Taip teigia atlikėjui atstovaujantis advokatas Kęstutis Jokimas.

Vilniaus miesto apylinkės teismas trečiadienį pradėjo nagrinėti E. Dragūnui iškeltą administracinio nusižengimo bylą, kurioje pažeidimo protokolą surašė Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija (VTPSI).

VTPSI inspektoriai dar gegužės mėnesį 41 metų E. Dragūnui surašė protokolą dėl naujo neypatingo statinio savavališkų statybų kultūros paveldo teritorijoje. Už tai pažeidimą padariusiam asmeniui numatyta bauda nuo 1,4 iki 3 tūkst. eurų.

Pats E. Dragūnas teismo posėdyje nepasirodė, bet apie tai iš anksto informavo savo advokatą, kuris bylą nagrinėjančio teisėjo Valerijaus Laušo prašė bylą nagrinėti SEL'ui nedalyvaujant – esą dainininkas ruošiasi savaitgalį Kaune įvyksiančiam koncertui.

„Kaltę E. Dragūnas pripažįsta“, – sakė advokatas K. Jokimas, manantis, kad atlikėjui turėtų būti pritaikyta įstatyme numatyta išimtis ir skirta gerokai švelnesnė nei minimali sankcijoje numatyta bauda.

Pažeidimo protokole nurodyta, kad gegužės 24 d. 10 val. į sostinės Šilo g. atvykę inspektoriai užfiksavo, jog E. Dragūno įsigytame žemės sklype savavališkai statomas vienbutis namas – nenumatytas priestatas, pakeista pastato stogo ir patį pastatą laikančios konstrukcijos.

E. Dragūnui atstovaujantis advokatas sako, kad atlikėjas pripažįsta jam metamus kaltinimus ir ketina ištaisyti padarytus pažeidimus.

„Šiandien yra ne viena byla teismuose, dar spalio 30 d. buvo priimtas teismo sprendimas, kuriuo nurodyta namą nugriauti, bet šis sprendimas dar neįsiteisėjęs, – sakė K. Jokimas. – Mano kliento nuomone, šios bylos yra tam tikras valstybinių isntitucijų spaudimas – namą E. Dragūnas statė pagal galiojantį statybos leidimą, kadangi teismo sprendimas dar neįsiteisėjęs, šiai dienai leidimas yra galiojantis.“

Advokatas pažymėjo, kad „retos kurios statybos vyksta visiškai tiksliai pagal projektą“.

„Tų nuokrypių visur būna, jie būna taisomi įstatymo numatyta tvarka, šiuo atveju – taip E. Dragūnas pripažįsta, kad buvo tam tikri nuokrypiai, galima teigti, jog jis pripažįsta savo kaltę, tačiau tokie nuokrypiai šiai dienai gali būti įteisinti, jų įteisinimo terminas dar nėra praėjęs, – kalbėjo K. Jokimas. – Dabar E. Dragūnas yra tokioje situacijoje, kad negali imtis tam tikrų veiksmų, jog būtų įteisinti tam tikri pažeidimai.“

SEL'o advokatas pabrėžė, kad tai, ką padarė E. Dragūnas, esą daro visi.

„Tai yra vieša paslaptis, kad dauguma statybų vyksta nukrypstant, nes įgyvendinant tam tikrus sprendimus yra neįmanoma nenukrypti, bet šiuo atveju dar yra laiko ištaisyti padarytus pažeidimus, tai turėtų lengvinti atsakomybę“, – įsitikinęs teisininkas.

Jis mano, kad E. Dragūno padaryti pažeidimai esą nesukelia jokių padarinių gamtai. „Taip pat nėra duomenų, kad namas galėtų sukelti pavojų saugomai teritorijai“, – teisme kalbėjo K. Jokimas.

Tuo metu VTPSI atstovas Ramūnas Šablauskas sako, kad nėra linkęs vertinti, ar buvo padaryta žala gamtai, tačiau dėl atlikėjo statinių nukentėjo visuomenė. „Jeigu visi statytų taip, kaip E. Dragūnas, nesilaikant projekto, koks tada būtų miestas?“ – sakė vyriausiasis inspektorius.

Anot jo, ištaisyti padarytus pažeidimus E. Dragūnas galėtų tik tuomet, jeigu aukštesnės instancijos teismas pripažintų, kad atlikėjui išduotas leidimas yra teisėtas. „Tada jis galėtų prašyti naujo leidimo taisyti projektą, nes dabartinėje situacijoje tai yra neįmanoma“, – pažymėjo R. Šablauskas.

Ar ne kartą administracine tvarka baustam E. Dragūnui skirti nuobaudą, teismas ketina paskelbti gruodžio 8 d.

Spalio 30 d. Vilniaus miesto apylinkės teismas kol kas dar neįsiteisėjusiu sprendimu patenkino VTPSI ieškinį ir panaikino dar 2015 m. spalį Vilniaus miesto savivaldybės administracijos išduotą leidimą statyti naują statinį Šilo g. Teismas E. Dragūną įpareigojo per 6 mėnesius nuo teismo sprendimo įsiteisėjimo dienos pašalinti statybos, kuriai buvo išduotas leidimas statyti naują statinį, padarinius – savo lėšomis nugriauti statinį ir sutvarkyti statybvietę.

Nors E. Dragūnui teismas nurodė nugriauti, atrodo, atlikėjas to net neketina daryti.

E. Dragūno žemės sklypo plotas – 0,1966 ha, savivaldybės atstovai pagal projektuotojo parengtą statinio projektą žemės sklype leido statyti naują gyvenamosios paskirties (vieno buto) neypatingą statinį bei griauti pagalbinio ūkio paskirties ir gyvenamosios paskirties nesudėtingus statinius bei kitus inžinerinius nesudėtingus statinius.

„Leidimu leista statyti naują gyvenamąjį namą, kurio užstatymo plotas 256 kv. m, tūris – 2059 kub. m, o esamo ir leisto griauti gyvenamosios paskirties statinio tūris buvo 129 kub. m, griautino gyvenamojo namo plotas 38,33 kv. m, o naujai leisto statyti – plotas 397,57 kv. m“, – nurodė inspekcijos atstovai.

Anot VTPSI, statybos leidimu E. Dragūnui buvo leista statyti naują statinį valstybiniame parke, 11,44 m atstumu nuo šlaito, taip pažeidžiant teisės aktų reikalavimus. Pagal Pavilnių regioninio parko ir jo zonų ribų planą dainininkui priklausantis sklypas yra funkcinio prioriteto kitos paskirties žemės kraštovaizdžio tvarkymo zonoje.

„Žemės sklypas patenka į apsauginių teritorijų miestų, miestelių kaimų ar jų dalių grupę, sugriežtinto vizualinio reguliavimo tvarkymo zoną, – nurodė VTPSI atstovai. – Šioje tvarkymo zonoje turi būti išlaikomas esamas vizualinis gyvenviečių pobūdis, nekeičiamas užstatymo intensyvumas, plotas, nedidinamas aukštingumas, nesodinami želdiniai, galintys užstoti ar trukdantys apžvelgti saugomus objektus ir kompleksus, ypač saugomas natūralus reljefo raiškumas ir pobūdis.“

Teismas įpareigojo E. Dragūną nugriauti visą namą. Bylą nagrinėjęs teisėjas Gintaras Pašvenskas pripažino, kad svarstė galimybę suteikti galimybę pertvarkyti statinį.

„Bylos nagrinėjimo metu atsakovai nekėlė klausimo, kad galbūt leistų mažesnį, atitinkantį buvusios sodybos parametrus. (..) Teismas nustatė, kad jis neatitiktų E. Dragūno lūkesčių. Nebuvo kitos išeities taikyti kitus statybos padarinius“, – yra sakęs teisėjas.

Jei E. Dragūnas per teismo nustatytą terminą savo lėšomis nenugriaus namo, teismas tai leido padaryti VPTSI.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (296)