Su kokiais iliuzijos meno virtuozais Rokas susitiko jau ketvirtą kartą lankytame Las Vegase, kodėl nusivylė karštosiomis versmėmis Kalifornijoje, kaip minėjo Vasario 16-ąją Nevadoje ir kokį sukrečiantį įvykį sužinojo besilankydamas garsiojoje Holivudo „Magijos pilyje“ – apie viską iš pirmų lūpų.

– Kelionę į Ameriką pradėjai nuo sustojimo Europoje, Amsterdame, kur lankeisi įspūdingame renginyje – vienoje didžiausių naujųjų technologijų parodų žemyne „ISE 2017“. Sėmeisi naujų idėjų?

– Taip, gilinau žinias, kurių prireiks mano kuriamam pasirodymui. Jo pagrindinas bus naujosios technologijos. Žinoma, tai jokiu būdu nereiškia, kad tos naujosios technologijos kurs stebuklus vietoj manęs. Specialieji efektai papildys mano pasirodymą, kuris, tikiu, bus vienas iš tų, su kuriais apkeliausiu visą pasaulį. Daugiau detalių atskleisti nenoriu – juk viešas „prisišnekėjimas“ nepriartina prie svajonės išsipildymo (šypsosi).

Rokas Bernatonis

– Amerikoje lankeisi jau ketvirtą kartą. Koks šįkart buvo kelionės tikslas?

– Iki šiol į Ameriką visad atvesdavo darbas, konferencijos, mokymai, susitikimai. Šįkart vykau pailsėti, pakeliauti. Tai šimtaprocentinės atostogos po pasirodymų maratono Lietuvoje. Nuo gruodžio pradžios iki sausio pabaigos turėjau 31 pasirodymą!

Toks tempas atima nemažai jėgų. Po Ameriką keliauju su man labai artimu žmogumi, daug laiko leidžiame kartu, lankomės įdomiose vietose, lakstome tarp valstijų ir tiesiog mėgaujamės atostogomis.

– Per kurias valstijas nusidriekė kelionės maršrutas?

– Pradėjome nuo Las Vegaso, iš ten važiavome į Los Andželą, tada sugrįžome į Las Vegasą, o paskui skridome į Čikagą. Santa Monikoje leidome laiką paplūdimyje, daug vaikščiojom ir džiaugėmės saule. Arkanzase kopėme į kalnus, mėgavomės masažais.

Beje, šioje valstijoje esančiame Hot Springs miestelyje mano geras bičiulis magas Maxwellas Blade‘as įsigijo 400 vietų teatrą, kurį žada paversti magijos teatru ir kas vakarą rengti savo pasirodymus. Iš Arkanzaso atvykome į Niujorką, kur dabar ir esu. Čia susitikau su dar keliais draugais iliuzionistais. Puikiai leidžiame laiką, dalinamės patirtimis. Beje, esu aviacijos fanas, neseniai mačiau filmą apie Donaldo Trumpo privatų lėktuvą ir kaip tik nusileidus oro uoste Niujorke netikėtai pamačiau išdidžiai stovintį šį „Boeing 757“.

– Los Andžele, Holivude, lankeisi garsiojoje „Magijos pilyje“. Kuo ji ypatinga?

– „Magijos pilis“ (The Magic Castle) – prestižinis uždaras magijos klubas iliuzionistams ir magijos mylėtojams. Į jį gali pakliūti tik jeigu esi svečių sąraše. Ten dažnai galima sutikti didelio „kalibro“ žvaigždžių, tokių kaip dainininkė Kylie Minogue, aktorius ir buvęs šio klubo direktorius Neilas Patrickas Harrisas, iliuzionistas Davidas Copperfieldas, „Tesla“ vadovas Elonas Muskas ir t.t. Kodėl jų ten tiek daug? Nes viduje draudžiama fotografuoti, net ir „selfio“ tualete negalima pasidaryti! (šypsosi) Čia kiekvieną savaitę scenoje pasirodo vis kiti atlikėjai iš skirtingų pasaulio vietų.

Beje, vos prieš kelias dienas pilyje nutiko tragiškas įvykis. Trečiadienio vakarą, likus pusvalandžiui iki savo pasirodymo, persirengimo kambaryje buvo rastas negyvas iliuzionistas Darylas Eastonas.

Šią mirtį apgaubė daug mįslių. Apima keistas jausmas, kai supranti, jog teko pamatyti vieną paskutiniųjų jo pasirodymų gyvenime...

– Kalifornijoje į kelią leidaisi gigantišku visureigiu. Kur spėjai apsilankyti?

– Mano geras draugas lietuvis Andrius gyvena Las Vegase ir vairuoja tikrai gigantišką „Ford“ F-150, tad prisipylėm pilną baką kuro ir važiavom išbandyti jo galios (Fordo, ne Andriaus – šypsosi). Vykome į karštąsias versmes. Žmonės sako, jog tas vanduo gydo, atpalaiduoja raumenis, yra sveikas ne tik odai, bet ir sielai.

Rokas Bernatonis

Tikėjausi įspūdingos, didžiulės versmės, juk tai Amerika, tačiau buvau nustebęs, kai viduryje dykumos pamačiau balą, nedidesnę, nei vieno kambario butas! Tiesa, turiu pripažinti, kad jausmas maudytis viduryje dykumos karštoje baloje yra pasakišas.

– Daugeliui Amerika neatsiejama ne tik nuo milžiniškų automobilių, bet ir nuo greitojo maisto restoranų, „Coca-Colos“, kino filmų. Ar viską spėjai išbandyti, pamatyti, paragauti?

– Neseniai su artimu žmogumi žiūrėjome filmą „The Founder“, kuris pasakoja „McDonald‘s“ istoriją. Ji mus taip įkvepė, jog nusprendėme aplankyti seniausią Amerikoje įkurtą šio tinklo restoraną. Deja, pirmojo restorano jau nebėra, tačiau vis dar veikia trečiasis. Šiuo metu jis yra seniausiai pasaulyje veikiantis „McDonald‘as“, atsidaręs dar 1953-aisiais. Tiesa, vidun įeiti negalima – jis veikia kioskelio principu: ateini, užsisakai ir valgai tiesiog lauke.

Taip pat didelį įspūdį paliko 3 aukštų „Coca-Cola“ parduotuvė Las Vegase, kurioje gali rasti kokio tik nori skonio, dydžio ir pakuotės „Coca-Colos“. Belieka išsirinkti mėgstamiausią. Ir dar, tokios suvenyrų gausos su šio gėrimo logotipais dar nesu matęs: pagalvės, USB raktai, drabužiai, patalynė, batai, net baldai ir muzikos instrumentai!

Holivudo šlovės alėjoje daugelis fotografuojasi prie mylimiausių kino aktorių žvaigždžių. Tu, nenuostabu, pasirinkai savo profesijos atstovus – Vokietijos amerikiečių dueto Siegfried & Roy žvaigždę. Kuo tave žavi šie iliuzionistai, išgarsėję pasirodymais su baltaisiais liūtais ir tigrais?
Kai buvau vaikas, dievinau kiekvieną filmą, sukurtą apie šį iliuzionistų duetą ir negalėjau atsiklausyti Michael Jacksono dainos „Mind is the Magic“, kuri buvo sukurta būtent Siegfried ir Roy. Šie atlikėjai ypatigi – savo laiku jie pakeitė magijos istoriją, Las Vegaso šou verslo taisykles bei tapo dideliu įkvėpimu kitiems iliuzionistams.

– Svajoji apie savo vardo žvaigždę šlovės alėjoje?

– Būdamas ten sukūriau filmuką, kuriame juokauju, jog turėsiu savo žvaigždę Holivude. Įrašu pasidalinau savo paskyroje „Facebook“, bet iš tiesų noro turėti savo žvaigždę alėjoje neturiu. Aišku, jeigu taip atsitiktų, būtų smagu, bet tokio tikslo nesiekiu.

– Jau ketvirtą kartą lankeisi Las Vegase. Ką šįkart veikei šiame ryškių šviesų ir spalvų kupiname mieste?

– Lankiausi keliuose magijos pasirodymuose, stebėjau magų dueto Penn and Teller šou. Buvo gera grįžtį į teatrą, kuriame pats pasirodžiau prieš mažiau nei metus. Beje, tai tas pats teatras, kuriame filmuojamas televizijos projektas „Penn & Teller: Fool Us“. Po pasirodymo persimetėme keliais žodžiais su Penn ir Teller – buvo smagu ir vėl juos pamatyti. Jie – tikros legendos.

– Las Vegase susitikai ir su savo geru pažįstamu bei kolega – iliuzionistu Justin Flom. Lietuviams ir kitų šalių televizijų žiūrovams jis pastaruoju metu labiausiai atpažįstamas iš „Coca-Cola“ reklamos, kur stebinančiu rankų miklumu kviečia kavinės lankytojus išsirinkti savo mėgstamiausią gėrimą – originalaus skonio arba be cukraus ir be kalorijų. Gal jūsų gerbėjai netrukus pamatys bendrą magišką projektą?

– Su Justinu susipažinome Las Vegase prieš gerus pora metų, kai jo žvaigždė dar tik buvo bepradedanti šviesti. Keista, bet šiuo metu jaučiuosi, jog esu panašioje pozicijoje, kaip jis tuomet. Žmonės po truputį pradeda mane atpažinti, vis dažniau kviesti į renginius, jau fiziškai ne visur spėju. Su Justin susitikome viename bare, kalbėjomės apie magiją, televizijos projektus, Europos ir Amerikos iliuzionistų skirtumus. Jis pagyrė mano pasirodymą minėtame televizijos šou „Penn & Teller: Fool Us“, kalbėjome kaip galėčiau patobulinti šį pasirodymą ateityje. Tikrai norėčiau padaryti kažką kartu su juo, tačau pamatysim kaip čia bus (šypsosi).

– Las Vegaso gatvėse, kazino demonstravai magiškus triukus, o filmukus su jais skelbei savo paskyrose socialiniuose tinkluose. Neseniai panašiai stebinai vieno prekybos centro, kino teatro ir čiuožyklos lankytojus Vilniuje. Kuo tave žavi triukų atlikimas netikėtose vietose?

– Dievinu žanrą, kai magija vyksta netikėtose vietose. Mėgstu provokuoti žmones netikėtose erdvėse ir kuo toliau, tuo šiuo žanru noriu užsiimti vis daugiau.

– Kelionėje išskirtinai paminėjai Vasario 16-ąją – įspūdingame Red Rock kanjone Nevadoje įsiamžinai su Vyčio vėliava. Esi patriotas?

– Nelaikau savęs patriotu, tačiau myliu Lietuvą ir atiduočiau viską, kad šioje šalyje baigtųsi patyčios tarp vaikų, politikų ir žinomų žmonių, kad žmonės galėtų pragyventi iš minimalios algos, kad lietuviškas susireikšminimas išnyktų, kaip moneta mano delne, atliekant triuką.

Nuoširdžiai manau, jog kiekvienas žmogus turėtų gerbti, mylėti ir palaikyti savo gimtuosius namus. Lietuvos vėliavą atsivežiau iš namų, tai nebuvo spontaniška, žinojau, jog norėsiu pasidalinti tokia akimirka, nes kaip ir gyvenime, taip ir internete, noriu kalbėti apie pozityvius dalykus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)