Šiaurės Italijos gyventojai ėmė šluoti parduotuves, pirkdami maistą ir kitas būtinas pragyvenimui prekes. Be to, vaistinėse pasigendama apsauginių veido kaukių.

Kurį laiką jų įsigyti dėl kilusio sąmyšio negalėjo ir Europos sportinių šokių čempionė E. Daniūtė, kuri gyvena kiek tolėliau nuo viruso židinio.

„Kaukes iššluotos visur. Dezinfekuojame rankas, bet karantino pas mus nėra“, – guodžiasi pašnekovė.

Nepaisant to, E. Daniūtė patvirtino, kad Šiaurės Italijoje padėtis šiuo metu gana sudėtinga.

„Žmonės šluoja parduotuves, ypač vietovėse, kur paskelbtas karantinas. Ten, manau, nuotaikos tikrai slogios. Paskelbtos ir baudos už karantino taisyklių pažeidimus“, – Delfi pasakoja profesionali šokėja.

Pašnekovė neslepia, kad koronaviruso grėsmė padarė įtaką ir jos šeimos planams.

„Daug planų keičiasi, atšaukiami renginiai... Tiesa, manau, kad taip yra ne tik pas mus, o ir visame pasaulyje. Mano vyras turėjo skristi į Balį teisėjauti, tačiau irgi viskas atsakyta. Taivane turėjome šokti, skristi į Taipėjų, bet irgi – viskas keičiasi. Šiuo sudėtingu periodu negali nieko planuoti“, – pastebi ji.

Moteris sako, kad nerimas šalyje ėmė jaustis praėjusį šeštadienį, kai koronavirusas sparčiau pasiekė Europą.

„Labiausiai keičiasi žmonių gyvenimas, kurie yra įpratę keliauti. Aš labai abejoju ar tą virusą įmanoma sustabdyti. Nebent visam pasauliui paskelbti karantiną. Daugiau skaitant ir gilinantis, tai skamba kaip labai blogas gripas. Mirtingumas irgi nėra labai didelis. Manau, kad už visą šį virusą baisesnė yra žmonių bendra panika“, – tiki šokėja.

Livorne su šeima gyvenanti Edita sako, kad kol kas šiame mieste užfiksuotų atvejų nėra, todėl gyventojai gyvena gana įprastu ritmu.

„Žmonių su kaukėmis gatvėse nėra visiškai. Viskas vyksta ramiai. Kaip suprantu, dabar Lietuvoje tvyro kur kas didesnė panika. Mums tėvai atsiuntė visą dėžę tokių rimtų kaukių, Mirko (šokėjos vyras – Delfi) jas pasimatavo ir juokėsi, nes tokių dar reikia paieškoti. Užsisakėme ir paprastas, bet tėvai atsiuntė kone dujokaukes. Dar medaus įdėjo.

Kol kas mūsų gyvenimas dėl to nepasikeitė. Viskas vyksta taip pat, vaikai į mokyklą eina, jos nėra uždarytos. Gyvenimas juda sava vaga, panikuoji tu dėl to ar ne“, – pasakoja pašnekovė.

„Mes Livorne gyvename ramiai, bet aš manau, kad netrukus visko gali būti, kadangi tas virusas sklinda. Tai sudėtinga situacija ir sudėtinga ją kontroliuoti“, – pridūrė ji.

Pasak Editos, kol kas Italijoje šis virusas dažniau pasiglemžia vyresnio amžiaus žmones, vaikai juo perserga kur kar lengviau. Moteris džiaugiasi, kad yra ir pasveikusiųjų.

„Iki tol, kol turėsime vakciną, ramiausiai jaučiasi tie, kurie jau yra prasirgę šiuo virusu“, – šypteli pašnekovė.

Moteris pastebėjo ir kitą koronaviruso pasekmę.

„Manau, kad Italija, visai kaip ir Kinija, netrukus ims skaičiuoti patirtus šalies nuostolius, kadangi daug kas buvo atšaukiama, nukeliama. Manau, kad visai Europai ši situacija kirs per ekonomiką“, – tiki šokėja.

Be to, Italijoje jau ilgus metus gyvenanti ir vietinių mentalitetą perpratusi lietuvė pastebėjo, kad italams ši situacija gana skausminga ir dėl kitokių priežasčių.

„Įdomu tai, kad italai įprastai yra labai savimi besididžiuojanti tauta, pas juos bėga pabėgėliai, jie jų nelabai mėgsta, skalambija, kaip visi nori į tą Italiją ir galiausiai jie patys tapo tarsi Europos atstumtaisiais, kadangi čia atsirado koronaviruso židinys. Jie netikėtai tapo nelaukiamais. Tai nesmagus jausmas, žinoma“, – pripažįsta pašnekovė.


Delfi primena, kad valdžios nurodymu buvo atšauktos dar kelias dienas turėjusios tęstis Venecijos karnavalo iškilmės. Uždaryti universitetai. Duris užvėrė begalė Prato mieste, netoli Florencijos, esančiame kinų kvartale veikiančių smulkių įmonių, o kinų tautybės piliečiai jau kelias savaites savanoriškai neina iš namų.

Bandymus suvaldyti koronavirusą iš pat pradžių galėjo apsunkinti nesėkmės identifikuojant pagrindines jo plitimo priežastis.

Nepaisant plintančio koronaviruso, Italija įgyvendina griežtas priemones protrūkiui stabdyti, todėl, pasak Angelo Borrellio, šalis vis dar yra saugi užsieniečiams.

„Mūsų šalyje užfiksavome du židinius, reagavome visapusiškomis ir griežtomis priemonėmis, todėl manome, kad mūsų šalis yra saugi, galite čia atvykti be jokių problemų“, – pareiškė jis.

Milanas yra Italijos Lombardijos regiono sostinė. Šis regionas tapo didžiausiu koronaviruso protrūkio epicentru Europoje. Visame pasaulyje koronavirusas COVID-19 jau pareikalavo 2,8 tūkst. gyvybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (171)