Dviejų ryškiausių Lietuvos operos ir baleto žvaigždžių vestuvės buvo plačiai nušviestos spaudoje. O prie „Neringos“ kavinės, kur vyko šventės pokylis, buriavosi minios smalsuolių. Tarp Operos ir baleto teatro direktoriaus Virgilijaus Noreikos ir 22 metais jaunesnės balerinos užgimusią meilės istoriją kaip saldainį lukšteno ir aptarinėjo nuo teatro rūbininkių iki aukštuomenės elito atstovų. Žinoma, daugelis į direktoriaus ir jaunutės balerinos romaną žiūrėjo skeptiškai ir neabejojo, kad meilė greitai išsikvėps.

Sūnaus Virgilijaus susilaukusi pora 2007 metais atšventė sidabrines vestuves, kurias paminėjo Varėnos rajono Bobriškių bažnytėlėje.
Virgilijus Noreika su žmona Loreta Bartusevičiūte

Į renginius – tik kartu

Tada, prieš tris dešimtmečius, jiedu abu važinėjosi po pasaulines gastroles, rengė pasirodymus garsiausių teatrų scenose ir džiaugdavosi retomis akimirkomis, kai galėdavo pabūti dviese.

Šiandien, santuokoje nugyvenę jau 33 metus, Noreikos mėgaujasi buvimu kartu. Viešuose renginiuose jųdviejų atskirai pamatysi. Kaip prisipažino DELFI kalbinta L. Bartusevičiūtė-Noreikienė, laisvalaikio jie niekada neleidžia atskirai.

„Kartais mokykloje man užsitęsia repeticijos, ar vyras turi koncertų, todėl ne visada galime dalyvauti renginiuose, į kuriuos esame kviečiami. Po vieną mes niekada nevaikštome“, – DELFI prisipažino V. Noreikos žmona.

Galbūt tai ir yra jų ilgos santuokos ir neblėstančios meilės paslaptis?

„Turbūt tai ir yra mūsų sėkmingos santuokos receptas, – juokiasi L. Bartusevičiūtė-Noreikienė. – Mes mėgstame laiką leisti kartu. Laisvalaikio turime nedaug. Štai ir dabar Virgilijus turi labai daug koncertų, todėl renginiuose pasirodome retai, nes laisvas vakaras abiems pasitaiko ne visada. Tačiau tikrai mėgstame kultūrinį gyvenimą ir visada stengiamės išeiti į viešumą, jei tik turime galimybę.“
Virgilijus Noreika su žmona Loreta Bartusevičiūte

Liūdina nepagarba teatrui

Tiesa, buvusi balerina užsimena, kad jai liūdna dėl apatiško visuomenės požiūrio į savo įvaizdį kultūriniuose renginiuose.

„Į teatrą vis dėlto, reikėtų apsirengti šventiškai. Tai yra didelis kultūros renginys. Mano nuomone, žiūrovai turi būti apsirengę nekasdieniškai. Retkarčiais pastebiu, kad žmonės dabar gana atsainiai žiūri į savo aprangą. Tačiau manau, kad su laiku mada puoštis turėtų sugrįžti. Vis dėlto, reikia puoštis, pagerbti kultūros šventovę ir joje dirbančius žmones. Juk einant į klubus taip pat yra tam tikras aprangos kodas. Tačiau vaikštant į teatrus ar iškilmingus renginius žmonės ne visada paiso etiketo. Žinoma, tai kiekvieno žmogaus apsisprendimas“, – pabrėžia ponia Loreta.

Kokios mintys užplūsta buvusią baleriną atėjus į teatrą?

„Didžiausia pagarba teatrui ir artistams. Tai buvo mano aistra ir pašaukimas. Mylėsiu teatrą, kol gyva būsiu“, – neslepia ji.

Tokia profesija – ne kiekvienam

L. Bartusevičiūtė-Noreikienė, baigusi karjerą teatre, dabar dėsto Mikalojaus Konstantino Čiurlionio menų mokykloje. Šokio meno paslapčių moko būsimas balerinas.

„Baleto skyrius labai aktyviai stato pastatymus Šokio teatre. Kiekvieną pavasarį rengiame šiuolaikinio ir klasikinio šokio pasirodymus. Šiemet jie vyks gegužės 31 dieną“, – užsimena ji.

Buvusi balerina turi septynias mokines, kurioms perduoda savo patirtį ir žinias. Tai, pasak jos, šiais laikais jau yra daug. Į pirmą klasę priimama kur kas daugiau mokinių, tačiau dauguma metams bėgant atkrenta.
Virgilijus Noreika su žmona Loreta Bartusevičiūte

Kai kurios balerinos palieka mokyklą, nes pasirenka šiuolaikinį šokį, arba pamato, kad nesugeba tinkamai atlikti programos, todėl savęs ieško kitoje srityje.

„Baleto artistas yra labai sunki profesija, – pabrėžia ponia Loreta. – Geriausi mokiniai pakviečiami šokti mūsų Nacionaliniame operos ir baleto teatre. Tačiau kai kurių likimas, deja, susiklosto visiškai kitaip. Turi būti didelis pasiaukojimas, darbštumas, atkaklumas ir noras siekti savo tikslo. Labai džiaugiuosi, kad auga nauji scenos talentai.“

Sunkiai dirba visą gyvenimą

L. Bartusevičiūtė-Noreikienė neslepia, kad net ir pasiekus savo svajonę negalima nustoti dirbti ir tobulėti.

„Toks gyvenimas. Aš pati visa tai patyriau asmeniškai. Labai daug atidaviau jėgų, paaukojau visą savo laisvalaikį. Kiek turėjau jėgų, tiek šokau, nes labai mylėjau savo darbą ir žiūrovus“, – atskleidžia pašnekovė. 

Ji iki šiol nepaliauja žavėtis savo vyru, kuris, nors ir baigė savo karjerą didžiojoje scenoje, vis dar daug dirba ir koncertuoja.

„Virgilijus dar ir šiandien dirba nuo ryto iki vakaro. Mokosi tekstus nuo keturių ryto. Ir taip visą gyvenimą. Jei nori būti žmonėms reikalingas, visą gyvenimą turi sunkiai dirbti ir tobulėti“, – sako vieno garsiausių Lietuvos operos solistų žmona.
Prezidentas V. Adamkus ir L. Bartusevičiūte klausosi V. Noreikos koncerto
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (130)