Vaidina su teatro grandais

Šį savaitgalį J. Jurkutės vaidybą galėjo įvertinti laikinosios sostinės žiūrovai. E. Nekrošiaus „Meno forto“ teatras lankėsi Girstučio kultūros rūmuose, kur buvo rodomas spektaklis „Dieviškoji komedija“.

Teatro grando E. Nekrošiaus spektakliuose vaidina beveik visas pirmasis magistrantų kursas. J. Jurkutė vaidmenis kuria net dviejuose pastatymuose - „Dieviškojoje komedijoje“ ir „Idiote“. Pastarajame spektaklyje ji pakeitė motinystės atostogų išėjusią aktorę Elžbietą Latėnaitę.

Pagal žymiausio italų poeto Dantės Alighieri pjesę pastatytame spektaklyje J. Jurkutė vaidina drauge su tokiomis ryškiomis teatro žvaigždėmis, kaip Rolandas Kazlas, Remigijus Vilkatis. „Idiote“ vaidina drauge su Vidu Petkevičiumi, Vytautu Rumšu ir kt.

Įkūrė savo teatrą

Televizijos eterį į teatro sceną iškeitusi jaunosios kartos aktorė taip pat aktyviai vaidina ir Lietuvos Muzikos ir teatro akademijos magistrantų kurso spektakliuose. Naujausias jų darbas – Prancūzijoje Grenoblio mieste drauge su prancūzų teatro kūrėjais pastatytas spektaklis pagal Antoną Čechovą – "Ivanovas".

Kaip DELFI pasakojo spektaklį režisavusi LMTA vaidybos katedros dėstytoja Silva Krivickienė, šis spektaklis turi realias galimybes persikelti į didžiąją teatro sceną bei nustebinti žiūrovus studentų pateiktu šiuolaikišku požiūriu. „Ivanovą“ teatro mylėtojai turės galimybę išvysti gegužės mėnesį Vilniaus rotušėje, Mažajame teatre. Vėliau trupė išvyks į gastroles.

Anot magistrantų kurso vadovės S. Krivickienės, šis aktorių kursas išsiskiria labai stipriomis asmenybėmis, todėl jie net baigę studijas norėjo būti drauge ir įkūrė teatro studiją „Theaomai“.

„Kai studentai baigia magistrantūrą, jie tampa laisvai samdomais profesionaliais aktoriais – juos gali kviesti vaidinti visi šalies teatrai. Tačiau ši trupė yra labai stipri. Joje yra daug įdomių asmenybių, todėl jie susimąstė jungtis į teatro trupę ir kartu ir dirbti net ir baigę akademiją“, - pasakojo dėstytoja.

Tokios talentingos aktorės seniai nematė

Per savo ilgametę karjerą S. Krivickienė akademijoje matė ne vieną dešimtį iš paprastų jaunuolių į ryškias teatro žvaigždes išaugusių teatralų. Šiame kurse, pastebi ji, taip pat yra nemažai būsimųjų kazlų, gavenonių ir meškauskų.

„Mūsų profesijoje talentas yra tik vienas iš sudėtinių komponentų. Svarbiausia yra valia ir charakteris. Tačiau šiuose jaunuose žmonėse matau daug stiprios valios apraiškų. Iš trylikos kurso žmonių nėra nė vieno, kuris negalėtų tapti naujuoju Kazlu, Gavenoniu ar kita ryškia teatro žvaigžde. Bet viskas priklauso nuo to, kaip susiklostys jų žmogiškosios aplinkybės, kaip formuosis charakteriai, kaip kovos su socialiniais nelygumais ir taip toliau“, - pasakojo akademijos dėstytoja.

Paklausta apie J. Jurkutę, kurso vadovė savo studentei negailėjo gražių žodžių.

„Ji yra labai talentingas ir ryškus žmogus. Galiu pasakyti tiek, kad tokių aktorių seniai bebuvo“, - pastebėjo S. Krivickienė.

Spektaklio "Ivanovas" akimirkos - DELFI galerijoje (J. Jurkutės heroję vaidino kita LMTA kurso aktorė):

Apie spektaklį „Ivanovas“

Kovo 8-9 dienomis Grenoblyje įvyko bendro lietuvių ir prancūzų teatro kūrėjų spektaklio pagal Antoną Čechovą "Ivanovas" premjera. Spektaklyje kartu su Grenoblio miesto Mažojo teatro aktoriais vaidino LMTA I vaidybos magistrantūros kurso studentai. Spektaklį režisavo LMTA vaidybos katedros dėstytoja Silva Krivickienė. Akademijos studentai ir prancūzų aktoriai dvi savaites intensyviai repetavo kartu, iki tol abu kolektyvai su pjese dirbo atskirai savo šalyse.

Kultūros ir kūrybinių ieškojimų centro vadovas, dramaturgas, režisierius, pedagogas Fernand Garnier džiaugėsi, kad režisierė S. Krivickienė per tokį trumpą laiką sujungė lietuvių ir prancūzų aktorius į vieną talentingą trupę. „Visiems jauniesiems menininkams tai yra nepaprasta patirtis“, – sakė ponas F. Garnier.

Spektaklio premjeroje lankėsi Lietuvos garbės konsulas Prancūzijoje Pierre Arnold Camille Minonzio, Prancūzijos ir Baltijos šalių draugystės grupės Rhones-Alpes regiono senatorė Elisabeth Lemure, Rhones-Alpes Acosciacijos prezidentė Sandrine Bouvat, Čechovo kūrybą tyrinėjanti Grenoblio universiteto profesorė Ioanna Kastelli, teatro kritikė Renee Samson ir didelis Grenoblyje gyvenančių lietuvių būrys.

Žiūrovai ir teatro profesionalai šiltai sutiko spektaklį. „Šis spektaklis – tai puikus Europos šalių kultūrinio bendradarbiavimo pavyzdys. Lietuvių ir prancūzų aktoriai sėkmingai atskleidė garsaus rusų klasiko A. P. Čechovo kūrinį", – po spektaklio sakė Lietuvos garbės konsulas.

Lietuvių ir prancūzų trupių bendradarbiavimas tęsis toliau. Jau liepos mėnesį „Ivanovas“ bus pristatytas 15-tajame tarptautiniame festivalyje „Jaunojo teatro susitikimai“ Grenoblyje. Rugsėjo mėnesį šį bendrą darbą pamatys ir Lietuvos žiūrovai Vilniuje bei Kaune. 2014 metais planuojama kurti dar vieną bendrą spektaklį.

Apie teatro studiją „Theaomai“

Teatrą-studiją „Theaomai“, vadovaujamą S. Krivickienės, įkūrė Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) I magistrantūros kurso vaidybos studentai. Trupę sudaro 13 narių.

Pirmasis trupės spektaklis buvo pastatytas pagal Fiodoro Dostojevskio romaną „Broliai Karamazovai“. Darbas sulaukė pripažinimo tiek gimtinėje, tiek ir už jos ribų – aktorių vaidyba buvo įvertinta Vilniaus festivalyje „Tylos“, tarptautiniame debiutų festivalyje Maskvoje „Tavo šansas“ bei tarptautiniame studentų teatro festivalyje VGIK, festivaliuose „Istropolitana “ (Bratislava) ir „Jaunojo teatro susitikimai“ (Grenoblis).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)