V. Skaisgirė sūnelį Atą išlydės į pirmą klasę

Žinoma televizijos laidų vedėja Vaida Skaisgrė šiemet į pirmą klasę išlydės savo vienturtį sūnų Atą. Ji sako, jog sūnelis jau nekantrauja, kada galės eiti į mokyklą.

„Sūnus nori eiti į mokyklą. Kadangi jam labai patinka krepšinis, visų reikmenų norėjo su krepšinio atributika. Ima pavyzdį iš tėvų, nori būti krepšininku arba dirbti televizijoje (šypsosi).

Kol kas jis labai entuziastingai nusiteikęs ir tikiuosi, kad tas entuziazmas nepraeis ir vėliau. Žinoma, jis gali kiek susilpnėti paauglystės laikotarpiu, nes tuo metu žmogaus gyvenime atsiranda daug naujų veiklų, darbų ir ta mokykla šiek tiek trukdo. Tačiau labai svarbu vaikui įskiepyti meilę mokslui. Jau dabar jis supranta, kad be mokslų toli nenukeliaus. Mane to mokė mano tėvai, todėl ir aš to mokau sūnų“,– kalbėjo Vaida Skaisgirė.

Vaida Skaisgirė ir Joringis Šatas

Moteris teigia, kad paruošti vaiką pirmai klasei ilgai užtrunka. Reikia apgalvoti daugybę dalykų. Taip pat tai nėra ir pigu.

„Išleisti vaiką į mokyklą yra gana brangu. Tačiau, labai džiaugiuosi, kad Lietuvoje galima rasti vietų, kuriose daiktai parduodami ir už priimtinas kainas. Kiekviena šeima gali paruošti vaiką pagal savo finansines galimybes. Iš tiesų, yra kuprinių ir už 50, ir už 200 eurų. Aš sūnui daug dalykų pirkau mokyklinėje mugėje. Ten merginos man paaiškino ir apie kuprines, kaip jos veikia stuburą, patarė kokią rinktis geriausia", - pasakojo ji.

Vaida džiaugiasi, kad mokykla, į kurią ruošiasi eiti jos sūnus Atas, vasarą rengė susirinkimus tėvams, paruošė sąrašą daiktų, be kurių pirmokas neapsieitų.

„Labai džiaugiuosi pasirinkta mokykla. Tai Vilniaus Šolomo Aleichemo gimnazija. Kadangi jis jau moka skaityti ir skaičiuoti, tikiuosi jo susidomėjimas mokslais nepradings“,– kalbėjo Vaida Skaisgirė.

Pati Vaida sako, jog mokyklą prisimena su džiaugsmu ir šypsena. Čia jai niekada nekildavo problemų, o istorijos mokytoja jai net leisdavo vesti dalį pamokos.

N. Pareigytė-Rukaitienė viskuo pasirūpino iš anksto

Atlikėja Nijolė Pareigytė-Rukaitienė savo dukrelei Patricijai reikalingas priemones pirko iš anksto, todėl dabar jos jaučiasi užtikrintai ir ramiai.

„Mokyklai jau seniai pasiruošėme. Kuprinė sukrauta, uniforma išlyginta. Labai laukiame rugsėjo pirmosios. Vaikas kiekvieną dieną po namus su kuprine vaikščiojo, nekantravo, mokytojai įvairių paveikslų pripiešė. Ji yra pasiilgusi savo draugų, nes toje pačioje įstaigoje lankė darželį. Praeitais metais turėjome kelias pamokėles susipažinti su būsima mokytoja. Ji man paliko gerą įspūdį“,– sakė Nijolė Pareigytė-Rukaitienė.

Moteris pasirinko savo dukrą leisti į netoli namų esančią „Rūtelės“ mokyklą. Ji džiaugiasi, kad tai pradinė mokykla, kuri yra sujungta su darželiu. Nijolė pati labai laukia mokslo metų pradžios, nes nori pamatyti, kas jos dukrelei Patricijai seksis geriausiai.

„Atsirinkome šią įstaigą pagal rekomendacijas ir gyvename visai šalia. Esu kalbėjusi ir su direktore. Ji patenkinta mokinių rezultatais, nes po ketvirtos klasės vaikai stoja toliau mokytis į bet kokias norimas įstaigas. Juk tai ir yra svarbiausia.

Be to, norėjau, kad vaikas nesimokytų su suaugusiais, nes pirmokai ir ketvirtokai dar yra vaikai. Norėjosi, kad vaikas augtų saugiai, bendrautų bendraamžių tarpe, ten lavėtų ir augtų. Dabar jaučiasi šiek tiek tas nerimas dėl aplinkos“,– kalbėjo ji.

N. Pareigytė-Rukaitienė taip pat sutinka, kad suruošti mokinius į pirmą klasę tikrai kainuoja nemažai, ypač renkantis kokybiškus daiktus.

„Socialiniuose tinkluose klausiau mamyčių patarimo, kur ką jos pirko, kur kas pigiau. Aišku, man svarbiau kokybė. Geriau brangiau sumokėti, nei pirkti po dešimtis kartų.

Aš viską pirkau vienoje parduotuvėje. Joje gal kiek brangiau, bet esame ten pirkę ir anksčiau bei mus tenkina kokybė. Tikriausiai rinkomės vienas brangiausių prekių. Tiesa, kuprinės kaina buvo vidutinė, bet irgi kainavo beveik 100 eurų.

Mūsų namuose visko pilna, nes lankome ir dailės mokyklą. Turime daugybę komplektų, bet man norėjosi, kad į pirmą klasę ji eitų su naujomis priemonėmis ir tai būtų nauja pradžia. Nors moka ji jau ir skaityti ir rašyti, bet vis tiek norėjosi, kad viskas būtų nauja, nes tai pirmi žingsniai mokykloje",– kalbėjo ji.

Moteris prisimena, kad pati mokėsi mokykloje, kurioje yra įvairaus amžiaus mokinių. Tačiau jos mokyklinė patirtis buvo maloni, nes ji mokėsi kartu su menininkais.

„Man labai patiko į mokyklą eiti. Mokiausi muzikos, o su dailininkais buvome geriausi draugai. Piešdavome, dainuodavome, šokdavome. Vietoje skambučio mūsų mokykloje skambėdavo Antonijaus Vivaldžio muzika“,– kalbėjo ji.

Nijolė Pareigytė Rukaitienė

Nijolė atviravo, kad labai svarbu teigiamai nuteikti vaiką prieš mokyklą. Nes ši gyvenimo patirtis – neišvengiama.

„Pernai ir užpernai mokykloje buvo organizuojami susitikimai su psichologais. Ji mums padėjo suprasti, kas yra pirma klasė, kaip reikia paruošti vaikus ir pasakė, kad reikia uždrausti savo tėvams sakyti, kad tavo katino dienos jau baigėsi.

Ne kartą ir savo tėvams užmyniau ant kojos, kai jie kažką bandė bumbėti. Mes sutarėme visi kartu, kad tai yra žinios ir draugų būrys. Tai yra neišvengiama, o tai, kas neišvengiama, reikia priimti su pozityvumu ir gerais lūkesčiai“,– kalbėjo ji.

N. Bunkė: sūnus į mokyklą netrokšta eiti, bet teks

Atlikėjos Natalijos Bunkės sūnus Kristupas jau lanko mokyklą, tačiau žinoma jo mama su šypsena sako, kad dabar jis jos nelaukia. Nuotykių kupiną vasarą berniukas prisimins su džiaugsmu, todėl norėtų, jog ji būtų kur kas ilgesnė.

„Mano sūnus tikrai labai netrokšta eiti į mokyklą, bet vis tiek teks. Dar vienuolika metų eiti ten (juokiasi). Kristupas dabar bus antrokas. Į pirmą klasę norėjo eiti, tik, aišku, dabar jau tingi šiek tiek, nes verčiu jį skaityti. Vaikinukas turi atlikti vasaros darbus“,– kalbėjo ji.

Natalija sutinka, kad į antrą klasę vaiką paruošti lengviau, nei į pirmąją. Daiktų reikia mažiau bei daug kas jau yra namuose.

„Pernai viską teko pirkti naudojantis sąrašu, ko gali prireikti pirmokui. Dabar jau žinojau, ko reikia. Kuprinę naudosime tą pačią, taupome, nes gera. Per daug neišlaidauju, bet aš visą laiką stengiuosi, kuo anksčiau viską supirkti. Paskutinei minutei nepalieku, nes dažniausiai laiko paskutinę minutę pritrūksta ir vaikas lieka be kažkokių daiktų. Na, o pratybomis pasirūpina mokykla.

Suruošti vaiką į mokyklą kainuoja brangiai. Tačiau mamoms reikia nupirkti šiuos daiktus. Niekur nedingsi. Neateina netikėtai ta rugsėjo pirmoji“,– sakė ji.

Natalija Bunkė

Natalija smagiai prisimena ir savo dienas mokykloje. Ji pripažįsta nebuvusi mokyklos entuziaste. Tačiau tiki, kad tai neišvengiama patirtis ir rėžimas vaikams tikrai būtinas.

„Prisimenu savo pirmąją dieną mokykloje. Buvau pasipuošusi labai dideliu kaspinu. Man jo tada labai prireikė, todėl mama siuvo pati“,– juokėsi ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (156)