Po pažinties su prestižinio Italijos ūkio “Gioiella Latticini” šedevrais I. Budrienė neslėpė susižavėjusi aukščiausios kokybės šviežiais sūriais: burrata, burratina, straciatella, ricotta, mozzarella.

“Išgirdome 100 metų gyvuojančio ūkio istoriją ir sužinojome, kaip gimsta burnoje tirpstantys sūriai. Kokybiški ingredientai, rankų darbas bei tik tam tikram regionui būdingas gamybos receptas – tai yra ilgaamžio verslo paslaptis”, - sake prekybos centre “Mega” įkurtoje krautuvėlėje apsilankiusi pašnekovė.

Švenčių planuotoja pasakojo visada mielai išgirstanti įvairias istorijas iš pirmų lūpų, kurias vėliau gali perpasakoti į svečius užsukantiems bei netradiciniais gardėsiais vaišinamiems bičiuliams. Šįkart į I. Budrienės pirkinių krepšį pateko ne tik keli itališki sūriai, bet ir artišokų, saulėje džiovintų pomidoriukų, ančiuvių indeliai.

Jos vyrą, kaip ir krepšininką Giedrių Gustą, aktorių Evaldą Leskauską, dizainerę Audronę Bunikienę, televizijos veidą Rūtą Gajauskaitę Krūmienę, šokėją Saulių Skambiną bei daugelį kitų sukerėjo žavusis “Zuarina” ūkio atstovas Giovanni Gozzi. Jis beveik visa dieną darbavosi itališkų gardėsių parduotuvėlėje prie pjaustyklės. Tiesiai iš jo rankų svečiai ragavo vieno geriausių pasaulyje pripažinto 18 mėnesių brandinto Parmos kumpio, neregėto minkštumo saliamio, tipinių Toskanos saliamių, vytintos jautienos iš Valtellinos.

“Nuo to, kaip plonai supjaustoma mėsa, keičiasi ir jos skonio savybės. Kiekvienam skirtingos rūšies gaminiui netgi naudojami kitokie peiliukai“, - skanėstų paruošimo subtilybes pristatė Liana Davletšina.

Tačiau tai – ne vienintelė staigmena itališkų produktų gerbėjams. Buvo pristatyta ir sezono naujiena – stracciatella, Apulijos regione iš karvių pieno ir aukščiausios kokybės grietinėlės rankomis gaminamas šviežias sūris, kuris degustacijos metu derintas su tame pačiame regione pusiau saulėje džiovintais pomidoriukais ir tyru alyvuogių aliejumi - derinys susilaukė didelių ragautojų ovacijų.

Taip pat aplodismentų negailėta ir traškiu apvalkalu bei burnoje tirpstančiu kreminiu įdaru pasižyminčiai burrata fume bei burrata su šviežiais trumais.

G. Gozzi vizitu į Lietuvą pasirūpinusi VU Teisės magistro diplomą turinti L. Davletšina į gurmaniško maisto pasaulį pateko kiek netikėtai - pradžioje išmoko italų kalbą, vėliau daug keliavo, domėjosi Viduržemio jūros regiono tradicijomis, gyvenimo būdu ir ilgainiui nusprendė atvežti dalelę šios kultūros ir į Lietuvą.

Šiandien Liana yra vienintelė sertifikuota alyvuogių aliejaus degustuotoja Rytų Europoje, vienintelė Lietuvoje alyvuogių aliejaus someljė, mokslus apie alyvuogių aliejų krimtusi daugiau nei ketverius metus, o prieš trejus metus įkūrusi pirmąją Lietuvoje alyvuogių aliejaus mokyklą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)