Studijuoja geriausioje konservatorijoje

Vilniaus muzikos ir teatro akademijoje džiazo vokalą kremtanti mergina prieš du mėnesius susikrovė lagaminus ir išvyko pagal mainų programą savo žinias tobulinti geriausioje Prancūzijos konservatorijoje „Cnsmdp" (Le conservatoire de Paris).

Nors dėl jos pasirinkimo grupei „Saulės kliošas“ teko koreguoti savo planus ir ji jau pasiilgo savo ankstesnės veiklos, ji džiaugiasi studijomis. Džiazo vokalo specialybę pasirinkusi mergina pasakojo, kad jos kiek skiriasi nuo studijų Lietuvoje, nes čia muzikantai mokomi kaip improvizuoti, pasiekti harmoniją.

„Čia nėra tokių atskirų paskaitų kaip, pavyzdžiui, vokalo, saksofono ar būgnų. Turi mokėti groti savo instrumentu ir tuomet – tai daryti ansamblyje, groti kitaip nei esi įpratęs, kitu stiliumi,“ – paaiškino ji.

Labiausiai D.Starinskaitę žavi paskaitos, kuriose savaitę su studentais dirba įžymūs muzikantai, o vėliau surengia bendrą koncertą. Atlikėjai jau teko dainuoti viename „Jam Session‘e", taip pat – su gerai žinoma ir Lietuvos publikai pasirodžiusia džiazo grupe „Aka moon".

„Tikiuosi sukaupti daugiau žinių apie muziką, susipažinti su įvairiais muzikantais, įgyti daugiau pasitikėjimo savimi ir tapti savarankiškesne,“ – iki vasario, kada baigsis mokslai, tikisi mergina.

Mėgaujasi studentavimo laikais

O kol kas D.Starinskaitė mokosi ir kartu mėgaujasi studentavimo malonumais.

„Gyvenu su amerikiete iš tos pačios konservatorijos, kuri groja smuiku ir senute istorike, kuri labai daug šneka prancūziškai, nors nesuprantu, apie ką, - šypsojosi pašnekovė. - Dar yra išprotėjęs katinas, kuris reaguoja į muziką (tik nesuprantu, ar teigiamai, ar neigiamai) ir valgo su letenėlėmis (labai juokingai - kaip žmogus)“.

„Paryžiuje mane labiausiai žavi žmonių ir kultūrų įvairovė, skirtingi renginiai ir kad čia yra tiek daug, ką veikti, tiek daug pamatyti, paragauti, paklausyti“, - žodžių netrūko jai.

Dienomis Daiva studijuoja, o vakarais žiūri filmus, eina į „Jam Session'us“, savaitgaliais lankosi koncertuose arba klubuose, susitinka su draugais, lanko žymias Paryžiaus vietas, muziejus.

Kaip ir daugelis, pabuvojęs Paryžiuje, Daiva susižavėjo mažomis bandelių, mėsos, sūrio, vyno krautuvėlėmis bei keistomis indų arba afrikiečių parduotuvėlėmis ir kavinėmis, kuriose taip pat mielai apsilanko.

Prancūzai nesužavėjo

Daugiausiai su lietuviais ir studijų kolegomis bendraujanti dainininkė kol kas nepripranta prie kitokio prancūzų būdo.

„Man prancūzai atrodo savanaudžiai, šiek tiek veidmainiai, pernelyg mandagūs ir dideli nacionalistai. Nežinau, ar man jie patinka. Kol kas nesu labai sužavėta, nors jie labai svetingi, - neslapukavo ji. - Didžiausia bėda ta, kad aš nemoku prancūzų kalbos, o čia angliškai beveik niekas nešneka. Kai kurie piktinasi, jei atvykėliai nemoka vietinės kalbos“.

Pasak Daivos, prancūzai žavi tuo, kad dažnai gatvėje šypsosi, užkalbina, nėra tokie pavydus kaip, pavyzdžiui, lietuviai.

Nepripranta D.Starinskaitė ir prie kai kurių Paryžiaus „subtilybių“: „Jeigu nori nueiti kur nors kavos išgerti ir vos pradarai duris, taip smirda, kad būna neįmanoma užeiti. Taip pat visur šiukšlynas: gatvėse pilna šunų „kakų“, o mieste - beveik nerasi jokios žalumos.“

Širdis traukia į užsienį

Ne viename interviu „Saulės kliošo“ vokalistė yra užsiminusi, kad ją širdis traukia save išbandyti užsienyje.

Paklausta, ar ji savo planų nesieja su Prancūzija, D.Starinskaitė labai suabejojo: „Jei ir norėčiau, iš pradžių turėčiau gerai išmokti kalbą, nes be jos – niekaip“.

„Traukia kur šilčiau būtų.., - nusijuokia. - Man patinka atsidurti visai kitoje vietoje, kur aš nieko nepažįstu ir kur viskas yra kitaip. Man patinka nauji įspūdžiai, pažintys, išgyvenimai. Noriu buti stipresne, o tokie dalykai žmogų grūdina“.

Nors realių planų, kur tiksliai ji norėtų gyventi, Daiva neturi, tačiau žino, kad vieni jos namai turėtų būti Vilniuje, o kiti – „kur nors, kur šilta, kur gyvena malonūs žmonės, kur butų ką veikti“.

Atlikėja išsidavė, kad jau dabar yra tam tikrų muzikinių planų užsienyje, tačiau kol kas apie juos anksti kalbėti.

„Labai pasiilgstu žmonių, su kuriais dirbu, kūrybos proceso ir koncertų“, - atviravo dainininkė. Jos artimiausi planai – įrašyti antrąjį „Saulės kliošo“ albumą, o vėliau ji nori tik vieno – tobulėti, nesvarbu, ar tai bus galima įgyvendinti Lietuvoje, ar užsienyje.

„Kaip dainininkė ir kūrėja nenoriu būti apribota tam tikrų taisyklių, standartų. Noriu būti laisva ir augti kaip kūrėja, dainininkė be suvaržymų. Manau, permainos tik į gera, muzikine prasme ir ne tik“, - įsitikinusi ji.

Tiesa, sunerimusius gerbėjus ji gali nuraminti: „Kurti kol kas norėčiau Vilniuje, nes yra daug neužbaigtų darbų, kuriuos labai norisi pabaigti, o tada žiūrėsiu, kaip klostysis reikalai“.

Naujas albumas jau gimsta

Pasak Daivos, nors grupės nariai neprieštaravo jos planams studijuoti, tačiau tai pakeitė grupės planus. Išvykus atlikėjai, ją pavaduoti ėmėsi jau penkerius metus Lietuvoje gyvenanti latvė Baiba Skurstene, kartais – kartu su Daiva „Saulės klioše“ ne kartą dainavusi sesuo Justė Starinskaitė.

Šiuo metu grupė įrašinėja antrąjį albumą, kuris, pasak jos, „turėtų būti labai geras“. Pasak pašnekovės, daugelis jo dainų jau turi savo struktūrą, harmoniją, žodžius, muzikantai jas jau įrašinėja studijoje, aranžuoja.

Švenčių metu „Saulės kliošas“ surengs kelis koncertus, tačiau, ar juose dalyvaus Daiva, kol kas ji negali pažadėti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją