Vilniaus miesto 3-iojo apylinkės teismo nuosprendžiu E. Dragūnas senelių namuose neatlygintinai privalo atidirbti 80 valandų. Tokios bausmės jis sulaukė, kai vilniečiui verslininkui Kęstučiu Verslovui per galvą vožė šampanizuoto vyno buteliu.

Nurodė kontroliuoti dainininko elgesį

E.Dragūnui teismo nuosprendis įsiteisėjo vasario 27-ąją, tačiau tik gegužės viduryje Vilniaus regiono pataisos inspekcija Antavilių pensionato administracijai pranešė, kad į socialinę įstaigą atlikti bausmės bus atsiųstas vienas garsiausių Lietuvos muzikos atlikėjų.

Informacija apie dainininko bausmės atlikimo vietą buvo griežtai slepiama – esą tai skelbti draudžia Asmens duomenų apsaugos įstatymas. Be to, ir pats atlikėjas nenorėjo, kad visuomenei būtų žinoma, kaip jis atliks teismo paskirtą bausmę.

Rašte Antavilių pensionatui pataisos inspekcijos direktorė nurodė „kontroliuoti E.Dragūno elgesį darbo metu bei pranešti apie vengimą atlikti bausmę“.

DELFI apsilankė Vilniaus pakraštyje esančiame pensionate, kuriame iki spalio 27-osios dainininkas turės neatlygintinai atidirbti 80 val.

“Iš jų naudos – kaip iš ožio pieno“

Direktoriaus pavaduotoja Eugenija Kondrotienė sakė, kad E. Dragūnas yra antras nuteistasis, kurį pataisos inspektoriai į pensionatą atsiuntė atlikti bausmę.

„Mes bijome tokius žmones įsileisti, juk jie - nuteistieji, - neslėpė E. Kontrodienė. – Tarp jų yra visokiausio plauko žmonių, todėl dėl visų bėdų atsakomybę teks mums patiems prisiimti. Baisu, juk gali senelius apvogti – visi jie turi pinigų susitaupę. Gal E. Dragūnas yra dainininkas, gal ne vagis. Tačiau dirbo kitas vaikinas, jis buvo nuteistas už telefono vagystę. Laimei, jis labai gerai dirbo, neturėjome jokių pretenzijų“.

Pavaduotoja teigė rašysianti laišką inspekcijai ir prašys daugiau nesiųsti problemų su teisėsauga turėjusių asmenų. „Mes nei Dragūno, bei Ilgūno, nei Petrūno nenorime, nes iš jų naudos – kaip iš ožio pieno“, - atviravo moteris.

„Neturime darbų, kuriuose galėtume nuteistuosius panaudoti, - sakė E.Kondrotienė. – Tokius reikia grūsti į statybas, tegul nešioja plytas, maišo skiedinį. O ką pas mus su vyriškomis rankomis padarysi? Juk šie nuteistieji seneliams „pampersų“ nepakeis, užpakalių nenuplaus. Todėl esame priversti juos išnaudoti paprasčiausiems darbams – liepiame išvežti senelius į lauką, pakelti iš lovos...“

Tiesa, direktoriaus pavaduotoja pripažįsta, kad vyriškų rankų trūksta – pensione dirba tik moterys.

“Juokų nebus, reikės net tualetus plauti“

Pasak E.Kondrotienės, E.Dragūnas pensionate pirmą kartą apsilankė gegužės pabaigoje.

„Atėjo vaikigalis, toks jaunutis, - nusistebėjimo "Sel'u neslėpė pavaduotoja. – Maniau, kad jis vyresnis: juk nelabai jaunimo muzika domiuosi, mažai ką apie jį tada žinojau, tik per televizorių mačiau, kaip jis „durniavo“. Tai tas atėjęs „vaikigaliukas“ man sako: „Aš pas jus turiu dirbti“. Ir tada man pradėjo „sukti“, kad turi daug koncertuoti, yra labai užimtas. Tai jam ir pasakiau: „Vaikiuk, čia tavo reikalai, gali man nepasakoti, padaryk savo darbą ir tada koncertuok“.

E.Dragūnas buvo pareiškęs norą pensionate dirbti vakarais ir netgi naktimis, tačiau pensionato administracija šį jo prašymą iš karto atmetė. Kadangi seselėms labiausiai pagalba reikalinga savaitgaliais, tada „Sel‘ui“ ir buvo pasiūlyta pagelbėti dirbančioms moterims. Tačiau E. Dragūnas, pasak jos, vėl purkštavo: esą šeštadieniais jis koncertuoja. Todėl buvo sutarta, kad atlikėjas dirbs tik sekmadieniais.

„Aš jam pasakiau, kad jokių juokų nebus, turės viską padaryti kaip reikia, net tualetus plauti, - savo tvirtą poziciją dėstė E.Kondrotienė. - Aš savo parašo šiaip sau nededu ir jis tą žino. Pas mus tinginių nėra, o reikalavimai keliami ne tik E.Dragūnui – visam personalui“.

Klusniai vykdė sanitarės nurodymus

Nors populiariam atlikėjui direktoriaus pavaduotoja nurodė į pensionatą atvykti tik sekmadieniais, tačiau jis čia pasirodė birželio viduryje po darbo dienos. Tą vakarą budėjusi socialinė darbuotoja E.Dragūnui priekaištų neturėjo - esą jis vykdė visas jos užduotis.

Pensionato darbuotoja Elvyra darbų atlikimo sąsiuvinyje užrašė, kad tą vakarą per penkias valandas E. Dragūnas atliko keletą sanitarams įprastų darbų: padėjo sutvarkyti lavoną, padėjo sanitarei paguldyti ligonius, nunešti juos į tualetą, tvarkyti lovas, plovė puodukus ir klusniai vykdė kitus pavedimus.

DELFI paprašyta patikslinti, kaip čia nutiko, kad tokiam garsiam dainininkui sanitarė liepė padėti sutvarkyti mirusįjį senelį, E.Kondrotienė sakė: „Deja, per metus mūsų pensionate miršta apie 50 žmonių ir tą vakarą taip atsitiko. Šį darbą atlieka visas personalas, todėl E. Dragūno moteris paprašė padėti. Jis neprieštaravo“.

Kai pavaduotoja sužinojo, kad dainininkas nesilaikė pažado atvykti tik sekmadieniais, paprašė socialinių darbuotojų jam perduoti, kad šis nepažeidinėtų susitarimo. Vakarais E. Dragūnui pensionate kol kas yra uždrausta lankytis.

Jau praėjo daugiau kaip mėnuo, kai E. Dragūnas po pirmojo darbo vakaro pensionate nepasirodo. Administracijai jis ir nepaskambina, todėl kol kas neaišku, kaip garsenybė ketina atidirbti likusias 75 val.

„Nežinau, gal pakeisime sprendimą, tegul greičiau jis atidirba – ir jam, ir mums bus geriau“, - E.Kondrotienė dar kartą pabrėžė, kad nuteistieji pensionate – nepageidaujami asmenys.

Seneliams „Sel‘as“ gitara negros

Kadangi seneliai turi daug laisvo laiko, direktoriaus pavaduotoja dainininkui pasiūlė pensionato gyventojams surengti koncertą.

„Sakiau, pakoncertuok, visi seneliai bus laimingi, užskaitysime tas koncerto valandas kaip darbą, - DELFI pasakojo moteris. – Tada jis man pradėjo aiškinti, kad jam reikia aparatūrą atsivežti, kitaip nieko nebus. Sakiau, kam tau ta aparatūra, paimk gitarą ir padainuok seneliams... O jis: nemoku, aš tik dainuoju, man reikia grandiozinės aparatūros. Pradėjo iš manęs šaipytis, kad nesuprantu jo meno, išvis šiuose reikaluose nesusigaudau“.

Antavilių pensionate šiuo metu gyvena daugiau kaip 250 garbingo amžiaus žmonių. Visos lovos čia visada užimtos, nors už išlaikymą seneliai per mėnesį turi pakloti mažiausiai 1,5 tūkst. litų. Tiesa, dvi bazines pensijas (532 litus) sumoka tik I grupės invalidai, gavę specialius medikų siuntimus dėl apsigyvenimo ir priežiūros pensionate.

Seneliai buvo girdėję, kad E. Dragūnas buvo nuteistas už verslininko sužalojimą, tačiau daugeliui buvo netikėta, jog būtent į Antavilius jis turi atvykti atlikti bausmę. Tiesa, jie priešingai nei Prienų senelių namų gyventojai nesipiktino, kad jaunimo mėgstamas dainininkas padės sanitarams.

81 metų pensionato gyventojas Kazimieras Kačionas smerkė dainininko poelgį, už kurį E. Dragūnui reikia atlikti teismo skirtą bausmę, tačiau labai apsidžiaugė sužinojęs, kad jis atvyks į jų pensionatą.

„Labai gerai, kad atvažiuos, galės padainuoti!“ - iš džiaugsmo nušvito K. Kačionas. Iš žurnalistų sužinojęs, kad „Sel‘as“ nekoncertuos, pensininkas nuliūdo ir niekaip negalėjo suprasti, kodėl atlikėjas atsisakė senoliams padainuoti.

„Per metus išklausėme 10 koncertų, - pasakojo jau metus kartu su žmona Mikalina pensionate gyvenantis K. Kačionas. - Paskutinį kartą buvo atvykusi balerina. Visi ją taip nuostabiai priėmė. Čia į atlikėjus visi puikiai reaguoja“.

„Gal vis dėlto jis galėtų mums padainuoti“, - vylėsi pensionate gyvenanti Lietuvos moterų krepšinio rinktinės trenerio motina Genovaitė Vainauskienė. Ji tikino, kad bet kokia pramoga praskaidrina čia gyvenančių pensininkų gyvenimą.

Susitikimo su E. Dragūnu laukiantys senoliai prisipažino, kad jiems būtų priimtina ir šiuolaikiška „Sel‘o“ atliekama muzika, kuri akivaizdžiai skiriasi nuo jų laikų muzikos.

Svarbiausia pensionato gyventojams – dėmesys, o atlikėjai, pasak Antavilių pensionato darbuotojų, visada būna maloniai priimti ir įvertinti.

Pats E. Dragūnas vengia kalbėtis apie darbą senelių namuose.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)