„Norėjau daryti kažką rimto, o ne toliau stovėti laiptinėje su buteliu alaus“, – „Kitokius pasikalbėjimus“ pradėjo Žilvinas Tratas. Tiesa, šis jo pasisakymas buvo išprovokuotas dviejų nuotraukų – vienoje jis užfiksuotas penkiolikos metų, kitoje – visai neseniai.

Ne tik Lietuvoje aktoriaus karjeros siekiantis Žilvinas užsiminė, jog prieš penkiolika metų gyveno visai kitokį gyvenimą.

„Išvykau į Škotiją. Ten buvau pora mėnesių – užsidirbau. Kai grįžau į Lietuvą, buvo patys „įspūdingiausi“ metai, jeigu taip galima pasakyti. Man buvo penkiolika. <...> Turėjau bėdų su teisėsauga. Nežinau, kaip būtų baigęsi, jei būčiau likęs Lietuvoje, nes gyvenimo keisti tuomet dar nesiruošiau. Išvažiavęs į Škotiją ir ten pagyvenau „su vėjeliu“. Kai buvau 19-os, maždaug tada supratau, kad laikas kažką daryti, – laidoje atviravo J. Tratas. – Pamenu, dirbau bare Škotijos kalnuose ir supratau, kad tikrąja to žodžio prasme degraduoju. Ne iš vieno darbo išmetė dėl alkoholizmo.“

Grįžęs gyventi į Lietuvą Žilvinas ėmė keistis – iš pradžių vyras svajojo tapti gaisrininku.

„Norėjau išpirkti savo kaltes gelbėdamas žmones, karmą valyti. Manua, kuo daugiau žmonių išgelbėsiu, kuo daugiau kačių iš medžio iškelsiu, tuo greičiau mano karma išsivalys, – atviravo vyras. – Tačiau mane pastebėjo operatorius Algimantas Mikutėnas. Jis sakė, kad mano kitokia išvaizda ir patikino, jog galėčiau imtis aktoriaus darbo. Tuomet buvau labai įdegęs, jis man sakė: „tu – Antonio Banderas, tau reikia stoti į aktorinį“.

Įsibėgėjus aktoriaus karjerai Žilvinas ėmė sulaukti vis daugiau kvietimų į atrankas. Paklaustas apie svajonių vaidmenį, vyras, pasirinkęs sceninį vardą Jamesas, patikino, jog konkretaus įvardinti negalintis.

„Norėčiau, kad tas vaidmuo atskleistų kuo daugiau skirtingų aktoriaus savybių – parodytų ne tik bicepsą, bet ir intelektą, emocijų diapazoną. Ir norėtųsi, kad tas vaidmuo būtų gerame projekte. Dažnai būna taip, kad geras vaidmuo, tačiau netikęs projektas arba atvirkščiai“, – sakė aktorius.

J. Tratas atskleidė, jog dėl karantino susidariusi situacija pakeitė planus – aktorius planuoja kurį laiką praleisti Lietuvoje.

„Pažiūrėsiu, ką čia galima nuveikti, ką pasiekti. Gal Lietuvoje įvyks mano asmeninis renesansas, – teigė James. – Šiuo metu turiu tris suplanuotus projektus. <...> Taip pat turiu suplanuotų reikalų Rusijoje“.

Ne paslaptis, jog Žilvinas kartu su buvusia Rusijos milijardieriaus Nikolajaus Sarkisovo žmona Julija Lubichanskaja turi dukrą Lukeriją.

„Susipažinome Maskvoje, padraugavome maždaug pusantro mėnesio. Tada aš supratau, kad nieko nebus, tačiau ji pastojo, – pasakojo aktorius. – Kurį laiką galvojau, kad reikia daryti DNR tyrimą, bet supratau, kad nereikia, nes mes su dukra turime ypatingą ryšį. Ji – mano kopija. Nežinau, kokiais žodžiais apibūdinti mūsų ryšį. Ko gero, telepatinis. Kai mes pasimatome, atrodo, kad matėmės vakar, nors iš tikrųjų būna praėję pusantro mėnesio. <...> Dabar mes susiskambiname, kai yra visa ši situacija. Jos gimtadienis po trijų savaičių. Labai noriu nuvykti į Maskvą, bet nežinau, kaip bus.“

Pasak Žilvino, aktoriaus darbas nėra stabilus – niekada nežinai, kada pakvies į naują projektą, o kartais tarpai tarp jų būna išties dideli.

„Sunkiausias laikas yra tarp dviejų projektų, kai tu sėdi ir lauki skambučio. Ir nežinai, kiek reikės jo laukti. Šie metai turėjo būti itin sėkmingi. Tačiau atsitiko taip, kad viską atšaukė. O dar Azijoje per tris mėnesius labai finansiškai išsileidau, – kalbėjo laidos „Kitokie pasikalbėjimai“ pašnekovas. – Tačiau esu dėkingas kai kuriems žmonėms, kurie čia, Lietuvoje, mane priglaudė po savo sparneliu. Galėsiu padirbėti. <...> Esu pasirašęs kelis savo scenarijus, turiu daug idėjų.“

Prieš įstodamas mokytis aktoriaus specialybės, Jamesas gyveno visai kitą gyvenimą – jame netrūko alkoholio ir muštynių viešose vietose. Tačiau šiandien aktorius į savo ankstesnį gyvenimą žiūri kitomis akimis.

„Naudoti fizinę jėgą yra primityvu – viską galima išspręsti žodžiais. Paskutinį kartą gatvėje mušiausi gal kokiais 2013 metais, Šventojoje, – prisiminė aktorius. – Tačiau jau dešimtmetį, galiu drąsiai pasakyti, konfliktų jau neieškau.“

Žilvinas prisiminė ir televizijos projektą, kuriame dalyvavo prieš kelerius metus. Jame užsimezgė aktoriaus ir Jolantos Leonavičiūtės draugystė.

„Dalyvaudamas televizijos projekte „Meilė ir pinigai“ vykau į Gran Kanariją. Važiavo dvylika merginų ir aš. <...> Tarp jų buvo Jolanta Leonavičiūtė. Kai pamačiau Jolantą, likusios 11 merginų tapo nebeįdomios. Aš ją išmečiau, kad tai sukeltų didesnį ažiotažą – kaip būsimas scenaristas numačiau, kad tai būtų protingas žingsnis. Norėjau, kad projektas būtų įdomus bei intriguojantis, – atskleidė Žilvinas. – Tačiau vėliau su ja dar bendravome. Ir iki šiol esame labai geri draugai.“

Žilvinas neslėpė, jog pasikeitus gyvenimui išbandė daug skirtingų veiklų. Viena jų – baletas.

„Išbandžiau ir baletą. Prieš stodamas į aktorystę lankiau boksą. Vėliau pastebėjau, kad laikysena – kaip boksininko, o baletas ją ištiesina, – kalbėjo Jamesas Tratas. – Ką veikia baleto šokėjas tarp dvidešimties merginų šokėjų? Kilnoja jas. Baletas sudegina labai daug kalorijų. Iškeli koją ir laikai ją pusę minutės – tu jau visas šlapias. Nelengvas dalykas.“

Nors daugelis aktorių pažįsta Žilvino vardu, visgi užsienyje vyras yra žinomas kaip Jamesas.

„Jamesas – mano sceninis vardas. Buvo momentas, kai gyvenau Londone ir galvojau, kad į Lietuvą neskubėsiu grįžti. Mąsčiau įforminti tą vardą. Nuėjau į vieną įstaigą ir jie man pasakė, kad yra toks įstatymas, jog negali keisti vardo, jei jis neskamba lietuviškai, – teigė Žilvinas. – Todėl nepasikeičiau.“

Kalbėdamas apie tai, kas lėmė jo didžiuosius gyvenimo pokyčius, Jamesas neslėpė – vienu metu nebebuvo jokių asmeninių ambicijų.

„Man pasikeisti padėjo sportas. Tuo metu ėmiau kurti planus, spręsti, ką išvis noriu veikti gyvenime. Pagrindinė priežastis ir buvo ta, kad aš nebežinojau, ką noriu daryti. Neturėjau jokių planų, jokių ambicijų, jokių svajonių, absoliučiai nieko. Staiga ėmiau svajoti apie gaisrininko darbą, atsirado planai pradėti boksuotis, tapti Europos bokso čempionu – buvau išsikėlęs sau tokį tikslą, – prisiminė Žilvinas. – Pradėjau labai intensyviai sportuoti, be to, turėjau pabaigti vidurinę mokyklą, nes buvau baigęs tik 10 klasių. Galiausiai labai pasikeičiau tiek fiziškai, tiek vidumi. Ėmiau skaityti. <...> Paskui atsirado nauji tikslai.“

Visą pokalbį su Žilvinu Tratu galite žiūrėti laidoje „Kitokie pasikalbėjimai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)