. Nemokamoje ir atviroje lauko parodoje eksponuojamos fotografijos, pristatančios karinį ir politinį Lietuvos bei JAV bendradarbiavimą nuo 2002 metų. Paroda parengta naudojantis JAV ambasados, Lietuvos kariuomenės ir Lietuvos Respublikos Prezidento kanceliarijos archyvais, bendradarbiaujant su Vilniaus miesto savivaldybe ir Vilniaus Rotuše.

Vilniečiai ir miesto svečiai parodą galės aplankyti iki gruodžio 8 d.

Atidaryme kalbėjo JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas ir JAV gynybos atašė pulkininkė leitenantė Stephanie Baugh, JAV karinio orkestro 1-osios pėstininkų divizijos grupė surengė viešą pasirodymą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)