Garsi televizijos laidų vedėja bei prodiuserė E. Mildažytė policijai įkliuvo rugsėjo 19 d. Alkotesteris tuomet parodė 2,36 prom. – tai vidutinis girtumas, dėl kurio 55-erių eterio žvaigždės laukia teismas.

E. Mildažytei teko nakvoti areštinėje, iš ten buvo paleista po paros. Apie įvykusį skandalą ji pirmąsyk prabilo tos pačios dienos pavakarę ir viešai pripažino, kad gailisi bei dėl visko atsiprašė.

Panaši situacija pasikartojo ir prieš pat ilgąjį rudens švenčių savaitgalį, kai spalio 29 dieną pareigūnams neblaivus prie vairo įkliuvo M. Stonkus. Aktoriui, sėdusiam prie „Suzuki“ vairo, buvo nustatytas 1,67 prom. girtumas. Jam buvo surašytas protokolas.

Žinomas vyras, lygiai taip pat, kaip ir E. Mildažytė savo netinkamą elgesį pripažino, policijai nesipriešino, dėl to, kas nutiko gailisi ir atsiprašė. Visgi komikui po susidūrimo su pareigūnais nakvoti areštinėje neteko, sulaikytas jis nebuvo.

Sulaikymo būtinybė neretai kelia klausimą, ar to neišvengiamai reikia? Lietuvoje kasmet į areštinę uždaroma maždaug 40 tūkst. žmonių.

„Sulaikyti asmenį pareigūnas tokią teisę turi – tai nėra pareiga, tai yra teisė. Pareigūnai kiekvienu atveju sprendžia individualiai. Šiuo atveju, priėmė sprendimą nesulaikyti asmens, nes asmuo neneigė savo kaltės, nebuvo priešiškai nusiteikęs, nebuvo kitų manymų, kad jis bėgs, slėpsis ar trukdys ikiteisminiam tyrimui“, – LNK žinioms apie M. Stonkaus atvejį kalbėjo Utenos apskrities vyr. policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vaidotas Žilys.

Ketvirtadienį žinomą aktorių pareigūnai apklausė. Tol, kol įvyks teismas, jis vairuoti negalės.

Šiuo metu teismo, įvyksiančio gruodžio 22 d., taip pat laukia ir E. Mildažytė. Vilniaus apskrities vyr. policijos komisariatas LNK žinioms nekomentavo, kodėl žinoma moteris naktį po įvykio praleido areštinėje ir kuo buvo paremtas toks pareigūnų sprendimas.

Specialistai sako, kad alkoholis žmones veikia skirtingai, todėl sunku daryti išvadas, ypač, kai dėl sulaikymo sprendžia pareigūnas.

„M. Stonkaus girtumas – vidutinis, bet pas jį buvo 1,67 prom. Gerbiamos E. Mildažytės buvo 2,36 prom. Tai jau yra skirtumas, nors tai ir yra vidutinis girtumo laipsnis. Bet įvertinus fiziologines savybes, vis dėlto yra vyrai ir moterys. Yra netgi konstitucija žmogaus sudėjimo, pavyzdžiui, amžius – yra daug sudedamųjų“, – televizijos žurnalistams komentavo MRU Viešojo saugumo akademijos dekanė prof. dr. Snieguolė Matulienė.

„Ar tai yra žmogaus teisių pažeidimas? Aš visada sakau, kad teisės ir pareigos yra šalia kitos. Jis turi teisę būti paleistas, bet jis neturi teisės vairuoti girtas“, – pridūrė pašnekovė.

Visgi advokatai sako, kad Lietuvoje, lyginant su kitomis ES šalimis, sulaikymų yra itin daug. Tikinama, kad laikinas žmogaus izoliavimas daugiau kenkia nei padeda – tiek fiziškai, tiek psichologiškai. Be to, atsižvelgiant į sulaikymų mastą, tai gali pasirodyti kaip pareigūnų galios demonstravimas.

„Šiuo atveju vairuotojas yra nušalinamas nuo vairavimo, jis sustabdomas, jis toliau važiuoti negali. Nemanau, kad jis yra pavojingas visuomenei, todėl jo sulaikymas ir uždarymas yra perteklinis, – LNK žinioms teigė advokatas Mindaugas Kukaitis. – Švelniai tariant, tai laikau policijos išblaivinimo paslauga, kuri iš tikrųjų netelpa į tyrimo esmę, į tikslus, net į policijos užduotis.“

Pareigūnai uždaryti neblaivų asmenį į areštinę gali ne tik jei pastarasis bėga, priešinasi ar nepripažįsta kaltės, bet ir tuo atveju, jei vairuotojas nesiorientuoja aplinkoje, saugant paties vairuotojo sveikatą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (238)