Kasmet apie 70 vaikų suserga cukriniu diabetu. Kodėl - niekas nežino. Tokiems likimo nuskriaustiems vaikams tenka kasdien penkis-septynis kartus durtis adatą į pilvuką ir leistis insuliną, dar tiek pat kartų jie matuojasi cukraus kiekį durdami sau į pirštelį.

Jei vaikas paauglys, tai nėra taip baisu. Tačiau ką daryti, jei vaikui keturi ar penki metukai? „Vaikai kartais atsisako valgyti, nes žino, kad vėl reikės durtis. Ir jie nesako, kodėl nevalgo. Kiekvieną dieną jie patiria vis naują traumą", - pasakojo sunkiai ašaras tramdydama garsi Lietuvos moteris.

Šios ligos išgydyti neįmanoma, tačiau galima palengvinti gyvenimą su ja. Vienas iš pažangiausių sprendimų - insulino pompos. „Paprasčiausiai kalbant, insulino pompos pakeičia kasdienį dūrimąsi adatomis ir vietoj to, kad vaikas badytų savo odelę septynis kartus per dieną, jis gali įsidurti kartą per keturias penkias dienas", - kalbėjo E.Mildažytė.

Tačiau nors reikiama technika Lietuvoje atsirastų, žinoma, jai trūksta finansų. Todėl buvo sukurtas internetinis puslapis www.diabites.lt, kuriame kiekvienas gali sužinoti daugiau apie šią ligą, paaukoti ir iškart matyti, kiek sergančių vaikų pompas jau gavo.

Jau dabar šiai akcijai buvo paaukota 100000 litų, kuriuos skyrė kaunietė Violeta Gureckienė. „Žinoma, skamba labai daug, šimtas tūkstančių litų, tačiau tai yra penkiolika pompų", - pridūrė E.Mildažytė.

Šiuo metu Lietuvoje yra apie 850 cukriniu diabetu sergančių vaikų. Du šimtai užsiregistravo į akciją, nes nori gauti insulino pompas.

„Nenoriu, kad visą šį poreikį patenkintumėm per mėnesį. Tai neįmanoma, be to, reikia žmones išmokyti su šiomis pompomis elgtis, negalima jų išdalinti bet kaip. Todėl aš dirbsiu, kiek reikės", - kalbėjo skaudžios patirties su šia liga turinti moteris.

„Aš dirbu už dyką ir visi, kas prisideda, dirba už dyką", - pridūrė ji, kad niekam nekiltų minčių, kad paaukoti pinigai nukeliaus ne ten, kur reikia.

Taigi, jei norite atlikti gerą darbą ir palengvinti vaikams gyvenimą, užtenka patogiai įsitaisyti fotelyje ir įsijungti kompiuterį.