Viena jų – Vilniaus dailės akademijoje, Dizaino katedroje, dirbanti dėstytoja, po apie I. Mackevičienę publikuotu straipsniu drėbusi: „Labai baisi šita moteris iš pažiūros.“

Netrukus į „Delfi“ kreipėsi šios mokymosi įstaigos komunikacijos atstovė Giedrė Grimalauskienė ir pranešė, kad dėl tokio elgesio su dėstytoja buvo susisiekta.

„Apgailestaujame dėl susiklosčiusios situacijos. VDA griežtai pasisako prieš patyčias ir vertina jas kaip nesuderinamas su pedagogo statusu. Kiekvieno VDA bendruomenės nario elgesys privačiame gyvenime yra neišvengiamai siejamas su atliekamu darbu ir pareigomis, tad įsipareigojame dar kartą atkreipti visų dėmesį į šį svarbų aspektą. Su Dizaino katedros dėstytoja susisiekta ir ji įspėta dėl tokio elgesio. VDA vadovaujamasi aukštais akademinės etikos ir bendravimo kultūros standartais, to reikalaujama iš visos akademinės bendruomenės. Tai kertinės VDA vertybės“, – „Delfi“ komentavo G. Grimalauskienė.

Minėtą komentarą sekė dar vienas grubus pasisakymas, kurio autorė, kaip išsiaiškino I. Mackevičienė, Vilniaus kolegijoje, Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungoje pareigas einanti moteris, kuri dar ir prisideda prie judėjimo „Už švarią Lietuvą“. „Chamlo dar ta Ievutė su savo pasekėjom, nes visos įlindo į privačius profilius. Pramogų pasaulio jautruolės. Liūdna ir dėl pačios veikėjos, ir dėl pasekėjų“, – rašė moteris.

„Delfi“ susisiekė su Vilniaus kolegijos administracija.

„Vilniaus kolegija netoleruoja asmens žeminimo apraiškų. Skatiname darbuotojus atsakingai atstovauti Vilniaus kolegijai ir savo elgesiu nemenkinti institucijos vardo“, – sakė mokymosi įstaigos atstovas.

Priminsime, kad trečiadienį „Delfi“ rašė apie problemą, karantino laikotarpiu internete išsikerojusią itin plačiai. Internautams, rodos, vis lengviau tampa užgulusias riebias mintis išspausdinti po įvairiomis portalų publikacijomis, videotinklaraščiais, nuotraukomis, žinutėmis ir kitomis naujienomis. Skalsiausios puokštės įžeidimų tenka žmonėms, kurių atvaizdas pastebimas dažniau, – pramogų pasaulio atstovams, politikams, socialinių tinklų nuomonės formuotojams, aktyvistams.

„Lietuva turbūt pasiekė savo emocinės būklės dugną. Nesvarbu, kur ir kokį turinį įkeltum, pasipila tiesiog košmariška kritika. Komentarų būdavo ir anksčiau, tačiau pastaruoju metu tas noras išreikšti nuomonę socialinėje erdvėje labai suintensyvėjęs. Tie, kurie jau tam tikrą laiką sukasi pramogų pasaulyje ir yra daugiau ar mažiau žinomi, su metais tampa vis atsparesni. Kai žmogus rašo komentarus iš netikros paskyros, supranti, kad jis galbūt gėdijasi išreikšti mintis rodydamas savo veidą, nes nežino, kaip į tai sureaguos artimieji. Tačiau kai yra rašoma neprisidengus kitu vardu – jau visai kitas lygis. Baisu ir pagalvoti, kad tokiam žmogui leidžiama dirbti su jaunimu“, – „Delfi“ sako feisbuke šiurkščių komentatorių vardus ir pareigas antradienį paviešinusi I. Mackevičienė.

Žinoma moteris „Delfi“ pasakojo, kad straipsnyje minėti komentarai sukėlė vidinių išgyvenimų ir klausimų dėl tokio moterų elgesio platesniu mastu.
„Perskaičiusi tuos komentarus dvi naktis normaliai nemiegojau. Galvojau apie tai, kad šios moterys dirba su vaikais. Kas, jeigu mano vietoje būtų jauna mergina, atvažiavusi iš mažo miestelio su savo svajonėmis? Kas, jeigu ji neįtiktų tos dėstytojos grožio standartams? Jeigu ji svetimam, nepažįstamam žmogui drįsta tokius dalykus rašyti, kaip ji bendrauja su savo studentais? Svarsčiau, paviešinti šiuos komentarus ar ne. Tačiau, kai pagalvoju, kad šios moterys susiduria su mūsų vaikais... Dabar, kai paviešinau, man iš karto palengvėjo.

Po vieno iš savo podkastų sulaukėme labai daug klausimų, kodėl lietuvės moterys taip bijo viešinti faktus apie priekabiavimą. Tikrai nemažai yra nukentėjusių nuo, pavyzdžiui, savo vairavimo instruktorių. Moterys bijo, kad jomis niekas netikės. Raginu nebijoti kalbėti. Štai todėl aš ir nusprendžiau paviešinti šiuos dviejų pedagogių užgauliojimus. Jeigu moterys nebijotų kalbėti, atvejų išaiškėtų daugiau, o kartu – ir drąsos bei galimybių su tuo kovoti padaugėtų“, – svarstė pašnekovė.

I. Mackevičienė, kartu su kolegėmis kurianti populiarią tinklalaidę „Dar tos čia“, neretai paliečia itin jautrias temas, kuriomis ne visada drįstame pasidalyti ir su pačiais artimiausiais žmonėmis. Kalbėdama apie tai, kodėl moterys taip dažnai nesibodi viena kitai įgelti, Ieva užsimena apie psichologinę būklę, kuria rūpintis nemažai daliai visuomenės vis dar yra tabu.

„Manau, kad vis dar bijoma žodžio „psichologas“. Ypač to bijo vyresnio amžiaus moterys. Šitai labai puikiai matyti iš tų pačių komentarų. Jeigu tik užsiminsi apie galimybes kreiptis į psichologą, pasidalinsi kontaktais, ne viena stebėdamasi klaus: „O tu lankaisi pas psichologą?!“ Lyg ten būtų gydoma nuo kažkokios gėdingos ligos. Na, o mūsų karta supranta, kad rūpintis psichologine sveikata yra lygiai tas pats, kas ryte nusiprausti ar išgerti papildų. Paskutiniu metu, kai visi esame apriboti nuo savo šeimų, veiklų, darbų ir ta psichologinė būklė tikrai nėra pati geriausia, patekti pas psichologą labai sudėtinga. Eilės tenka laukti ne savaitę ir ne dvi“, – „Delfi“ komentavo Ieva.
Savo feisbuko profilyje I. Mackevičienė ne tik paviešino komentarų autores, bet ir pasidalijo įžvalgomis šia tema.

„Komentarai. Esu tikrai labai nuo jų atsiribojusi, nes suprantu, kad neturiu galimybės visiems patikti! Bet! Galvojau, ar viešinti tokį dalyką. Apie tai labai galvojau, nes šitai tiesiog itin stipriai mane paveikė ir net skauda fiziškai.

Eilinis straipsnis apie mane, kalbant apie visiškai eilinius dalykus. Eiliniai komentarai iš tų pačių neaiškių ar net netikrų anketų. Ir du komentarai... su panieka, pagieža iš moterų, kurios yra neeilinės. Jos – tos, kurioms patikim savo vaikus, iš kurių tikimės, kad mūsų vaikai gaus žinių, gaus tą mokslo šviesą, jos turėtų būti autoritetas ne tik vaikams, jaunimui, bet ir tėvams. Ir še tau.

Patikslinu: tos moterys manęs nepažįsta, mūsų nesieja nei asmeniniai, nei darbiniai ryšiai, mes nebuvome niekada susitikusios, joms nieko blogo gyvenime nepadariau.

Pirmoji – dėstytoja, dirbanti ir vedanti paskaitas mūsų jaunimui Vilniaus dailės akademijoje, Dizaino katedroje. Jeigu tokia pedagogė, kuri dirba su jaunimu, tiesiog turi polinkį taip „išsikalbėti“ ir kalbėti apie moterį, kurios net nepažįsta, tai kaip ji bendrauja su studentais?

Kaip bendrauja su studentais, kurie neatitinka jos „grožio standartų“? Kokiais žodžiais tuomet vadina studentus? Aš, kad mane taip pavadino, tikrai atlaikysiu, bet įsivaizduokime mano vietoje jos studentę, dukrą, kuri ką tik atvažiavo į savo svajonių akademiją studijuoti, ir gauna tokią dėstytoją. Ir neatitinki jos „grožio standartų. Damn.

Antroji – moteris, dirbanti Vilniaus kolegijoje, Lietuvos jaunųjų mokslininkų sąjungoje, ji rašo, kad „eina“ už „Švarią Lietuvą“. Sako, labai žinanti, kas jai patinka, kas nepatinka, va aš, „pramogų pasaulio jautruolė“, tiesiog nemaloni žiūrėti. Na, nemalonu, tai ką padarysi. Ta prasme, moteris, dirbanti tokius darbus, ateina tokių briedų rašyt svetimos moters profilyje, nors aš jai gyvenime nieko nesu padariusi. Ar kažką praleidau gyvenime, ar mes jau čia visi esame tokiame giliame dugne, kad gal net neverta gelbėtis?

Realiai – esmė, kad tai yra moterys, kurios dirba su jaunimu, kurios, turėdamos rodyti pavyzdį, nutiesia kelią patyčioms!

Bandau įsivaizduoti, kad tokius komentarus rašo mano sūnaus mokytoja ar dukros darželio auklėtoja. Bandau ir tiesiog neišeina įsivaizduoti. Ar universiteto dekanas, rašantis atsitiktinės moters profilyje komentarą, – „nu tu ir baisi“... Taip stipriai kovojame su patyčiomis mokyklose, bet atsiranda akademijos ir kolegijos darbuotojų, kurios tiesiog parodo, kam čia kovoti, tiesiog tyčiokimės! Juk paprasčiau! Tiesiog norėjau pasidalinti. Nes nemanau, kad tai normalu“, – feisbuke rašė I. Mackevičienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1327)