Rytis savo draugus ir pažįstamus, per Jonines švenčiančius savo vardadienį, pasveikina šventės išvakarėse. „Niekuomet nepamirštu pasveikinti Jonų ir Janinų dvigubos šventės proga. Pasveikindavau šviesaus atminimo Janiną Miščiukaitę, taip pat ir kitus kolegas. Tačiau, kaip jau minėjau, dauguma muzikantų šią dieną dirba, tad nešvenčia ir per laužus nešokinėja“, – sakė dainininkas.

Džiaugiasi iškovota laisva švente

Teatro, televizijos ir kino aktorius Audrius Bružas kartu su laidos „Dar pažiūrėsim“ kolegomis bei TV3 komanda Jonines pasitiko renginyje „Didžiosios Joninės“ Vilniaus Vingio parke, kur vyko įspūdingas koncertas, o renginį vainikavo lazerių ir fejerverkų šou. Aktorius ne tik vedė renginį, bet ir spėjo po jo pašvęsti. „Iki šiol Joninių su visomis tradicijomis nesu taip smarkiai šventęs... Tačiau kasmet stengiuosi nepraleisti progos nuvažiuoti į kokią sodybą ar šiaip kažką simboliškai paveikti šios gražios šventės proga. Ypač smagu, kad TV3 televizijos iniciatyva Joninės daugeliui žmonių tapo ne darbo diena, t. y. laisva švente“, – kalbėjo A. Bružas.

Audriaus teigimu, jam yra išlikusių puikių prisiminimų iš vaikystės ir paauglystės laikų, kai švęsti Joninių jis eidavo į vakarones. „Dabar ne visada atsiranda laiko švęsti Rasų ir Joninių šventę, be to, neturiu draugų Jonų ar Janinų, tad nėra ką pasveikinti...“ – pokalbį baigė A. Bružas.

Nuo mažens švenčia ir laikosi tradicijų

Aktorės Eglės Driukaitės tėtis – Jonas, tad Joninių šventė Eglei yra nesvetima nuo mažų dienų. „Esu kilusi iš nedidelio miestelio Molėtų rajone, kur Joninėms buvo skiriamas ypatingas dėmesys. Šventės metu ieškodavome Joninių naktį pražystančio paparčio žiedo, juk, kaip sakoma, kas jį randa, tampa laimingas, turtingas ir pradeda suprasti paukščių kalbą. Valtimis plaukiodavome ir pintus vainikus su žvakelėmis plukdydavome upe“, – pasakojo serialuose „Moterys meluoja geriau“ ir „Mano mylimas prieše“ nusifilmavusi moteris.

Įsimintiniausiomis Joninėmis Eglė, kaip ir kiti pašnekovai, vadina vaikystės ir paauglystės laikų šventes. „Kai buvau maža, švęsdavau Jonines, o kai studijavau Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje, birželio mėnesį vykdavo baigiamieji egzaminai, tad netekdavo švęsti. Tiesiog mokiausi ir laukdavau egzaminų rezultatų“, – prisiminė E. Driukaitė.

Įspūdingiausios vardadienio sutiktuvės – Kernavėje

Lietuvių teatro ir kino aktorė Janina Matekonytė-Antanėlienė trumpiausios vasaros nakties šventę dažniausiai sutinka su šeima sodyboje ir būna pasveikinta savo vardadienio proga. „Neapsieiname be tradicijų. Upe plukdome vainikus. Kai mano sūnus ir kiti giminių vaikai buvo maži, visuomet ieškodavome paparčio žiedo, jiems sugalvodavome tam tikrų staigmenų. Žodžiu, visada sumąstydavome įvairių linksmybių ir pramogų“, – kalbėjo pastarąjį vaidmenį seriale „Mano mylimas prieše“ atlikusi aktorė.

Šiemet Janinos Joninės buvo kiek kitokios nei kasmet. Ji važiavo švęsti su savo teatro studija ir tik po to susitiko su šeima. „Su teatro kolegomis važiavome padirbėti, pailsėti ir pašvęsti, o šeima prisijungė prie mūsų per pačias Jonines. Kiekvienais metais teatre pasveikiname vieni kitus, ypač Jonus, išsiunčiame žinutes su linkėjimais, bet kažko ypatingo neveikiame, staigmenų vieni kitiems nekrečiame. O savo vardadienį labiau švenčiu su šeima, nes mano sūnus – Jonas, anūkas – taip pat šiek tiek Jonas“, – nuotaikingai pasakojo aktorė.

Įspūdingiausias Jonines Janina, kaip įprasta su šeima, yra sutikusi Kernavėje, kur buvo suorganizuota itin graži šventė. „Man labiausiai įsiminė Joninių šventės išvakarių saulėlydis ir mėnulio patekėjimas. Šie gamtos reiškiniai buvo be galo įspūdingi ir gražūs“, – prisiminimais dalijosi J. Matekonytė-Antanėlienė.