Cirko pasirodymą stebėję žiūrovai tikino, kad po šio šou jų vaikai stipriai susijaudino ar net pravirko iš išgąsčio. Tėvai taip pat nestokojo kritikos „VIP“ cirko įkūrėjui M. Zobovui, kuris galimai savo elgesiu kankina gyvūnus.

„Šiandien vaikai parsivežė vaizdo įrašą su ašaromis akyse iš „VIP“ cirko Klaipėdoje, kuris labiau primena siaubą. Akivaizdžiai nualintas gyvūnas, kuris vaikosi nenormalų senį su kąsniu rankoje, tikrai vaizdelis ne cirkui. Dalinkitės įrašu, kad jis pasiektų gyvūnų teisės apsaugos organizaciją! Neleiskite vaikų į šį „VIP“ cirką, kuris gali traumuoti jūsų vaikus“, – skelbė vaizdo įrašo autorius.

Į šį vaizdo įrašą tai pat sureagavo ir pramogų pasaulyje žinomi žmonės – tarp kurių ir atlikėjas Vaidas Baumila, renginių organizatorė Erika Purauskytė, žurnalistė Vilija Andrulevičiūtė bei makiažo specialistės, grožio salonų savininkės Alina Guess ir Justina Gafarovaitė, kurie taip pat negailėjo aštrių žodžių ir pasipiktinimo dėl galimai iškankinto gyvūno.

„Meška perkūdusi, akivazdu, kad laikoma pusbadžiu ir kankinama. Man pries kokius 6 metus užteko atsitiktinai šį gyvūnų kankintoją pasikviesti į savo renginį ir pamatyti, kaip jis su jomis elgiasi užkulisiuose. Kraupu. Aš nežinau, ką daryti, kad visa tai pagaliau baigtųsi. Jam jau seniai turėtų būti baudžiakas už gyvūnų kankinimą. Mes galim ten neiti ir nesivesti savo vaikų. Ir pakviesti kitus to nedaryti“, – skatino verslininkė E. Purauskytė.

„XXI amžiuje cirkas su nukankintais gyvūnais turėtų būti uždraustas! Yra klaiku matyti tokius vaizdus, suvokiant, kokiu būdu yra „dresuojami“ ir kokiomis sąlygomis laikomi tie gyvūnai. Labai rekomenduoju teisės aktų leidėjams pagalvoti apie tokį žingsnį, kuris atvestų mūsų visuomenę į civilizuotesnį lygį. Tai yra svarbiau už bet kokius alkoholio, cukraus, you name it draudimus. Kodėl? Todėl, kad mes, žmonės, galime rinktis. Šie gyvūnai pasirinkimo neturi“, – antrino buvusi „Labas rytas, Lietuva“ vedėja V. Andrulevičiūtė.

Tiesa, nuo 1972 metų su cirko gyvūnais dirbantis artistas yra kategoriškai kitokios nuomonės. Paklaustas, kodėl vaizdo įraše matyta meška atrodo nestandartiškai smulkaus sudėjimo, M. Zobovas tikino, kad viskas dėl besikeičiančio gyvūno kailio.

„Ta meškutė ką tik išsišėrė. Maudome ją, kad ji būtų švari, graži. Kai meškutė išdžiūsta, mes ją iššukuojame ir vedame į pasirodymą. Taip, ji atrodo kūdesnė, bet todėl, kad ji išsišėrė! Auga naujas plaukas. Jeigu vienas žmogus iš keleto šimto parašė, kad jo vaikai susijaudino, o jis pats pasirodymo nė nematė, tai palaukit, gal jo vaikai yra su nenormalia psichika? Yra ir tokių vaikų. Juk būna vaikų, kurie mato klouną ir verkia. Reikia ir į tai atkreipti dėmesį“, – sakė cirko šeimininkas.

Artistas sakė žinantis apie svarstymą uždrausti gyvūnų pasirodymus cirke, tačiau M. Zobovas gyvūnų kankintoju laiko ne save, o daugelį Seimo narių, kurie, anot jo, yra medžiotojai.

„Uždrauskite man! Aš iš karto padėsiu pasiimti tą meškutę, nors ji yra mano pati mylimiausia. Žinau, kad seimas svarsto uždrausti naudoti gyvūnus cirkuose. Bet, palaukite, brangieji! Praktiškai visas mūsų Seimas yra žudikai. Kodėl apie juos nieko nerašote? Tiesiai šviesiai sakau ir žinau, kad neklystu. Kodėl – jūs paklausit. O gi todėl, kad jie beveik visi turi medžiotojų bilietus. Tai apie ką mes šnekam? Kaip jie tada gali svarstyti klausimą apie gyvūnų draudimą cirke? Dar pažiūrėkite, ką jų žmonos dėvi! O gi kailinius iš leopardo. Palaukit, kiek reikia leopardų nušauti, kad juos pasiūti. Tai, kas dabar nemyli gyvūnų?“, – dėstė jis.

Daugelis cirko pasirodymą stebėjusių žmonių pastebėjo, kad artistas ir meška scenoje turėjo konfliktą – gyvūnas keletą kartų vyrui sudavė letena ir bandė įkąsti. Šią žiūrovus išgąsdinusią akimirką, anot M. Zobovo, išprovokavo patys cirko lankytojai.

„Tam vaizdo įraše jūs matėte trumpą konfliktą. Ką aš dariau tuo momentu? Ar atkreipėte dėmesį? Aš išstovėjau. Išstovėjau tol, kol meškutė nusiramino. O dėl ko aš sustabdžiau meškutės tą veiksmą? Dėl to, kad žmogus ėjo su vaiku palei maniežą ir sustojo, nors prašėme to nedaryti. Palaukite, ką jūs išdarinėjate? Juk dirba plėšrūnas. Aš juo pasitikiu, bet tokių dalykų nereikia daryti. Buvo ir anksčiau panašių situacijų – kartą mergaitė norėjo pamaitinti meškutę ir į maniežą įmetė spragėsį. Pasirodymo metu mes prašome nevaikščioti po salę, bet visokių vaikų būna – arba klauso tėvų, arba ne“, – sako cirko įkūrėjas.

Šiuo metu „VIP“ cirke be šios meškos pasirodo ir kiti gyvūnai, tarp kurių – dar viena meška, keturi Kaukazo aviganiai, kurie, anot M. Zobovo, yra paimti iš prieglaudos, penki kačiukai ir šeši ar septyni balandžiai.

„Mes juos šeriam, prižiūrime. Kiekvieną dieną pas mane mašina važiuoja į parduotuvę, parsivežame maisto. Visą gyvenimą dirbau su gyvūnais – juos myliu, mylėjau ir mylėsiu! Ir niekas man neįrodys, kad ne. Parodykit man nors vieną nuotrauką, kur juos dresuočiau su pagaliu ar muščiau gyvūną. Sakot, kad cirke nereikalingi gyvūnai? Tai palaukite, tada reikia iš visų juos atimti. Reikia arklius uždrausti, policijai šunis uždrausti, kodėl būtent cirke reikia to?“, – piktinosi M. Zobovas.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovė Brigita Kymantaitė cirko pasirodymus vadina ne pramoga, o žiauriu elgesiu su laukiniais gyvūnais. Anot jos, Aplinkos ministerijoje dirbanti žmonių grupė daro viską, kad laukinių gyvūnų pasirodymai cirko programose būtų uždrausti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)