A.Kilkuvienė per Jonines švenčia tėčio vardadienį

A.Kilkuvienė per kiekvienas Jonines švenčia savo tėčio vardadienį, tačiau kuo toliau, tuo simboliškiau. „Anksčiau laikėmės įvairesnių Joninių tradicijų negu dabar. Pastaraisiais metais piname tėčiui vainiką ir uždedame jam ant galvos. Šiais metais taip pat kažkaip paminėsime šią šventę“, – kalbėjo A. Kilkuvienė.

Moteris patikino žinanti senąsias Joninių tradicijas, tokias kaip ėjimas pro žolėmis apipintus vartus – tai apvalys ne tik mūsų kūną, bet ir išgydys sielą, išvaikys mus apnikusias ligas. Dar geriau bus, jei prieš eidami pro tokius vartus apsiplausime šaltinio vandeniu.

Aušra tvirtina pažįstanti nedaug Jonų ir Janinų, tačiau tuos, kuriuos laiko savo pažįstamais ar draugais, būtinai pasveikina šios šventės proga. Juk tai ne tik jų vardadienis, bet ir ilgiausios vasaros dienos bei trumpiausios nakties paminėjimas.

„Esu pastebėjusi, kad vyresnės kartos žmonės dažniau švenčia savo vardadienius nei jaunesnieji. Jonas – populiarus vardas, o ypač vyresniems žmonėms vardadienis yra daug mielesnė šventė už gimtadienį. Bent jau iš savo tėvų ir giminaičių esu tai pastebėjusi“, – teigė Aušra.
Moteris mano, kad dabartinė karta dažnai net nežino, kada jų vardadienis, ir tokios dienos visiškai nesureikšmina. Jie linkę švęsti tik didžiąsias šventes.

Haroldas šventės nesureikšmina

Dainininkui Haroldui Šklėriui Joninės nuo pat vaikystės asocijuojasi su didele švente mieste. Šią dieną vaikinas švenčia ne kasmet, nes dažnai koncertuoja. Šiais metais Haroldo taip pat laukia koncertas Joninių proga. Net jei dainų kūrėjui ir atlikėjui nereikėtų koncertuoti ir jis nebūtų pakviestas į kokį nors vakarėlį, vargu ar vaikinas veiktų kažką ypatinga, nes šios šventės jis visiškai nesureikšmina ir net nelaukia.

Anksčiau Haroldui yra tekę laikytis Joninių tradicijų, tokių kaip paparčio žiedo ieškojimas, aušros laukimas ir laužo deginimas.

„Nors man Joninės asocijuojasi su daug nesąmonių, retkarčiais važiuoju švęsti šios šventės, nes turiu du draugus Jonus, kurie pakviečia paminėti jų vardadienio. Jau trejus metus iš eilės važiuojame į Pasvalio rajoną ir ten švenčiame, tačiau ypatingų tradicijų nesilaikome“, – pasakojo realybės šou „Kelias į žvaigždes“ išgarsėjęs vaikinas.

J.Braškys Kasmet gauna daugybę sveikinimų

Aktorius Jonas Braškys Jonines švenčia kiekvienais metais, nes šeimoje ne tik jis yra Jonas – jo sūnus ir abu seneliai taip pat Jonai. Taigi vyrus vadinti Jonais – giminės tradicija. Todėl ir šventę visuomet švenčia triukšmingai ir laikydamiesi tradicijų.

„Mano giminėje yra daug žmonių, turinčių Jono vardą. Tad esame patenkinti ir didžiuojamės, kad kitiems žmonėms esame suteikę, iškovoję laisvą dieną“, – juokaudamas kalbėjo J. Braškys.

Jonas savo vardadienį pamini su draugais ir šeimos nariais. Šventę jam dažniausiai suorganizuoja žmona.

Aktorius pasakojo, kad nuo seno laikosi Joninių tradicijų: pina ir plukdo ežere vainikus, degina laužą, sukala keletą lentučių, ant jų pastato žvakių ir paleidžia plaukti į ežerą. Beje, kartais ryte lentutės būna randamos atplaukusios iki namų.

Jonas sako, kad net ir per gastroles bičiuliai nepamiršta pasveikinti su Joninėmis. Prieš kelerius metus taip pasitaikė, kad Joninės užklupo pakeliui į namus. „Sustoję miško laukymėje susikūrėme laužą, prisipynėme vainikų, tik plukdyti jų nebuvo kur“, – nusijuokė aktorius.

Aktorius sulaukia labai daug sveikinimų vardo dienos proga, ir tik visai neseniai vyras nusprendė atsakyti į trumpąsias žinutes, nes tai užima gana daug laiko.

Kadangi šių metų šventė artėja nenumaldomai greitai, Jonas jau žino, kad susirinks daug jo draugų jau birželio 23-iąją 24 valandą, nes tada prasideda tikrosios Joninės, tačiau kur – ar sodyboje, ar pas draugus – šventė bus švenčiama, aktorius dar nežino. Jonas taip pat prasitarė, kad per vardadienį neretai vaišina svečius tradiciniu Joninių kepsniu su pomidorais.

I.Starošaitė nešvenčia, nes koncertuoja

Dainininkei Irenai Starošaitei Joninių šventė nieko nereiškia, nes ji neturi pažįstamų ar draugų, kurie šią dieną švęstų savo vardadienį ar kažkaip kitaip jį paminėtų.

Nors moteris žino apie Joninių tradicijas ir yra mačiusi, kaip šią šventę pasitinka ir švenčia įvairių miestų gyventojai, pati Irena nėra šventusi Joninių ir juo labiau nesilaiko jokių tradicijų. Kiekvienais metais dainininkė Joninių proga koncertuoja.

„Kadangi daug laiko esu praleidusi ne Lietuvoje, Vilniuje niekada neteko švęsti Joninių. Pamenu, kaime kažkas vykdavo – būdavo įvairūs koncertai, pramogos, buvo deginami laužai. Tačiau ten kažkaip netekdavo dalyvauti. Šiais metais, kaip ir daugelį metų iki šiol, per Jonines koncertuosiu ir pačią šventę stebėsiu tik iš šalies“, – kalbėjo I. Starošaitė.