„Vos už benziną išsiprašiau, sakė varganas biudžetas“, – feisbuke apie LRT eteryje transliuotą projektą „Dainų daina“ rašė atlikėja Gintarė Karaliūnaitė. Tą patį ji pakartojo ir pokalbio su DELFI metu.

Projektą „Dainų daina“ LRT pirko iš prodiuserio Modesto Karnaševičiaus. DELFI pabandžius susisiekti su prodiuseriu, šis atsiliepė telefonu, tačiau vos išgirdęs, jog skambina žurnalistė, baigė pokalbį net nespėjęs išgirsti klausimo. Vėliau prodiuseris telefonu nebeatsiliepė.

G. Karaliūnaitė: tiesiog džiaugdavomės, kad galime dalyvauti

Diskusijoje savo numonę apie atlygius projekte išsakiusi Gintarė Karaliūnaitė pokalbio su DELFI metu teigė, jog „neturi tiek daug informacijos, kad galėtų kažką tiksliai teigti“.

„Nuo senų senovės buvo įprasta, kad turime taupyti LRT lėšas. Komercinių televizijų honorarų kažkaip net nesvajojome gauti, nebūdavo net tokios minties. Tiesiog džiaugdavomės, kad galime dalyvauti ir, jei būdavo įdomus projektas, dalyvaudavome“, – pasakojo G. Karaliūnaitė.

Pašnekovės teigimu, projekto „Dainų daina“ prodiuseris Modestas ir jo komanda jai gerai pažįstami. „Su jais buvo draugiški santykiai ilgą laiką, tad jie tiesiog pasakė, kad mažas biudžetas ir bus apmokamos tik kuro išlaidos, – teigė Gintarė. – Bet pats projektas buvo labai fainas, buvo smagu jame dalyvauti, tad tiesiog sutikau ir dalyvavau.“

Gintarė Karaliūnaitė-Canuel

Gintarė pakartojo, jog „Dainų dainos“ kūrėjai honorarų nemokėjo, tačiau pridūrė, jog negali teisti nežinodama faktų. „Nežinau, koks buvo biudžetas. Gal tikrai nebuvo didelis. Kol tokie dalykai nėra įrodyti, negaliu teigti“, – teigė G. Karaliūnaitė.

Pastaruoju metu didžioji dalis projektų, transliuojamų per LRT, yra perkami iš prodiuserinių kompanijų. „Kai prodiuserinės kompanijos pradėjo rengti savo projektus ir tiesiog transliuoti per LRT, kai LRT liko tik transliuotojas, kažkaip nepajutau, kad kas pasikeitė“, – tikino pašnekovė.

Gintarės teigimu, keturženklių honorarų ji negauna ir nėra gavusi. „Gal nesu tokio kalibro žvaigždė“, – nusijuokė pašnekovė, tačiau pridūrė, jog tiesiog tuo metu, kai ji buvo itin populiari, nė nebuvo kalbos apie tokio dydžio honorarus.

Beje, pokalbio metu ji pridūrė, jog LRT televizijoje transliuojami projektai dažnai filmuojami darbo dienomis. Ir ne vakare, o dienos metu. Anot jos, taip daroma tam, kad atlikėjas neprarastų galimybės užsidirbti koncertuodamas pelningais vakarais.

V. Tarasovas: skaudu, jei kažkam moka pinigus, o kažkam sako, kad biudžete nėra pinigų

„Dainų dainoje“ dalyvavo ir Tarasovų šeima. „Už kurą sumokėdavo, kad iš kito miesto atvažiuotume. Skaudu, – pasakojo Vilius Tarasovas. – Tie pinigai – po tūkstantį eurų atlikėjui – gyvenime tiek negaudavome.“

V. Tarasovo teigimu, nei anksčiau, nei dabar minčių apie pelningus honorarus už pasirodymus LRT projektuose nė nebuvo. „Yra projektai komercinėse televizijose, už kuriuos yra gaunami honorarai. Tiek „Muzikinė kaukė“, tiek „Dainuok mano dainą“ ir taip toliau. Juose gauname atlyginimą už pasirodymus, nes visi supranta, kad atlikėjas ruošiasi, o LRT – nuo senų laikų taip“, – pasakojo atlikėjas.

Violeta Tarasovienė ir Vilius Tarasovas

Dainininkas neslėpė, jog pastaruoju metu ir jį, ir jo žmoną Violetą LRT eteryje galima pamatyti vis rečiau. „Nėra noro dalyvauti, nes važiuoji, gaišti laiką, o atlygio jokio. Jei ten kažkoks projektas, kur vieną kartą reikia pasirodyti, sudalyvauti – nematome nieko blogo, bet gaila, kad pažįstame visus prodiuserius. Kažkam mokami atlyginimai, o kitiems ne. Tiesiog jautiesi apgautas. Skaudu, jei kažkam sako, kad biudžete nėra pinigų ir duoda tik kurui.“

Tiesa, su prodiuseriu M. Karnaševičiumi V. Tarasovui teko dirbti ne tik šiame projekte. „Jis dirbo ir „Auksiniame balse“, ten buvo mokama ne tik už kurą. Negaliu pasakyti blogai apie jį kaip apie prodiuserį“, – teigė pašnekovas.

Beje, jis pridūrė, jog „Dainų dainoje“ atlikėjams tekdavo pasirodyti vos kelis kartus, priešingai nei projekte „Auksinis balsas“, kuriam reikėjo daug ruoštis ir investuoti nemažai laiko. „Dėl to ir nematau didelių problemų“, – sakė V. Tarasovas.

Mia: kartais iš viso nieko neimdavau

Atlikėjos Vilijos Pilibaitytės-Mios teigimu, projekte „Dainų daina“ buvo mokamas atlygis. „Simboliškas, bet gaudavome“, – teigė pašnekovė.

„LRT, bent iki šiol, mokėjo mažiausius honorarus, jei lyginsime su kitomis televizijomis, – pasakojo Mia. – Komercinėse televizijose honorarai didesni, tačiau ir tų koncertų ciklai dažnesni, ta prasme – pasirodymų kiekis.“

Vilija Pilibaitytė-Mia

Pokalbio metu Mia įvardijo, jog būdavo ir tokių situacijų, kai ji pati neprašydavo atlygio. „Kartais iš viso nieko neimdavau, – teigė pašnekovė. – Kažkaip nuo seniai taip buvo įprasta, kad jei tai nėra projektas, kuris tęsiasi pusę metų, jei nepasirašau kontrakto... Nors žinau, kad kai kurie atlikėjai ir už pokalbių laidas ima atlygį.“

V. Pilibaitytė pabrėžė, jog už dalyvavimą projektuose, kurie transliuojami LRT eteryje, yra mokamas atlygis. „Moka LRT, negaliu pasakyti, kad nemoka, bet tai yra simbolinės sumos labiau nei kažkokie didžiuliai honorarai“, – teigė atlikėja.

Stano: jei jie iš to uždirba, aš turiu teisę prašyti pinigų

Projekte „Dainų daina“ Stanislavas Stavickis-Stano užėmė komisijos nario kėdę. „Pirmą sezoną gaudavau iki 100 eurų už savo kūrinių paruošimą, adaptavimą ir buvimą komisijoje, – atlygį už vieną laidą įvardijo Stano. – Antrame – nieko. Į LRT ir LRT projektus visada žiūriu kaip į remtiną valstybinį reikalą.“

Stano

Atlikėjo teigimu, uždarbio visada galima tikėtis dirbant su komercinėmis televizijomis. „Jei projektas yra komercinis, komercinėje televizijoje, kažkas iš jo uždirba, jei nedaro kažkokio labdaringo renginio, o darosi pinigus, visada sakau, kad už honorarą ateisiu. LRT yra visiškai kitas reikalas, nes yra valstybinė televizija, – pasakojo Stano. – Jei daro kažkokį didelį renginį, į kurį pardavinėja bilietus, tai tada aš paprašysiu jų pinigų, bet jei jie daro projektus, kur kviečia mane kaip atlikėją, abejoju, kad prašyčiau pinigų.“

Jo tikinimu, labai paprasta nuspręsti, kada tikėtis honoraro, o kada – ne. „Pagrindinis kriterijus – jei jie iš to uždirba, aš turiu teisę prašyti pinigų ir ramia sąžine prašau“, – tikino S. Stavickis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1153)