„Ne taip gerai kaip ežeras, bet beveik taip pat gerai kaip dušas – kol alins kaitra, po Senamiestį vaikštinėjantys vilniečiai galės atsigaivinti po šia dulksna.

Mobili rūko sistema, „Vilniaus vandenų“ prijungta tiesiai prie miesto vandentiekio, veiks kasdien nuo 9 iki 21 valandos.

Jei klimatas ir toliau tai stebins, galima tikėtis šią inovaciją pamatyti įsirengtą ir restoranų ar kitų įstaigų – pietų Europos miestuose mažesnės rūko sistemos toks pat dažnas sprendimas kaip žiemą pas mus – dujiniai šildytuvai“, – skelbiama oficialiame Vilniaus miesto savivaldybės feisbuko puslapyje.

Erika įsitikinusi, kad tokios technologijos nei išvaizdos, nei naudos sveikatai prasmėmis nepakeis natūralaus medžių pavėsio. Sostinės gyventoja pastebėjo, kad brandūs, sveiki medžiai yra kertami kasdien.

„Dabar yra atliekama Vokiečių gatvės rekonstrukcija ir man ima atrodyti, kad planuojama ją paversti eiline prekybos centre parduodamų sodinukų parodėle. Kertami brandūs medžiai, o vietoje jų sodinami sodinukai, kurie net neprigyja. Turime daugybę tokių pavyzdžių. Net ir dabar, kol mes kalbėjome, Vokiečių gatvėje buvo nukirsta ir išvežta graži, didžiulė, sveika eglė.

Tai kaip mūsų miestas atrodys? Visur vien trinkelės, reklamos, plastmasė ir kaitra. Klausimas, kas žmonėms yra maloniau – ar pakvėpuoti grynu oru po ilgaamžiu medžiu, ar lįsti po reklamomis išmargintu dušu pastatytu ant plikų įkaitusių trinkelių?“ – pastebėjimais su „Delfi“ dalijosi Erika.

Vokiečių g. vykdant požeminių šilumos trasų rekonstrukcijas tenka priimti kardinalius sprendimus - vienas jų, minėtas eglės nukirtimas, buvo įgyvendintas pirmadienį.

„Vilniaus šilumos tinklai“ apgailestavo, kad nepavyko išsaugoti šios eglės, kadangi medžio šaknys apėmė didelę rekonstruojamos trasos teritoriją ir nerado jokio būdo pro jas prasikasti.

Siekiant atlyginti nuostolius, įmonė miestui padovanojo 1000 liepų, kaštonų ir klevų sodinukų. Vis dėlto tam, kad šie medeliai galėtų suteikti kaitriomis dienomis taip geidžiamą pavėsį, teks laukti dar ilgai, todėl tokia dovana ramina ne visus.

Šalia atnaujinto Reformatų skvero gyvenančios E. Purauskytės nuomone, ir ši Vilniaus vieta dabar atrodo kur kas kukliau.

„Žinoma, apleistam parkui verkiant reikėjo atnaujinimo ir priežiūros. Tačiau iškirtus daugybę sveikų brandžių medžių ir parką pavertus eiliniu „sodu“ neliko net kur pasislėpti nuo saulės ir kaitros. Tik po kelis medžius palei taką paliko.

Aš jame lankydavausi kasdien – ir su vaikais, ir su šunimi, ir su rytine kava. Tad puikiai mačiau, kaip viskas keitėsi. Iš brandžių medžių parko, kuris, nors ir labai apleistas, leido vilniečiams pasislėpti nuo saulės ir triukšmo vidury miesto, kurį tiesiog reikėjo humaniškai, saugant medžius ir augmeniją atnaujinti, atšviežinti, padarė dar vieną triukšmingą, trinkelėmis ir žvyru išklotą kaitrų sodą.

Čia lygiai taip pat iškirto medžius ir prisodino sodinukų, kurie, net neatsidarius parkui, jau yra nurudavę. Kaip baisiame sapne – tai vyksta ir mes nieko negalime padaryti. Man labai gaila“, – „Delfi“ komentavo pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (82)