Iš Vilkaviškio rajono į Vilniaus miesto pirmąjį apylinkės teismą antradienį atvykusi našlė po ilgos pertraukos pagaliau tikėjosi sutikti iš jos istorijos su dviem kalakutėmis esą išsijuokusį G. Jaunių. Tačiau teismo salėje šiuo metu televizijos laidą „Kriminaliniai tyrimai“ vedantis Seimo nario Jono Stanevičiaus visuomeninis patarėjas nepasirodė – teismas G. Jauniui neįteikė šaukimo į pirmąjį posėdį. "Šoumenas" žada atvykti į kitą posėdį ir įrodyti savo nekaltumą.

Į teismą Geisteriškių kaime gyvenanti G. Kuncevičienė kreipėsi po dabar jau iš televizijos ekrano išnykusios laidos „TV pagalba“ parodyto reportažo apie dviejų kalakučių istoriją. Nedidelį ūkį turinti moteris pati išsikvietė „gelbėtoją“ G. Jaunių – tikėjosi, jog šis jai padės iš kaimyno susigrąžinti dvi pateles. Už jas moteris buvo sumokėjusi 50 litų.

“Iš nevilties vaikščiojau su duona ir druska"

„Laidos scenarijus buvo visai ne toks, kokio tikėjausi, - po teismo posėdžio DELFI pasakojo televizijos laida nusivylusi G. Kuncevičienė. – Neslėpsiu, mane šokiravo G. Jauniaus elgesys, o laidoje deklaruojama pagalba nebuvo suteikta, atvirkščiai – iš manęs išsityčiota, jog pati esu kalta, kad neatgaunu dviejų kalakučių“.

Moteris sakė, kad G. Jaunius liepė kartu jai su duonos kepalu ir druska vykti pas jai kalakučių negrąžinantį kaimyną bei pas jo seserį ir susitaikyti. „Iš nevilties vaikščiojau su tuo duonos kepalu ir druska iš kiemo į kiemą gal kokias dvi valandas, - dabar savo elgesiu stebisi G. Kuncevičienė. – Mane šie veiksmai pažemino, nesupratau, kodėl tarsi atsiprašinėdama turiu tai daryti. Aš prašiau pagalbos, tačiau buvau priversta vykdyti jo nurodymus, dėl to labai jaučiausi pažeminta“.

Kai G. Kuncevičienė su televizijos laidos kūrybine grupe grįžo į Geisteriškių kaimą, čia jų jau laukė kaimo bendruomenė – esą jie išsakė neigiamą nuomonę apie kalakutes norinčią susigrąžinti kaimynę.

„G. Jaunius surengė „kaimo teismą“, kuriame bendruomenės nariai turėjo balsuoti – už mane arba kalakučių negrąžinantį mano kaimyną, - skaudžią istoriją prisiminė moteris. – Didžioji dalis žmonių nubalsavo už kaimyną, todėl G. Jaunius paskelbė, kad esu kalta dėl kilusio ginčo. Visi šią sceną stebėję žmonės juokėsi ir šaipėsi iš manęs“.

Skaitė eilėraštį G.Jauniui, bet pamatė visa Lietuva

Įsižeidusi moteris grįžo namo ir jau ruošėsi eiti dirbti ūkio darbus, kai į jos kiemą vėl atvažiavo laidos kūrybinė grupė. Pasak G. Kuncevičienės, G. Jaunius jai įgrūdęs 50 litų pareiškė, jog „ieškau bėdos lygioj vietoj“.

„Po filmavimo G. Jaunius manęs paprašė padeklamuoti savo sukurtą eilėraštį, nes visi žino, jog laisvalaikiu kuriu, - pasakojo moteris. – Aš padeklamavau liūdnas eiles, nes iš patirto šoko gražių eilių neprisiminiau. Kai per televiziją pamačiau, kad buvo padarytas įrašas ir visa Lietuva mato, kaip deklamuoju eilėraštį, labai įsižeidžiau – juk jį skaičiau asmeniškai G. Jauniui“.

Kol kaime nufilmuoti vaizdai dar nebuvo parodyti, greitai į pensiją išeisianti moteris kreipėsi į televizijos TV3 vadovus, tačiau esą į jos skundą nebuvo reaguota. Reakcijos ji nesulaukė ir po laidos, kai su ją palaikančiais kaimo žmonių parašais dar kartą nuvyko pas televizijos vadovybę.

„Po laidos parodymo per televiziją kaimo žmonės juokėsi iš manęs, negalėjau net važiuoti autobusu, nes vaikai rodė pirštais į mane ir imitavo kalakutų kvaksėjimą, - G. Kuncevičienė sakė, kad replikų sulaukė net iš Vilkaviškio mero, savivaldybės bei policijos darbuotojų. – Po laidos net pusę metų nėjau į bažnyčią, net nedrįsau aplankyti anūkų – man buvo gėda prieš visą giminę“.

Po laidos moteris buvo susipykusi su savo kaimynu, į konfliktą buvo įsikišusi net policija. Vilkaviškio rajono apylinkės teismas G. Kuncevičienės kaimyną nuteisė dėl savavaldžiavimo bei jai priteisė 500 litų neturtinės žalos atlyginimą.

Jeigu atsiprašys, žada nesibylinėti

G. Kuncevičienė siekia, kad TV3 eteryje būtų ne tik jos atsiprašyta, bet ir sumokėtas neturtinės žalos atlyginimas – 20 tūkst. litų. Tiesa, civilinę bylą nagrinėjanti teisėja Bronislava Todesienė pasiūlė susitaikyti su televizija ir G. Jauniumi. „Jeigu jie manęs viešai atsiprašys, nesibylinėsiu“, - prisipažino moteris.

Laidą kūrusios bendrovės vadovai pažadėjo apsvarstyti šį prašymą. Beje, Lietuvos žurnalistų ir leidėjų etikos komisija yra nusprendusi, kad apie Vilkaviškio rajono gyventoją parengusi „TV pagalba“ pažeidė etiką.

„Žurnalistas neturėjo teisės Jūsų papasakotos istorijos paversti pusvalandiniu šou. Jūs gal ir nesupratote, kad dalyvaujate žurnalisto surežisuotame žaidime, kaip ir nesupratote, kad Jūsų problema siužeto autoriui Gediminui gali pasirodyti komiška. Jūs daug ko galėjote nenumanyti, tačiau žurnalistas privalėjo įvertinti situaciją ir nesinaudoti Jūsų nesupratimu“, - G. Kuncevičienei atsiųstame laiške rašė komisijos pirmininkė Edita Žiobienė.

G.Jaunius: manau, kad nėra už ką pykti

Buvusios populiarios laidos vienas autorių G. Jaunius DELFI sakė, kad puikiai prisimena išvyką pas G. Kuncevičienę – šį siužetą kūrybinė grupė net praminė „kalakutų istorija“.

„Manau, kad ieškinys yra neteisingas - niekieno nei orumo, nei garbės, nei žalos mes neketinome padaryti ir nepadarėme, - sakė jis. - Ta moteris buvo pati mus išsikvietusi ir bandė apkaltinti kaimyną, tačiau kai aiškinomės istoriją, paaiškėjo, kad ji pati nelinkusi eiti į kompromisą ir nenori rasti sprendimo. Visi variantai, kurie buvo pasiūlyti, jai netiko“.

G. Jaunius sakė, kad spręsdamas ginčą nusprendė į pagalbą pasitelkti kaimo bendruomenę. „Norėjome, kad šalia gyvenantys žmonės išsakytų savo nuomonę, - kalbėjo G. Jaunius. - Visa tai buvo žaismingai padaryta - jokiu būdu iš jos nesityčiota, tai tikrai nebuvo kaimo teismas. Gal ta ponia galvojo, kad televizijos būdu pasinaudos prieš kaimyną, nežinau, kodėl ji taip kovoja ir pyksta, tikrai tam nėra pagrindo. Prieš šitą ponią niekada neturėjau nusistatymų ir neturiu, yra normalus ir civilizuotas būdas teisme ginti savo tiesą, bet manau, kad tai neteisinga“.

Buvęs Plungės vicemeras tikisi, kad savo nekaltumą įrodys teisme. „Niekas jos neparodė negatyviame kontekste ir nesityčiojo, ji elgėsi taip, kaip elgėsi, - patikino "šoumenas". - Mes jos nežeminome, jeigu ji pati su bendruomene ir kaimynu neranda kontakto, už tai negaliu atsakyti. Mūsų darbas yra viską parodyti taip, kaip yra. Visada kiekvienas žmogus turi būti atsakingas už savo veiksmus“.

Pasak G. Jauniaus, „TV pagalba“ buvo pramoginis, interaktyvus šou. „Mūsų filosofija buvo visas problemas spręsti su šypsena, tačiau šįkart mums sprendimo nepavyko rasti, nes ši moteris nėjo į kompromisą“, - sakė jis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją