„Įteisinti kanapių naudojimą rekreacijai“, – taip skamba į trisdešimtuką patekusi „Idėja Lietuvai“. Ką apie tai mano dainininkas Vaidas Baumila, apžvalgininkas Andrius Užkalnis ir dainininkė bei buvusi Seimo narė Donalda Meiželytė?

Vaidas Baumila: marihuaną reikia legalizuoti

Dainininkas V. Baumila į klausimą, ką jis mano tokią idėją Lietuvai, atsakė konkrečiai: „Manau, kad apskritai visus narkotikus reikia dekriminalizuoti. O marihuaną – legalizuoti. Taip įvedant kontrolę, užtikrinant švarą, kokybę. Suprantant, kad nuo to surenkami milžiniški mokesčiai ir panašiai“.

Vaidas Baumila

Apie idėją dekriminalizuoti marihuaną Vaidas viešai yra kalbėjęs ir lapkritį Seime surengtoje spaudos konferencijoje, kurioje buvo pristatytas Aušrinės Armontaitės rengiamas įstatymo projektas, kuriuo siekiama dekriminalizuoti kanapių vartojimą.

„Noriu pabrėžti, kad tikrai pažįstu žmonių, žinau žmonių, kurie yra bandę, yra vartoję, yra tą darę, kada buvo jauni, paaugliai, ir jeigu juos būtų tuo metu sučiupę, baudę, neaišku, kuo jie būtų užaugę, kuo jie būtų dabar, ką jie būtų sukūrę, nutapę, ar rašę poeziją, dainas, filmus pradėję kurti. Derėtų atsakingai pagalvoti, kaip derėtų bausti“, – dar lapkritį spaudos konferencijoje sakė V. Baumila.

Andrius Užkalnis: ir be legalizavimo turime pakankamai žolininkų

Apžvalgininko Andriaus Užkalnio tokia idėja visiškai nežavi. „Esu matęs įvairių bendruomenių, kur marihuanos naudojimas medicininiams tikslams yra legalizuotas, ten absoliučiai nieko gero nematau. Man pakankamai baisu kaip narkotikai griauna žmonių gyvenimus, – DELFI kalbėjo Andrius ir pridūrė, jog netiki, kad tokiu būdu ji bus vartojama tik medicininiams tikslams. – Mačiau, kaip iš tikrųjų būna.“

Andrius pasidalijo pavyzdžiu: „Kiek žinau žmonių, kurie įsitraukė į žolės rūkymą, jie yra pakankamai liūdnos asmenybės, kurie daugiau apie nieką negali kalbėti, tik apie žolės pūtimą“.

Andrius Užkalnis

Ir nors Andriaus nuomonė dėl marihuanos legalizavimo medicininiams tikslams yra griežta, jis nepritaria ir siūlymui griežtinti baudžiamąją atsakomybę už marihuanos turėjimą ar vartojimą. „Nemanau, kad reikia žmogų sodinti dvejiems metams už suktinę. Galbūt, jei man pačiam labai patiktų žolė, aš galvočiau kitaip, bet man ji nepatinka ir jokių privalumų tame nematau“, – kalbėjo pašnekovas.

Nemažai pasaulio šalių aplankęs A. Užkalnis tikina, kad yra matęs ne vieną vietovę, kurioje marihuanos vartojimas yra legalus, tačiau jo nuomonė apie tokias vietas taip pat griežta: „Man užtenka pamatyti žmones, kurie ten tūsina. Visiškai nesinori nei būti šalia jų, nei su jais bendrauti, nei daugiau matyti. Visiškai nenoriu, kad dar daugiau Lietuvos žmonių pasidarytų panašiais į juos. Manau, kad ir be legalizavimo turime pakankamai žolininkų.“

Donalda Meiželytė:

Buvusi Seimo narė Donalda Meiželytė pasidalijo visiškai kitokia nuomone apie šią idėją Lietuvai. „Puiki ir gera idėja“, – vos išgirdusi klausimą tarė pašnekovė.

„Tiesą sakant, esu jau ne vienoje televizijoje sakiusi, kad kanapių vartojimą reikia ne tik dekriminalizuoti, bet ir legalizuoti rekreaciniais tikslais. Dar kai buvau Seime, ieškojau bendraminčių. Esu perskaičiusi begales mokslinių strapsnių, – kalbėjo Donalda. – Iš to nežinojimo, iš pripirštos nuomonės yra toks baubas sukurtas apie elementarų augalą, kuris nedaro niekam žalos ir prie jo priprasti gali nebent kaip prie kavos ar šokolado.“

D. Meiželytės nuomone, kanapių naudojimo rekreaciniais tikslais įteisinimas turi ne vieną pliusą: „Pirmiausia, tai pinigai cirkuliuotų nacionalinėje rinkoje, o ne šešėlyje“. Donaldos teigimu, toks kanapių legalizavimas taip pat apsaugotų asmenis, vartojančius marihuaną, nuo netinkamų medžiagų vartojimo.

Donalda Meiželytė

„Labai sudėtinga su mūsų visa šita visuomene, nes jei mūsų parlamentarų grupė kovojo porą metų, kol galų gale išbraukėme iš psichotropinių ir draudžiamų medžiagų pluoštinę kanapę, tiesiog šieną! Ant mūsų rėkė, kad mes narkomanai. Tai įsivaizduokite, koks yra tas IQ lygis! Kokie neapsišvietę ir tamsūs yra Seimo nariai. Kaip yra sunku eiti prieš tamsą, – savo nuomone dalijosi Donalda. – Yra įrodyta, jog alkoholis dažniausiai sukelia agresiją ir visos bėdos pas mus Lietuvoje yra nuo to. Legalizavus žolę situacija pasikeistų kardinaliai.“

D. Meiželytė nebijo, jog įteisinus šią idėją Lietuvai, atsiras tokių, kurie naudos marihuaną ne medicininiais tikslais: „Jaunimas – ne bepročiai. Patikėkite. Mados absoliučiai keičiasi. Alkoholis nebėra kažkoks vau. Jaunimas yra apsišvietęs, bet kažkoks proginis parūkymas... Kodėl ne? Tame nematau visiškai jokios problemos. Nejau manote, kad visi valstybės tarnautojai, policininkai, medikai pradėtų rūkyti kažkur pasislėpę? Baikit. O kaip tai būtų nuostabu: šeimoms, kurių vaikai serga epilepsija, nereiktų į Olandiją važiuoti, parkinsonu sergantys nustotų drebėti“.

O kaip Jūs galvojate, kurios iš trisdešimties atrinktų idėjų verčiausios patekti į trejetuką? Visą trisdešimtuką rasite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (378)