Šia paroda siekiama, kad kuo daugiau žmonių sužinotų apie romų tautybės šaknis, jos paplitimą pasaulyje. O svarbiausia – kad būtų laužomi stereotipai, neva romų tautybė yra kažkuo prastesnė nei kitų. Daug metų su romų integracija dirbantis visoje Lietuvoje žinomo romų ansamblio „Sare Roma“ vadovas, dainininkas Ištvanas Kvik sako, kad apie toleranciją visuomenėje kalbėti reikia nuolat. I. Kvik, siekdamas, kad visuomenėje griūtų mitai apie romus, netgi įkūrė pirmą Baltijos šalyse romų restoraną, kuriame įdarbino niekaip Lietuvoje darbo nerandančius romus.

Romu buvo netgi Pablo Picaso

„Darbdaviai vis dar bijo įdarbinti romus, nes vadovaujasi įvairiais stereotipais, kurie kyla iš baimės arba nežinojimo. Taip pat yra ir tuomet, kai romai ieško išsinuomoti būstą. Dažnas ne tik nenori gyventi romų kaiminystėje, bet nesutinka ir išnuomoti savo turimo buto. Romų vaikai mokyklose vis dar patiria patyčias ir dažnai lieka atstumti bendraamžių. Todėl kalbėti apie tai, kokie mes esame, man atrodo, reikia be pertraukų, rašoma spaudos pranešime.

Iki šiol buvo mažai kalbama ir apie tai, kad romai ilgus metus buvo persekiojami, o Antrojo pasaulinio karo metu buvo žudomi ne tik žydai, bet ir romai. Skaičiuojama, kad vien Aušvico-Birkenau koncentracijos stovykloje buvo nužudyta per 3000 romų. Todėl labai džiaugiuosi, kad rugpjūčio 2 d. minima Tarptautinė Romų Holokausto aukų atminimo diena Lietuvoje jau įtraukta į atmintinų dienų sąrašą”, – sako I.Kvik.

Jis įsitikinęs, kad geriausias būdas įveikti išankstinius nusistatymus – susipažinti. „Pasaulis dievina Pablas Pikaso, aktorių Alena Deloną ar visų mylimą Elvį Preslį. Argi sužinojus, kad jei turėjo romų tautybės šaknų, nublanksta jų gebėjimas ir talentas? Žinoma, kad ne“, – sako I.Kvik.

Jo vadovaujamame restorane nuo šiol kiekvienas galės iš arčiau susipažinti su žinomais pasaulio žmonėmis, kurie turėjo romų šaknų. Tarp jų – jau minėti Čarlis Čaplinas, atlikėjas Elvis Preslis, Motina Teresė, ispanų tapytojas Pablas Pikaso. O taip pat ir anglų aktoriai Bobas Hoskinsas, Maiklas Keinas, žinomas prancūzų gitaristas Django Reinhardt, ispanų flamenko gitaristas Carlos Montoya, o taip pat Švedijos futbolininkas Zlatanas Ibrohimovičius. „Tai pavyzdžiai, parodantys, kad nėra dėl ko gėdytis romų tautybės šaknų, turime jomis didžiuotis ir apie tai kalbėti garsiai“, – teigia žinomas romas I.Kvik.

Europoje gyvena per 12 mln. romų

Parodos idėjos autorė, Baltijos regiono romių asociacijos vadovė Vaiva Poškaitė-Kovaliuk sako, kad paroda gimė iš noro parodyti, kad romai – talentingi, gabūs žmonės. „Įprasta sakyti, kad romai yra keliautojų tauta, į Europą atkeliavusi prieš 600 metų. Mažai kas žino, kaip ši tauta pasklido po Europą ir kitas šalis. Šiandien vien Europoje gyvena apie 12 mln. romų, tačiau apie šios tautos istoriją ir kultūrą žinome vis dar labai mažai. Iki šiol romai yra viena labiausiai diskriminuojamų tautinių mažumų Europoje, o taip pat ir Lietuvoje.

Todėl norime žmonėms parodyti, kad romų šaknų turi labai daug žmonių. Deja, tačiau romai yra Tauta, kuri dėl visuomenėje nusistovėjusių stereotipų ir mitų, dažnai linkusi slėpti savo kilmę. Todėl labai mažai žinome, kiek puikių, talentingų žmonių yra tarp romų. Šiame mūsų įgyvendinamo projekto etape kviečiame visuomenę susipažinti su 10 pasaulyje geriausiai žinomų įžymybių, kurios kurios turėjo romų kraujo. O ateityje planuojame atskiras parodas kiekvienam iš šių asmenybių pristatyti plačiau. Tikimės, kad tai padės visuomenei kitomis akimis pažvelgti ne tik į savo mylimas garsenybes, bet ir romų tautą“, – sako V.Kovaliuk.

Paroda nuo gruodžio 9 d. neribotą laiką nemokamai bus eksponuojama romų virtuvės restorane „Gypsy Lounge and Grill“ Vilniuje, Etmonų g. 2. Projektą remia Vilniaus miesto savivaldybė ir Atvirų piliečių fondas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją