aA
“Man labai sunku atsispirti gurmaniškoms vaišėms. Tiesa, pati jų tik paragauju, bet bičiulius mielai gausiai privaišinu“, - pasakojo švenčių planuotoja Inga Budrienė, kartu su vyru ir būriu kitų žinomų žmonių apsilankiusi Kaune, „Itališko skonio gurmanai“ surengtoje skanėstų degustacijoje.
Inga Budrienė su šeima, FOTO: Kristina Kučinskaitė

Po pažinties su prestižinio Italijos ūkio “Gioiella Latticini” šedevrais I. Budrienė neslėpė susižavėjusi aukščiausios kokybės šviežiais sūriais: burrata, burratina, straciatella, ricotta, mozzarella.

“Išgirdome 100 metų gyvuojančio ūkio istoriją ir sužinojome, kaip gimsta burnoje tirpstantys sūriai. Kokybiški ingredientai, rankų darbas bei tik tam tikram regionui būdingas gamybos receptas – tai yra ilgaamžio verslo paslaptis”, - sake prekybos centre “Mega” įkurtoje krautuvėlėje apsilankiusi pašnekovė.

Švenčių planuotoja pasakojo visada mielai išgirstanti įvairias istorijas iš pirmų lūpų, kurias vėliau gali perpasakoti į svečius užsukantiems bei netradiciniais gardėsiais vaišinamiems bičiuliams. Šįkart į I. Budrienės pirkinių krepšį pateko ne tik keli itališki sūriai, bet ir artišokų, saulėje džiovintų pomidoriukų, ančiuvių indeliai.

Jos vyrą, kaip ir krepšininką Giedrių Gustą, aktorių Evaldą Leskauską, dizainerę Audronę Bunikienę, televizijos veidą Rūtą Gajauskaitę Krūmienę, šokėją Saulių Skambiną bei daugelį kitų sukerėjo žavusis “Zuarina” ūkio atstovas Giovanni Gozzi. Jis beveik visa dieną darbavosi itališkų gardėsių parduotuvėlėje prie pjaustyklės. Tiesiai iš jo rankų svečiai ragavo vieno geriausių pasaulyje pripažinto 18 mėnesių brandinto Parmos kumpio, neregėto minkštumo saliamio, tipinių Toskanos saliamių, vytintos jautienos iš Valtellinos.

“Nuo to, kaip plonai supjaustoma mėsa, keičiasi ir jos skonio savybės. Kiekvienam skirtingos rūšies gaminiui netgi naudojami kitokie peiliukai“, - skanėstų paruošimo subtilybes pristatė Liana Davletšina.

Tačiau tai – ne vienintelė staigmena itališkų produktų gerbėjams. Buvo pristatyta ir sezono naujiena – stracciatella, Apulijos regione iš karvių pieno ir aukščiausios kokybės grietinėlės rankomis gaminamas šviežias sūris, kuris degustacijos metu derintas su tame pačiame regione pusiau saulėje džiovintais pomidoriukais ir tyru alyvuogių aliejumi - derinys susilaukė didelių ragautojų ovacijų.

Taip pat aplodismentų negailėta ir traškiu apvalkalu bei burnoje tirpstančiu kreminiu įdaru pasižyminčiai burrata fume bei burrata su šviežiais trumais.

G. Gozzi vizitu į Lietuvą pasirūpinusi VU Teisės magistro diplomą turinti L. Davletšina į gurmaniško maisto pasaulį pateko kiek netikėtai - pradžioje išmoko italų kalbą, vėliau daug keliavo, domėjosi Viduržemio jūros regiono tradicijomis, gyvenimo būdu ir ilgainiui nusprendė atvežti dalelę šios kultūros ir į Lietuvą.

Šiandien Liana yra vienintelė sertifikuota alyvuogių aliejaus degustuotoja Rytų Europoje, vienintelė Lietuvoje alyvuogių aliejaus someljė, mokslus apie alyvuogių aliejų krimtusi daugiau nei ketverius metus, o prieš trejus metus įkūrusi pirmąją Lietuvoje alyvuogių aliejaus mokyklą.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Garsenybės nepraleido vasariško restorano atidarymo (98)

šeštadienį Vilniuje įvyko restorano „Stebuklai" vasaros terasos atidarymas. Dieną pramogų...

Aktorė Monika Bičiūnaitė švenčia 50-metį: metai neturi jokios reikšmės (16)

Lietuvos nacionalinio dramos teatro aktorė Monika Bičiūnaitė birželio 16 dieną švenčia 50...

Po Petrikytės koncerto kilusio skandalo Vitulskienė sulaukė atsako: dabar provokuoja ir net prakeikė vaikus (878)

Pastarieji metai, kai pradėjo veikti verslininkės Erikos Vitulskienės mados namai, žinomai...

Nidos Bardų skvere pristatyti penkių scenos legendų delnų įspaudai (7)

Šeštadienio vakarą Nidos Bardų skvere šalia Vytauto Kernagio-Beno skulptūros buvo pristatyti...

Italijoje amžiną meilę mylimajam prisiekė žinoma šokėja Edita Daniūtė (49)

Šeštadienį Italijoje susituokė žinoma šokėja ir trenerė Edita Daniūtė . Su mylimuoju Mirko...

Top naujienos

Skandalas, apie kurį Lietuva turėjo nesužinoti: seseris vienuoles kaltina nuslėpus baisią paslaptį

Ši istorija buvo per daug baisi ir nemaloni Bažnyčiai, todėl į jos sūkurį patekusios seserys...

Rajonas, kuriame garbina nusikaltėlius: kuo daugiau žmonių nužudei – tuo „kietesnis“ esi (53)

„Narkotikus parduodi ar žmones žudai?“ - entuziastingai klausia maždaug dešimties metų...

Smurto banga Lietuvoje tęsiasi: ekspertai atvėrė didįjį skaudulį šeimose (140)

Šiuo metu visuomenė taip sparčiai keičiasi, kad žmogaus psichika net nelabai sugeba taip...

Ką pasauliui sumelavo Lietuvoje filmuoto serialo „Černobylis“ kūrėjai? (142)

Penkių serijų HBO televizijos serialas „ Černobylis “ žaibiškai sudrebino pasaulį ir, vos...

Į Lietuvą sugrįš +32 laipsnių karštis: žada audringą savaitės pabaigą (2)

Pirmoji šios savaitės diena numatoma debesuota su pragiedruliais. Tankesni debesys plauks per...

Per anksti gimus dukrelei Daivai Tamošiūnaitei teko išmokti svarbiausių motinystės principų: esmines taisykles padiktavo gamta (43)

Radijo, TV laidų, renginių vedėja, filmų įgarsintoja Daiva Tamošiūnaitė nuo vaikystės buvo...

Pasaulines mėsos kainas keičia kiaulių maras Kinijoje sugriuvo 2 mlrd. dolerių vertės nelegali rinka (11)

Kinijos pastangos sustabdyti afrikinį kiaulių maro plitimą užveria duris mėsos prekybai juodojoje...

Rimvydas Valatka. Lietuva kaip Zobovas su meška narve (220)

Naujoji koalicija kelinta savaitė statoma ne ant kokio tai naujo pamato, o vis pašnekant, ką ji...

Buvęs apsaugininkas papasakojo, kas nedavė ramybės karalienei: po šio susitikimo princesė Diana išbėgo apsiverkusi (13)

Buvęs karališkosios šeimos apsaugos pareigūnas papasakojo, kad princesė Diana iš susitikimo su...