“Mokėčiau, jei patiekalai būtų padaryti laiku, skanūs, jei direktoriui virtuvėje nereikėtų nuolat stovėti”, - apie profesionalų gamybos vadovą kalba verslininkas, kurio iki šiol, deja, neranda, nors, kaip sakė V. Marozas, ieškojo ir už dešimties tūkstančių litų atlyginimą.

Viena pagrindinių problemų, su kuria susiduria verslininkas, yra darbo žmonių trūkumas. V. Marozas stebisi, kad Lietuvoje yra toks didelis bedarbių skaičius. Jo patirtis rodo, kad egzistuoja darbuotojų trūkumas. Pasak verslininko, vien tik jo restoranui šiuo metu trūksta dešimties - penkiolikos žmonių.

Verslininkas prasitarė, jog kartą pačiam su žmona teko aptarnauti pažįstamų bankete. “Tie, kurie turėjo ateiti – neatėjo”, - atsimena jau penkiolika metų restoranų versle dirbantis V. Marozas.

Paklaustas, ar nesijautė nepatogiai atlikdamas samdomo darbuotojo darbą, V. Marozas atsakė, jog tokiais atvejais neturi kitos išeities. Verslininko teigimu, nuolat turi jaustis atsakingu, nes bet kurią akimirką gali sužlugti viskas, kas ilgą laiką buvo kurta ir puoselėta.

“Negali pasakyti, kad sergu, kad šiandien pavargęs”, - apie savo darbą kalba V. Marozas, kurio asmeninė patirtis rodo, jog verslininkai, skirtingai nuo samdomų darbuotojų, serga retai. Jie, pasak verslininko, neturi tam laiko – reikia dirbti.

Verslas V. Marozui yra menas, greičiausiai todėl jis save laiko verčiau menininku nei verslininku. Ir restoranų verslo srityje pradėjo dirbti, kaip pats sako, todėl, kad ‘gražu’ buvo. Tačiau restoranai nėra vienintelė sritis, kurioje verslininkas yra išbandęs savo jėgas.

Kurį laiką V. Marozas dirbo nekilnojamojo turto srityje, tačiau, paties teigimu, čia jam nepasisekė, nes viską pigiau parduodavo. Teko būti ir valstybės tarnautoju – dirbo ministerijoje ir, kaip pats juokauja, sėdėjo per du kabinetus nuo ministro. Tačiau valstybinis darbas V. Marozui pasirodė per daug nuobodus ir neįdomus, todėl jį paliko.

Šį penktadienį, vasario 25 d., 18.45 val. LTV, pokalbių laida “Gyvenimas yra gražus” klaus: lengviau tarnauti ar būti šeimininku?

Savo nuomonėmis ir patirtimis taip pat dalinsis verslininkas Vladas Letukas iš Šilalės rajono, Maistininkų profsąjungos pirmininkė Gražina Gruzdienė, M. Romerio universiteto studentas Algirdas Stumbrys, džiazo dainininkė Arina bei muzikos mokytojas, laisvalaikiu prekiaujantis Gariūnuose, Ričardas Navickas.

Laidą rengia Pilietinių iniciatyvų centras.