Apie savigyną būriui vaikų tiesioginiame LRT eteryje kalbėjo laidos svečias, daugkartinis kovos menų čempionas Jordanas Poškaitis. Tiesa, jo pasakytos frazės socialiniuose tinkluose sulaukė nemažai nusistebėjusių žmonių reakcijos – ar iš tiesų dera tokiu būdu šviesti vaikus? Ar J. Poškaičio parinktos frazės ir apibūdintos užpuolimą paskatinančios situacijos – teisingos?

„Būdavo, merginos sako – aš atėjau į šokius ir prie manęs prisikabino chamas. Sakau, papasakokite toliau. Tai jo, aš užsidėjau tokį sijonuką, čia apsinuoginau, išsidažiau ir atėjau, va, taip, – kalbėjo sportininkas. – Tu padarai save kaip jauką, prie kurio norėtųsi lįsti. Jeigu tu ateini viena, yra daugiau galimybių, kad taip gali įvykti. Jeigu su draugėm – daug mažiau galimybių, kad tu galėsi nukentėti. Toliau. Išėjau namo ir mane užpuolė. Kodėl išėjai viena? Galėjai su drauge, galėjai taksi išsikviesti.“

Delfi susisiekus su Jordanu šis tikino, kad buvo suprastas neteisingai.

„Tokius savigynos seminarus aš vedu jau 20 metų. Visada kalbu pavyzdžiais – kaip būna gyvenime. Tikrai neteisinu tų, kurie, tarkim, prievartauja ar naudoja smurtą. Niekas neturi absoliučiai jokios teisės naudoti prievartos ar kitaip smurtauti. Priešingai – esu prieš juos. Pats auginu tris dukras ir iš esmės mano tikslas yra jas apsaugoti, o mano darbo dalis yra pasirūpinti, kad jų būtų mažiau, – Delfi sakė Jordanas. – Tai, ką pasakiau laidoje, neturi nieko bendro su tai, kaip merginos rengiasi, tai nėra draudimas atrodyti taip, kaip nori. Kalbėjau apie saugaus ir kritinio mąstymo kriterijus. Pavyzdys – mes turime teisę eiti per pėsčiųjų perėją pirmi, tačiau juk kvaila neapsidairyti į šonus, tiesa? Tad ir minėtą situaciją nubrėžiau turėdamas galvoje saugumo sumetimus.“

Kovos menų čempionas teigė, kad į jo rengiamus savigynos seminarus atėjusios merginos ne kartą yra minėjusios, kad buvo užpultos tamsiuoju paros metu einant į vietas, kur vyksta naktinės linksmybės.

„Aš joms aiškinu, kaip smurtautojas pasirenka auką, į ką jis atkreipia dėmesį, kas gali jį provokuoti ir kaip išvengti to, – tikino vyras. – O dėl tos frazės – gal ne taip išsireiškiau, netinkamą pavyzdį paėmiau? Nieko nenorėjau įžeisti, o jei taip nutiko, tuomet atsiprašau. Tačiau labai natūraliai, paprastai norėjau pasakyti, kaip gyvenime kartais būna ir mes patys kartais turime mokėt save apsaugoti.“

Dėl šios situacijos Delfi kreipėsi į LRT. Atstovai pateikė komentarą.

„Praėjusį penktadienį tiesioginiame „Įdomiųjų pamokų“ eteryje nuskambėjusius pasisakymus laikome nekorektiškais, neatitinkančiais LRT vertybių, ir dėl jų atsiprašome. Suprantame, kad neįmanoma išvengti visų nesklandumų dėl tiesioginio eterio specifikos, tačiau manome, kad praėjusį penktadienį turinys moksleiviams buvo parengtas nepakankamai kokybiškai, dėl to atsakomybės reikalausim iš laidą prodiusuojančios įmonės.

Tačiau taip pat tikimės, kad tai nenubrauks viso „Įdomiųjų pamokų“ ciklo sukurtos edukacinės vertės, – per 170 pamokų tiesioginiame eteryje, kuriose įvairūs Lietuvos specialistai, mokytojai, žinomiausi šalies mokslininkai ir kultūros asmenybės pristatė daugybę svarbių temų”, – viliasi LRT.

Laidos „Įdomiosios pamokos“ prodiuseris Laurynas Šeškus taip pat jaučia atsakomybę atsiprašyti visų, kuriuos tai įžeidė.

„Pastaruoju metu viešoje erdvėje girdime apie didėjančius smurto protrūkius, ypač už didžiųjų miestų ribų. Ši problema mums atrodo ypač aktuali ir svarbi. Daugkartinis kovos menų čempionas, žymus savigynos specialistas Jordanas Poškaitis laidoje pasakojo, kaip išvengti pavojų ir kaip elgtis, kai tie pavojai užklumpa, kaip gintis be fizinio pasipriešinimo, kaip elgtis, kai vaiką už rankos paima nepažįstamas vyras ir garsiai šaukia „pareisim namo, rimtai pakalbėsim!“, ką daryti, kad aplinkiniai iš karto suprastų, jog tas vyras nėra joks tėtis, kaip elgtis susidūrus su agresyviu girtu žmogumi ir pan. Svečias tikrai davė daug labai naudingų ir praktiškų patarimų. Kai kurios frazės ir konkrečiai ši, kurios ištrauką nurodote, mano manymu, prasilenkia su šio amžiaus vertybėmis ir net nelabai yra diskutuotina.

Jeigu tai būtų netiesioginė laida, jos eteryje neliktų. Aš prisiimu asmeninę atsakomybę ir labai atsiprašau visų, kuriuos tai galėjo įžeisti. Mes savo ruožtu parengsime daugiau laidų, skirdami dar daugiau dėmesio pakantumo ir tolerancijos ir griaunančioms lyčių stereotipus temoms. Tie, kurie mus žiūri kasdien, tikrai žino, kad minėtos temos ir vertybinės nuostatos yra absoliučiai vyraujančios šiame projekte“, – komentavo L. Šeškus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)