Iš Naujosios Akmenės kilęs Artūras visada turėjo polinkį į meną: lankė muzikos mokyklą ir net yra dalyvavęs vaikų „Eurovizijos“ atrankoje. Tačiau labiau nei muzika jį domino fotografija, o vėliau ir makiažo sritis. Į Vilnių studijuoti atvykęs vaikinas netrukus įsidarbino grožio salone administratoriumi ir atsidūrė dar arčiau savo tikrosios profesijos. Bėgant laikui Artūrą šešėlių paletės ir teptukai domino vis labiau, todėl jis nusprendė surizikuoti.

– Artūrai, papasakok, kaip ir kada kilo mintis užsiiminėti makiažo menu? Kada tai pradėjai daryti profesionaliai?

– Kiekvieną kartą, kai manęs paklausia kiek laiko aš užsiiminėju makiažu, susimąstau ir prisimenu mokyklos laikus. Maždaug prieš 10 metų prasidėjo skaitmeninio fotografavimo era, kai jau kiekvienas galėjo įsigyti fotoaparatą ir kamerą. Atsirado pirmieji kokybiškiau fotografuojantys telefonai. Pamenu, buvau taip susižavėjęs fotografija, kad išprašiau mamos, jog man nupirktų fotoaparatą, dar kitaip vadinamą „muilinę“. Gavęs jį, labiausiai mėgdavau fotografuoti žmones, laisvalaikį leisdavau darydamas portretus savo draugėms.

Artūras Numsėdis

Tai laikai, kai išpopuliarėjo socialiniai tinklai, tie ikoniškieji www.one.lt metai, kuomet visi savo profilius pradėjo puoši kuo įmanoma daugiau suredaguotomis nuotraukomis – įvairiausi nuotraukų efektai, filtrai buvo labai populiarūs. Taip susižavėjau retušavimu.

Esu kilęs iš mažo miestelio, po pamokų neturėdavau ką veikti, dėl to sėdėdavau ir retušuodavau savo fotografuotus portretus. Kai jau įvaldžiau šį meną, kompiuteriu galėdavau nupiešti akims pravedimą, padažyti lūpas ar sukontūruoti veidą.

Dėl to ir susimąstau ar makiažu užsiimu jau 10 metų ar tik 3 metus, kai pradėjau dailinti jau tikrus, realius klienčių veidus (šypteli).
Na, o šito amato, kaip darbo, imtis paskatino draugas, kuris taip pat dirba grožio srityje. Pamatęs mano potraukį makiažui, įdiegė mintį, kad tikrai sugebėsiu tai daryti profesionaliai. Iki šiol esu jam už tai dėkingas.

– Ar šiuo metu save pavadintum sėkmingu vizažistu?

– Save galiu vadinti sėkmingu dėl to, kad dirbdamas šį darbą išlaikau save finansiškai. Didžiausia sėkmė, kai gali dirbti savo mylimą darbą ir iš to išgyventi. Be to, visos klientės po vizito pas mane, išeina su šypsena – geriausiu sėkmingo darbo įvertinimu.

– Ar visada jutai potraukį grožio pasauliui? Gal vaikystėje mieliau žaidei su lėlėmis, o ne su mašinytėmis?

– Keista, bet išvis nepamenu žaidimo su jokiais žaislais (šypteli). Turbūt laiką leisdavau tiesiog su draugais kieme.

Potraukį grožio pasauliui pajaučiau paauglystėje. Ne tik grožiui, bet ir estetiškumui, stiliui, įvaizdžio kūrimui. Prisimenu, kad labai patikdavo stebėti, kaip pusseserė kažkur ruošiasi, kaip darosi makiažą, kaip šukuojasi. Tada dar neturėjau jokios minties, kad kažkada gražinti moteris galėčiau aš.

Artūro Numsėdžio makiažas

– Ar dėl savo sprendimo nejutai kritikos, nepripažinimo? Galbūt dėl to kilo noras dar labiau įrodyti, ko esi vertas?

– Pradėjęs savo vizažisto karjerą jaučiau tik palaikymą. Ir draugai, ir šeima mano sprendimą dirbti tokį darbą priėmė labai gerai ir dabar manimi didžiuojasi.

Prieš pradedant dirbti vizažistu, dirbau administratoriumi grožio salone. Kai prasidėjo pirmieji mano makiažo bandymai, sulaukiau skeptiškų kolegių žvilgsnių ir keletą nemalonių replikų, bet tai niekad neprivertė manęs suabejoti savimi.

Jeigu iki šiol nežinote, ką norite veikti gyvenime ir jaučiate bent menkiausią aistrą kažkokiai veiklai, siūlau tvirtai į tai kabintis abiem rankomis ir nepaleisti, nors ir jausite aplinkinių nepritarimą. Niekada nežinai, kiek toli gali nuvesti ta aistra.

– Šiuo metu makiažo specialistų yra labai daug ir kažkuo nustebinti tampa vis sunkiau. Kaip manai, koks didžiausias tavo išskirtinumas? Kaip atkreipi klientų dėmesį?

– Šiuo metu specializuojuosi kuriant makiažą klientėms. Tai reiškia, kad daugiausia atlieku gražius, įvairioms progoms, šventėms skirtus makiažus. Tokio makiažo tikslas yra priversti klientę pasijausti ypatingai gražia – tobulai padengti odą, išryškinti gražiausius bruožus, pabrėžti išskirtinumą ir paslėpti trūkumus.

Kol kas mano tikslas nėra klientes stebinti spalvotais grafiniais ornamentais ant veido ar piešimu ant kūno. Iš klienčių lupų dažnai išgirstu, kad jas žavi mano darbo paprastumas, natūralumas. Su mano makiažu jos jaučiasi savimi. Turbūt tai ir yra mano „arkliukas“.

Artūro Numsėdžio makiažas

– Kokius klausimus tau dažniausiai užduoda klientės?

– „Kaip sugalvojai pradėti tokį darbą?“ – tai klausimas, kurį man užduoda bene kiekviena klientė, atėjusi pas mane pirmą kartą. Po šio klausimo, dažnai seka kitas – „Turbūt labai gražiai piešei mokykloje?“. Atsakymas – tikrai ne! Jeigu reiktų kažką konkretaus nupiešti, tai atrodytu lyg pradinės mokyklos mokinuko piešinys (šypteli). O jeigu dar mano raštą pamatytumėt... Galėčiau konkuruoti su baisiausiai rašančiu daktaru. Medikų išrašytus vaistų receptus iššifruoti lengviau, nei mano keverzones.

– Ar pats sau daraisi makiažą?

– Ne, makiažo sau nesidarau. Turbūt net nemokėčiau (šypteli).

– Kokius didžiausius pliusus ir minusus išskirtum savo darbe?

– Pradėkime nuo pliusų, nes minusų savo darbe beveik neįžvelgiu. Didžiausias mano darbo pliusas yra tas, kad jame visiškai nėra rutinos. Kiekvienas veidas, kiekvienas makiažas yra skirtingas.

Mėgstu bendrauti, todėl nemažai klienčių jau seniai yra tapusios mano geromis draugėmis. Tiesa, nauji žmonės taip pat yra didelis šio darbo pliusas. Šią veiklą myliu taip, kad dirbantis pasijaučiu tik tada, kai savaitgaliais, paryčiais keliauju į darbą. Man, kaip „pelėdai“, itin ankstūs savaitgalio rytai – šio darbo minusas. Sakoma, susirask mylimą darbą ir niekada nereikės dirbti, todėl aš beveik nedirbu.

– Tavo, kaip makiažo specialisto, kėdėje yra sėdėjusios ir pramogų versle žinomos moterys. Kuo šios klientės skiriasi nuo kitų? Ar jos turi neįprastų prašymų, nurodymų?

– Didelių skirtumų neįžvelgiu. Na, žinomos moterys vizažisto kėdėje sėdi labai dažnai, todėl, dažniausiai iki smulkiausiu detalių žino, kokio makiažo nori. Lygiai tokių pat preciziškų būna ir viešai nežinomų klienčių. Nepastebėjau, kad klientės prašymai ar nurodymai priklausytų nuo jos populiarumo.

Tiesa, pastebėjau, kad vyresnės, subrendusios klientės turi jau aiškiai susiformavusią nuomonę, kas joms tinka, o kas ne. Ir šios nuomonės beveik neįmanoma pakeisti.

Artūro Numsėdžio makiažas

– Kokie klienčių prašymai yra dažniausi? Ar mūsų šalies moterys neatsilieka nuo pasaulinių madų?

– Skirtingos moterys, skirtingas madas seka. Makiažo srityje sunku kažką įvardinti pasauline mada. Vienos neatsilieka nuo „Instagram“ makiažo „trendų“ ir seka visame pasaulyje žinomus makiažo puslapius, kuriuose populiariausi labai ryškus makiažai. Kitos, konservatyvesnės moterys, stebi prabangių mados žurnalų puslapius ir žavisi natūralesniais makiažo įvaizdžiais.

Aš pastebiu, kad šiuo metu pasaulyje diktuojamos natūralesnio makiažo mados, ko vis dažniau iš manęs prašo ir mano klientės.

– Tikiu, kad ši profesija įsišaknija giliai, ar niekada neteko tiesiog gatvėje ar kokioje parduotuvėje sutiktai praeivei skirti makiažo patarimą? Galbūt pamatei apmaudžią makiažo klaidą ir, nesusivaldęs, merginai tiesiog pasakei, kad to verčiau nekartotų?

– Būdamas viešumoje nuolatos pastebiu visų aplinkinių veidus. Jeigu esate padavėja, pardavėja ar šiaip kada prasilenksime gatvėje, žinokite, kad aš pastebėjau jūsų makiažą. Skamba keistai, bet tai tiesa. Ši profesinė liga taip giliai įsišaknijusi, kad pastebiu moterų makiažus visur ir visada, pats to nenorėdamas. Tiesa, retai kada juos komentuoju. Būna, kad pagiriu už gražų makiažą, bet niekada nekritikuoju. Makiažas yra labai asmeniškas dalykas.

Kartais matau internete kitų makiažo meistrių darbus, kurie man visiškai nepatinka. Paskaitau komentarus, o ten vien liaupsės ir pagyros iš klienčių ar kitų makiažo meistrių. Tada suprantu, kad gražų makiažą visi supranta skirtingai.

– Kaip manai, ar makiažo specialistu būti yra tavo pašaukimas?

– Taip, manau, kad ši profesija yra skirta man. Na, bent jau šiuo metu savęs neįsivaizduoju niekur kitur. Dirbdamas šį darbą jaučiuosi labai gerai. Linkiu kiekvienam atrasti darbo sferą, kurioje žmogus jaustųsi taip gerai, kaip aš jaučiuosi savojoje.

Ateityje, aišku, planuoju toliau tobulėti šioje sferoje. Mąstau imtis kūrybiškesnių, įdomesnių projektų, plėsti žinias ne tik makiažo, bet ir grimo srityje. Svarbiausia judėti į priekį!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (36)