Pervežimų įmonę 2006 metais įsigiję sutuoktiniai iš Šiaulių netrukus nusprendė ją parduoti. Klaipėdos miesto apylinkės teisme liudijęs įmonę pardavęs vyras neslėpė, kad įdėjęs skelbimą sulaukė gana keisto skambučio, tačiau per daug nesigilino. Skambinęs asmuo patikino, kad nori pirkti įmonę, tačiau pareikalavo, kad ją parduodantys žmonės būtinai nupirktų banko kortelių skaitytuvą.

„Paskambinęs žmogus klausinėjo, ar įmonėje yra kortelių skaitytuvas, ir pasakė, jei jis bus, tada pirks. Buvo keista, kad pats to nenori daryti, tačiau padariau, ko prašo. Vėliau pirkėju prisistatęs žmogus jau rašydavo į įmonės paštą, susirašinėjome dėl šio pirkimo sąlygų. Kai sutikome pas notarę, atvyko trys žmonės, vienas jų prisistatė Dariumi (kaltinamasis Darius Petrutis – DELFI pastaba) ir pasakė, kad tai jis bus įmonės direktorius. Dar vienas vyras neprisistatė, tačiau teigė, kad bendravome telefonu. Trečias vyras patikino, kad jis – būsimasis direktoriaus tarpininkas. Pasirašėme dokumentus ir 2500 eurų įmonė buvo parduota. Visus dokumentus tvarkė Darius – ir kaip akcininkas, ir kaip direktorius“, – pasakojo įmonę pardavęs šiaulietis.

Krovinių pervežimų įmonė turėjo ne vieną akcininką. Štai dar vienas įmonės pardavėjas įsiminė N. Antanavičių ir sakė, kad tai jis pasirašė sutartį. Įmonė priklausė keliems asmenims, o vienas dalininkų neslėpė, kad buvo itin nemaloniai nustebintas, kai sužinojo, kad įmonės pirkėjai taip ir neįteisino savo vardu, tačiau iš bankų ima nemažas pinigų sumas.

DNB banke (dabar „Luminor Group AB“ – DELFI pastaba) dirbusi moteris teisme liudijo pamenanti, kad ji išdavė čekių kygelę D. Petručiui. Moteris sakė, kad vyras jai jokių įtarimų tuomet nesukėlė – pateikė įmonės dokumentus, nurodė sąskaitą.

Čekių knygelės jis prašė, nes kitaip išgryninti pinigų negalima. Žmogus nei skundėsi kuo, nei priekaištavo. Tad žinia iš teisėsaugos apie tarptautiniu mastu vykdytą nusikaltimą banko darbuotojai buvo lyg perkūnas iš giedro dangaus.

Pinigai į įmonės sąskaitą keliavo iš nieko neįtariančių žmonių sąskaitų. Pervežimų bendrovė neva prekiavo automobilių priekabomis, kurias esą parduodavo. Tačiau pinigus reikėjo išgryninti, todėl vyrai ir kreipėsi į banką.

Vos gavę čekių knygelę, kaltinamieji tą pačią dieną paėmė 8 tūkstančius eurų. Tyrimo metu trys iš keturių kaltinamųjų pripažino kaltę, tačiau nutylėjo apie kitas veikas. Siūlo galą apčiuopę pareigūnai nustatė, kad 8 tūkstančiai eurų buvo tik pradžia.

Kaltinamųjų sulaukė ir „Swedbank“ darbuotojai. Praėjusių metų balandžio mėnesį buvo bandoma išgryninti kur kas didesnę pinigų sumą. Į įmonės sąskaitą įplaukė beveik 5 tūkstančiai eurų. Bylos duomenimis, vyrai siekė įgyti beveik 38 tūkstančius eurų.

Keturi kaltinamieji labai gerai buvo apgalvoję planą, kaip praturtėti ir nekelti įtarimų. Neteisėtu elektroninių mokėjimo priemonių ar jų duomenų panaudojimu kaltinami vyrai buvo pasiskirstę vaidmenimis ir suplanavę naudotis tik užsienio gyventojų sąskaitomis. Įsigiję veikiančios įmonės akcijas ir perėmę buhalterinius dokumentus bei elektroninį kortelių skaitytuvą, bylos duomenimis, jie siekė užvaldyti beveik 200 tūkstančių eurų.

Gaujos vadeiva įvardijamas Artūras Jonas Venslauskas. Šis vyras teisėsaugai taip pat neblogai žinomas dėl anksčiau įvykdyto sukčiavimo. Šiaulių tardymo izoliatoriuje šiuo metu esantis vyras – vienitelis iš įtariamųjų suimtas. Teismo sprendimas nustebino jo advokatą – pirmadienį į bylos nagrinėjimą šio kaltinamojo niekas neatvežė. Teisėjas Svajūnas Bliudsukis nusprendė, kad kaltinamasis gali dalyvauti byloje nuotoliniu būdu, juolab kad keli liudininkai taip pat liudijo naudodamiesi nuotoliniu tiesioginiu ryšiu.

Ikiteisminio tyrimo metu nustatyta, kad sukčiai pasinaudojo 25 užsienio valstybių piliečių banko kortelių duomenimis. Į pinkles pateko ir vienas lietuvis.

DELFI primena, kad Nerijus Antanavičius dar 2016 m. spalį Vilniaus miesto apylinkės teismo nuosprendžiu buvo atleistas nuo baudžiamosios atsakomybės, kaltininkui ir nukentėjusiajam susitaikius. Tačiau nepraėjus metams po atleidimo nuo baudžiamosios atsakomybės, jis ir vėl įkliuvo teisėsaugai, tad bus teisiamas ne tik dėl šio sukčiavimo atvejo, jo atžvilgiu bus atnaujinta ir pernai metų byla.

Vyro charakteristikoje gausu nepaklusimo teisėsaugai atvejų – nevykdė prievolės registruotis policijoje, vairavo automobilį, nors neturi tam teisės, savo dviejų vaikų motinai nemoka alimentų. Vyras pasižymėjo ir muštynėse, ir kitoje sukčiavimo byloje.

Klaipėdos apygardos prokuratūros Antro baudžiamojo persekiojimo skyriaus prokuroras Saulius Galminas sako, kad ši byla gana greitai pasiekė teismą. Nors nagrinėjant bylą vis nutinka kuriozinių situacijų, tikimasi, kad gegužę bus pasiūlyta bausmė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)