„Aš labai gerai žinau, ką reiškia diskriminacija dėl santykių. Žinau, ką reiškia įrodinėti jų rimtumą, nuoširdumą ir laukti pripažinimo. Įstatymai man niekada nedraudė tuoktis, tačiau žmonės komentavo: priekaištavo (įsivaizduokit, kažkokia man pirmą kartą matoma ypata ima ir parašo, kad neturėčiau švaistyti savo jaunystės žmogui, su kuriuo gyvenu), įžeidinėjo, šaipėsi.

Dėl mano santykiuose esančio amžiaus skirtumo mane diskriminavo patvorių komentatoriai, humoristai, rašytojai, nuomonių formuotojai. Ne vienas iš jų yra homoseksualus, ne vienas kiekvienąmet dalyvauja Baltic Pride – LGBT eitynėse. Eitynėse, kurių pamatinė vertybė – kad meilė yra viena, kad kiekvienas myli tai, ką myli, ir dėl to neturėtų kilti diskusijų.

Pamenu, pirmuosius du metus santykiuose atsisakiau visų interviu – iki vieno. „Žmonių“ žurnalui, „Moters“ žurnalui, „Lietuvos rytui“, „Delfi“ – visiems, kam buvo įmanoma. Tais laikais skambindavo dažnai. Mano socialinių tinklų profiliai buvo privatūs. Į renginius Andrių lydėdavau labai retai – ir tą vieną retą kartą, kai nuėjau, mane bandė pakalbinti – apie maistą. Aš nesakiau nieko. Nei vieno žodžio – nepasakiau net kad nekomentuosiu – aš tik papurčiau galvą. Tai buvo mano būdas pasakyti, kad man iš Andriaus nereikia nieko – tik jo paties.

Man nereikia viršelių, nereikia blyksčių – tai buvo mano būdas pasakyti žmonėms, kad mano santykiai nėra žaidimas, kur mergina smaginasi dėl dėmesio, nes dabar ji žvaigždė. Aš norėjau, kad žmonės patikėtų, nes nors santykiuose yra du – ir nei trečio, nei penkto ten nereikia, niekas nenori būti laikomas nenormaliu. Nerimtu. Netinkamu. Dėl naudos. Dėl žinomumo. Mano viešumas prasidėjo tik pradėjus žurnalą – kad galėčiau komunikuoti ir parduoti kuo daugiau. Kai pirmą kartą su Andriumi pasirodėme viešai, prašiau Lietuvos ryto nerašyti mano vardo ir pavardės – nors visi mano aplinkoje apie mūsų santykius jau seniai žinojo. Na, žinoma, parašė vis tiek, bet taip labai aš nenorėjau, kad tai būtų priimta nerimtai.

Šiandien yra diena prieš homofobiją ir transfobiją. Gegužės septynioliktoji. Rašau, nes manau, kad niekas neturėtų jaustis nedrąsiai ir nepatogiai dėl to, ką myli, ir dėl to, kas yra. Nepatogiai turėtų jaustis tas padugnė iš Jurbarko, kuris primušė mergaitę ir bandė ją išžaginti. Nepatogiai turėtų jaustis tos dvi Šiaulių monstrės, kurios sukapojo merginą gabalais, keršydamos dėl berno. Nepatogiai turėtų jaustis tie kirmėlės, naktį mirtinai sudaužę muzikantą. Nepatogiai turėtų jaustis tie, kurie bandė pakarti šunis, į miškus ramia sąžine suvežė šiukšles, girti vairuotojai – bet ne tie, kurie myli savo lyties žmogų ar nori pakeisti lytį, jaučiasi ne tos lyties, kurios fiziškai gimė.

Andrius Užkalnis, Fausta Marija Leščiauskaitė

„Bet tai nenatūralu“, – dažnai priešinasi tie, kurie čia išvis ne prie ko. Ne, tai labai natūralu. Gamtoje – nesuskaičiuojamos homoseksualumo apraiškos. Bet čia – dar vienas momentas – žinote, kas dar nenatūralu? Nenatūralu išsioperuoti kreivą nosį. Kai žmogus prasidėjo, niekas nosies operacijų nedarė. Ir žinote, ką? Šis absoliučiai nenatūralus dalykas dažnai pakeičia žmonių gyvenimus kardinaliai. Jie sako: „Kodėl to nepadariau anksčiau.“ Jie – laimingesni. Jei kažkas jaučiasi moterimi labiau nei vyru – ir nori ja būti, gyvenimas trumpas. Netrukdykite jiems būti laimingais. Nelįskite į svetimą laimę. Žmogus šiais nuostabiais pažangos laikais gyvena apie 80 metų – ir metai bėga labai greitai. Tie žmonės po savo žingsnių gyventi taip, kaip jiems sako jų širdys ir kūnai, gailėsis tik vieno – kad iššvaistė metus, dešimt ar trisdešimt, bandydami apsiprasti su esama situacija.

Savo santykiuose gailiuosi tik vieno – kad per ilgai dėl jų nesijaučiau teisi. Kad leidau kažkam bent per akies mirksnį pagalvoti, jog jie turi teisę į nuomonę mano santykių klausimu. Niekas neturi teisės į jokią nuomonę ten, kur yra kito santykiai, abiejų pusių sutarimu. Jums nepatinka? Ačiū, bet jūsų nuomonė – tiek pat reikalinga, kiek bobos iš Kupiškio aiškinimas lėktuvo pilotui, kada reikia pradėti tūpti.

Būkite drąsūs. Būkite stiprūs. Būkite savimi užtikrinti. Kito gyvenimo nėra, yra tik šis. Meilė yra grožis – nesvarbu, vyro vyrui, moters – moteriai, translyčio vyrui ar moteriai, translyčio kitam translyčiui – kai meilė nuoširdi, tai nėra svarbu.

O štai natūraliai surauktas snukis ir nepasitenkinimas kitų gyvenimais – tai yra tikroji gyvenimo tragedija. Paaiškinkite jūs, trisdešimt metų vienas į kitą žiūrėti negalintys sutuoktiniai, jūs, vaikus išmėtę, sugyventines kumščiais tvatinantys tikri vyrai, apie meilę. Paaiškinkite“, – pirmadienį savo feisbuko paskyroje rašė F. Marija Leščiauskaitė.

Ypatingo žiniasklaidos dėmesio A. Užkalnis dėl savo asmeninio gyvenimo sulaukė maždaug prieš penkerius metus, kai išsiskyręs su dviejų dukrų mama visuomenei pristatė dvidešimt trejais metais jaunesnę mylimąją Faustą, kuri tada buvo dar studentė. Jau maždaug šešerius metus jie – pora ne tik gyvenime, bet ir darbe. Fausta vadovauja „Užkalnio“ žurnalui ir rašo publikacijas, taip pat sulaukiančias itin daug lietuvių dėmesio.

Prieš metus laidai „Kasdienybės herojai“ Fausta atvirai papasakojo, su kokiais išbandymais susidūrė gyvendama šalia žinomo ir skandalingo vyro. Ji neslėpė esanti ambicinga moteris, tačiau jai visai neapmaudu, kad žvaigždė šeimoje yra Andrius.

„Man Andrius niekada gyvenime neleido taip pasijausti. Ar aš žinau, kad jis yra žinomesnis, populiaresnis? Taip, bet aš manau, kad man užtenka proto, jog aš suvokčiau – juk jis į tai yra sudėjęs žymiai daugiau darbo nei aš, metų turi žymiai daugiau nei aš, – sako moteris, – Ar aš kažkaip jaučiuosi prastai, ar aš pavydžiu? Mūsų santykiuose yra buvę visokių labai kraštutinių situacijų. Aš šimtą kartų sakiau, kad viskas, aš skiriuosi. Aš šimtą kartų sakiau, kad viskas – aš nekenčiu. Aš labai daug dalykų sakiau arba garsiai, arba tyliai, ir ne visais didžiuojuosi, bet aš niekada nedariau dviejų dalykų – aš nepavydėjau jam ir nelinkėjau blogo. Galų gale, tai – meilė. Tu negali pavydėti žmogui – jo sėkmė yra mano sėkmė. Mes kartu gyvename.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (145)