Tačiau šįkart visuomenės dėmesį D.Mertinas atkreipė ne dėl dalyvavimo populiarioje televizijos laidoje, bet svetingumo: egzotiškai dainininkei nukentėjus, priglaudė ją savo namuose. Su Daliumi Mertinu kalbėjomės būtent po jo apklausos policijoje. “Buvau antras asmuo, kuriam ji visa tai papasakojo”, - ištarė aktorius.

Sumuštą scenos partnerę parsivežėte į namus. Kaip šį poelgį įvertino namiškiai?

Ramiai. Supažindinau juos su Berneen prieš tris mėnesius, ji ir anksčiau buvo lankiusis mūsų namuose. Berneen pažinojo ir namiškiai, ir draugai. Kaip galėjau jai nepadėti? Po išpuolio Berneen labai sukrėsta, labai prastai jautėsi. Negalėjo nuryti nė gurkšnio vandens.

Kaip reagavo žmona Laima?

Ji grįžo namo maždaug minutę po mūsų. Davėme Berneen tabletę. Bet nutarėme nelaukti, kol vaistai po pusvalandžio pradės veikti, o vežti Berneen į Baltijos ir Amerikos kliniką. Ši gydymo įstaiga greta mūsų namų. Čia buvo galima tikėtis greitai sulaukti pagalbos, be stumdymosi eilėje. Kitur greitai patekti pas gydytojus galėtume nebent tikėdamiesi, kad mane arba Berneen kas nors atpažins ir todėl priims be eilės.

Ar nebuvo pikta, kad teko nutraukti savo pasirodymus televizijos projekte?

Aš ne iš tokių žmonių, kurie linkę pykti. Buvo apmaudu. Net labai - juk rimtai ruošėmės, kasdien repetavome, rengėme repertuarą. Tikėjomės bent jau pasiekti finalą. Dirbome galbūt net dvigubai daugiau nei kiti duetai, mat vienas iš projekto reikalavimų buvo dainuoti lietuviškai, taigi Berneen reikėjo mokytis ir lietuvių kalbos. Aš jai verčiau dainų tekstus, aiškinau kai kuriuos niuansus, juk žinote, poezijoje žodis turi tam tikrų užsieniečiui nelengvai suprantamų atspalvių.

Jeigu Berneen būtų nukentėjusi nuo eilinių chuliganų, ar būtumėte taip pat reagavę?

Žinoma. Bet tai rasistinis nusikaltimas. Berneen ėjo su drauge Maironio gatve. Jaunuoliai juodomis striukėmis, iš po kurių buvo matyti Lietuvos vėliavos ir svastikos ženklai, pašaukė Berneen vardu, tada puolė įžeidinėti, vadindami „suknista negre“ ir panašiai. Paskui nustūmė jos draugę į šalį, o dainininkę pradėjo mušti per galvą.

Kaip vertinate žmogaus įžeidinėjimą (juo labiau sumušimą) dėl jo rasės, kūno spalvos, įsitikinimų?

Suprantama, labai neigiamai. Tai neleistinas dalykas. Labai apmaudu, kad taip įvyko dieną, miesto centre, toje vietoje, kur vingiuoja turistų maršrutai. Man dėl to dar skaudžiau, nes esu tikras vilnietis, galima sakyti, tose vietose užaugau, pro jas kasdien praeinu, matau ten sėdinčius, besibūriuojančius žmones - ir tų skustagalvių būrį.

Esate įsitikinęs, kad tai didesnis nusikaltimas nei paprastas chuliganiškas išpuolis?

Kitoks. Policijai toks skustagavių nusiteikimas, jų nuostatos buvo žinomos. Apie tai ne kartą rašė spauda, rodė televizijos, tačiau iki šio incidento niekas nieko nedarė, nesiėmė jokių priemonių.

Pareigūnai suėmė dainininkės Berneen užpuolimu įtariamą 23 metų vilnietę dviem mėnesiams. Kaip tai vertinate?

Sulaikė tik vieną įtariamąją. Kaip vertinu, kad merginą puolė mušti merginą? Jau žinoma, kad merginos gali būti net žiauresnės negu vaikinai. Ko Berneen užpuolikai tikėjosi taip elgdamiesi? Kad taip gina Lietuvą, lietuviškumą? Tai didelis šalies ir visos tautos juodinimas. Labai apmaudu, kad žinia, jog taip vyksta Lietuvoje, apskriejo visą pasaulį.

Kaip manote, lietuviams būdingas labiau trūksta tolerancijos negu kitiems?

Tokie įvykiai tai akivaizdžiai parodo. Nors pakantumo ir pagarbos žmonėms stygių jaučiame dažnai ir įvairiai.

Nors nesate teisininkas, bet kaip žmogus turbūt pagalvojote, kaip turėtų būti nubausti taip pasielgę asmenys?

Manau, turėtų būti nubausti pagal Lietuvos įstatymus. O jeigu juose už tokius nusikaltimus nėra numatytų bausmių, įstatymai turi būti skubiai pataisyti.

Jūsų scenos partnerė Berneen teigė neturinti mylimojo, nors ne mergautinę, o dvigubą pavardę įrašė pildydama realybės šou „Kelias į žvaigždes 3“ dalyvio anketą, tokia įtraukta ir į LNK projekto „Žvaigždžių duetai“ dalyvių sąrašą. Kodėl ji taip pasielgė?

Norite nusukti kalbą apie tai, kad ji melagė. Tai tikrai netiesa. Bendravau su ja 3 mėnesius ir drąsiai galiu tai sakyti. Greičiau tai buvo laidos prodiuserių sumanymas pateikti ją kaip egzotišką gražuolę afrikietę ir pakaitinti žiūrovų susidomėjimą. Berneen neslėpė, kad yra ištekėjusi, kiekvienas tai galėjo lengvai sužinoti. Kartą man sakė, kad negalės 3 dienas dalyvauti repeticijose, nes susitinka su vyru.

Kur dirbti Jums maloniau, prasmingiau ir lengviau – teatre, televizijos projektuose, vaidinti kino filmuose?

Teatre nedirbu jau beveik 10 metų. Buvo laikas, kai teatrų salės buvo visai tuščios. Režisierė išeidavo, pasižiūrėdavo, kiek yra žiūrovų: jeigu 10 žiūrovų yra, vaidiname, nėra – ne. Ir tada stengėmės, rodėme emocijas. Gyvenimas sukasi, žinote, jei nori neapleisti savo profesijos, būni jeigu ne teatre, tai šalia jo, toje pačioje terpėje. Televizijos filmai, projektai – aktoriui labai tinkama vieta.

Patyrėte tokią būseną, kai esate nereikalingas?

Buvo tokie metai, kai pasirodydavau tik kaip Onkologinių ligonių bendrijos narys ir kalbėdavau apie limfomos problemas. Sunku. Man būtų labai apmaudu, jeigu manęs niekur nereikėtų, nekviestų, man praeinant žmonės tarstelėtų: “Štai eina tas vėžininkas“.

Atrodo, nežadate taupyti jėgas, saugoti save?

Tikrai nenoriu užsidaryti nuo pasaulio, palikti scenos, ekrano. Pakvietė dalyvauti televizijos projekte – sutikau. Jeigu būtų pakvietę kasti anglis, ko gero, būčiau nesutikęs. Aktoriui saviraiška labai svarbi.

Kaip manote, ar Jūsų žmonos ryžtas sulieknėti nebuvo atsakas į Jūsų priimamus vis naujus iššūkius?

Nemanau. Ji seniai tam ruošėsi, pagaliau rado žmogų, kuris galėjo padėti jai tai daryti. Jos lieknėjimas ir operacija - ypatingos stiprybės pavyzdys. Dabar reikia velniškos valios, kad išlaikytų pasiektus rezultatus. Tai nė kiek ne lengviau nei lieknėti.

Ar Jūsų įveikta liga ir žmonos sprendimas sulieknėti labai pakeitė Jūsų kasdienį maistą ir gyvenimo būdą?

Išmokome visi saikingiau maitintis.

Prieš ketverius metus įveikta onkologinė liga pakeitė Jūsų požiūrį į pasaulį, žmonių vertinimą, vertybių skalę?

Žinoma, tokie išgyvenimai suartina namiškius, pajunti, kad jeigu kažko nepasakysi, nepadarysi, galbūt apskritai nebus tam laiko. Kadangi žmona lieknėjo, stengiausi jai pagaminti valgį. Tikrai netikėtą staigmeną pateikiau mūsų 25-erių metų vedybų proga. Jai nežinant, sukviečiau draugus, kurie išniro įsižiebus šviesai.

Kaip vertinate ir vertinote tai, kad dauguma žmonių į Jus žiūri lyg pro padidinamąjį stiklą dėl to, kad esate Algirdo Brazausko žentas?

Nemanau, kad tai galėjo daug lemti mano gyvenimą, juo labiau kad pasirinkau aktoriaus profesiją. Jeigu būčiau buvęs politikas, tai jausčiau labiau. Gyvenime visiems būna visokių situacijų. Finansiškai gali būti gerai, dėl sveikatos, kitko - kitaip. Mūsų šeima, vaikai tai yra patyrę įvairiais aspektais – nekalbu apie save... Gyvenimas nėra rožinis, kiekviena šeima turi savo problemų. Reikia išvengti labai skaudžių dalykų, bet bėdos, pusbėdės, kai reikia skubių radikalių sprendimų, kartkartėmis netikėtai užklumpa.

Kas Jums priimtiniau, kad Jūsų vaikai pasuktų Jūsų, aktoriaus, žmonos menotyrininkės ar žymiojo senelio politiko pėdomis? Ar bandėte nukreipti jų sprendimą?

Kai sūnus norėjo tapti aktoriumi, atkalbinėjau. Jau gana, kad aš – aktorius. Tai sunki, labai įtempta profesija. Tenka nuolat sau ir kitiems įrodinėti, kad esi kažko vertas, verdi nuotaikų, depresijų, kritimų ir kilimų verpete. Vaikai savo gyvenimo kelią renkasi patys. Vyriausiasis Dominykas jau dirba, vadovauja vadybininkams, vidurinysis Mykolas studijuoja turizmo vadybą, jauniausiajai dukrai Laimai dar tik šešiolika metų.

Ar galvojate apie perspektyvas televizijoje?

Suprantama. Bet tik nuo rudens. Apie vaidybą seriale ir publicistinės laidos vedimą.