Pasakodama apie savo vasarą, Ilona neslėpė, jog ji itin darbinga – šiuo metu yra renovuojamas „Keistuolių teatras“.

„Laukiu atostogų, bet žinau, kad nesulauksiu. Bet visada smagu svajoti. Dirbsiu visą vasarą. Su statybomis, – šyptelėjo aktorė. – Vadovausiu statybininkams. <...> Mes remontuojame „Keistuolių teatrą“.

„Keistuolių teatro“ įkūrėja Ilona Balsytė vaikystėje apie aktorystę negalvojo – žinoma moteris svarstė apie pedagoginį darbą.

„Iš pradžių norėjau būti muzikos mokytoja, paskui geografijos bei biologijos mokytoja, o vėliau nusprendžiau būti teisininke. Nuvažiavau į atvirų durų dieną, apsižvalgiau ten ir supratau, kad negaliu čia būti, kad visa tai man svetima, – prisipažino Ilona. – Galvoju, o kas man beliko? Ir nuėjau į konservatoriją.“

Kūrybingumas Iloną lydi nuo ankstyvos vaikystės. Pasak moters, ji visada mėgo įsijausti į knygų herojų gyvenimus, neretai – ir mintimis kurti knygų tęsinius.

„Knygas skaitydavau todėl, nes norėjau pabėgti į kitus pasaulius. Kai baigdavau knygą ir reikėdavo kur nors eiti, labai mėgdavau tą jausmą – užverčiu knygą, uždarau duris ir aš nebežinau, kur einu. Kurdavau toliau istorijas su personažais, kai knyga baigdavosi. Aišku, jei ne visi mirdavo, – šyptelėjo „Keistuolių teatro“ įkūrėja. – Kurdavau, kas galėjo nutikti, kaip ta istorija galėjo vyniotis toliau. Taip dariau visada.“

Pasitikėjimas savimi – viena stipriausių aktorės savybių. Tačiau Ilona pasakojo, jog stojant į konservatoriją vienu metu buvo apnykusios negatyvios mintys.

„Buvau įsitikinusi, kad įstosiu į konservatoriją. Tačiau prieš trečią stojimo turą buvau kiek sunerimusi. Staiga supratau, kad visi likę yra geri, – kalbėjo laidos „Laikykitės ten“ viešnia. – Ko gero, teatras po nepriklausomybės yra mažiausiai persitvarkęs iš visų meno sričių. <...> „Keistuolių teatras“ yra vienintelis išsilaikęs nuo tų laikų nepriklausomas teatras. Iššūkių buvo daug.“

Nedaug kas žino, kad iki įsikuriant „Keistuolių teatrui“ I. Balsytė dirbo „Dainos teatre“ – jos kolega buvo ir žymusis maestro Vytautas Kernagis.

„Pirmasis darbas mane labai subrandino kaip scenos žmogų. Aš išėjau didelę mokyklą su tokiais meistrais. Visi buvo labai įdomios asmenybės. Aš buvau pati jauniausia. <...> Per mėnesį turėdavome 45 koncertus. Gastroliuodavome nuolat, – prisiminė Ilona. – Aš galvoju, kad „Dainos teatras“ ne tik man yra palikęs didelį pėdsaką. Tie šeši gyvenimo metai buvo labai svarbūs. Įdomiausias buvo visgi pats kūrybinis procesas. Mums labai patiko tai, ką darėme.“

Ilona neslėpė, jog gastrolių metu būdavo linksmų ir neįtikėtinų momentų. Vienu iš jų moteris pasidalino laidoje „Laikykitės ten“.

„Kartą vienas kolega išjungė mane su gitaros grifu, – juokėsi moteris. – Kolega neįvertino, kad mūsų scena maža – nukritau į pirmą eilę. Nieko nejaučiau, nes mane išjungė. Neatsimenu. Paskui mane kažkas pakėlė, pastatė ant scenos ir aš toliau dainavau.“

Ilgą laiką aktorė buvo vienintelė moteris komandoje.

„Kitoks požiūris į merginas ir moteris mūsų teatre atsirado tada, kai aš jau buvau ne vienintelė moteris. Galvojau – kai aš buvau viena, niekas taip manimi nesirūpino. O paskui jau mes derinomės prie kitų moterų“, – kalbėjo Ilona.

„Brėmeno muzikantai“ – bene vienas žinomiausių „Keistuolių teatro“ spektaklių, atradęs platų savo žiūrovų būrį.

„Pirmieji spektakliai buvo skirti 5-6 metų vaikams. Tada pastatėme „Geltonų plytų kelią“ – 7-9 metų vaikams. „Jonas kareivis“ buvo skirtas 12-13 metų vaikams, praėjo dar keli metai, kai jie užaugo, pastatėme brėmenus“, – pasakojo I. Balsytė.

Ilona laidoje užsiminė, kad buvo pasiūlymas teatrą parduoti, tačiau jo žinoma aktorė net nesvarstė.

„Mums siūlė už tris ar keturis milijonus parduoti “Keistuolių teatrą“. Tie žmonės, kurie būtų jį nupirkę, jie būtų visus mūsų spektaklius nuėmę ir palikę vien tik brėmenus. Tai mes nesutikom. Kai kūriau teatrą, visada kartojau – šį teatrą mes kuriam ne trumpam, ne dešimčiai metų, o šimtui. Kai mūsų nebebus, šitas „Keistuolių teatras“ bus įdomus ir lankomas žiūrovų“, – juokėsi aktorė.

Užsiminus apie karantiną Ilona užtikrino, jog tai buvo itin nemalonus gyvenimo periodas. Pasak aktorės, dirbti nuotoliniu būdu buvo išties sudėtinga.

„Karantiną išgyvenau blogai. Man tai buvo košmaras. Viskas buvo siaubinga, – prisipažino žinoma moteris. – Namuose buvo sudarytas grafikas, kada kas naudojasi kompiuteriais. Vienam pamokos, kitam nuotolinės paskaitos, susirinkimai, vyrui taip pat paskaitos. Nenorėčiau daugiau.“

„Keistuolių teatrui“ šiemet – 31-eri. Aktorė pasakojo, jog atėjo laikas pokyčiams – ne tik išoriniams, bet ir kūrybiniams.

„Dabar „Keistuolių teatras“ yra ant tokio slenksčio, kai vyksta visiškas atsinaujinimas. Bet kokiu atveju, mes darome tuos žingsnius. Kai atsidarysime po remonto, turėsime naują logotipą, kuris primins seną, bet vistiek ateina laikas, kai reikia pasikeisti, – teigė Ilona. – Su remontu norisi daug ką pakeisti.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)