M. Bertulis įsiamžino su gepardu, kurį glostė laikydamas už pavadėlio. „Kiekvienas mes naminius gyvūnus suprantame skirtingai. O šiaip tai vienas įspūdingiausių momentų gyvenime. Tiesiog eilinis pasivaikščiojimas kieme su greičiausiu pasaulio sausumos gyvūnu“, – dalindamasis nuotrauka socialiniame tinkle rašė M. Bertulis.

Tuo tarpu D. Bunkus instagrame įkėlė net keturis egzotiškus kadrus. Keliuose jų pozuoja su liūtais, o likusiuose – su tuo pačiu pavadėliu suveržtu gepardu.

Šie kadrai neliko nepastebėti gyvūnų mylėtojų, kurie į tokius vaizdus sureagavo jautriai. Ne vienas šias nuotraukas pavadino gėdingoms ir piktinosi tokiu keliautojų požiūriu į laukinę gamtą.

„<...> šita foto tikrai baisi. Ji atspindi šlykščias žmonijos „evoliucijos“ grimasas, kur dvikojis vieną dieną įžvelgė savo pranašumą prieš kitas rūšis ir nusprendė kilpa ant kaklo smaugti savo planetą, laukinę gamtą ir dėl savo vartotojiškų poreikių, ir pramogos. Kol planeta ir laukinė gamta negrįžtamai ėmė dusti“, – rašė viena komentatorė.

Tuo tarpu TV laidų kūrėjas ir vedėjas Haroldas Mickevičius rėžė trumpai: „Klaiki nuotrauka“.

Rašytoja Jurga Baltrukonytė taip pat įsitraukė į diskusiją.

„Visi mes kartais klystame ir pasiduodame akimirkos euforijai, šiuo atveju gera komunikacija būtų klaidos pripažinimas. Arba būtent šito gepardo istorija. Pvz., buvo šlubas, išgelbėtas iš cirko, pripratęs prie žmonių (nes išgelbėtas iš cirko), dabar pratinamas prie gamtos.

Bet net tie skriaudžiami gyvūnai atpažįsta tik savo dresuotoją, jie neitų su kiekvienu... Kas tokio baisaus turi nutikti gepardui, greičiausiam planetos bėgikui, kad vaikščiotų ant pavadėlio su turistais? Kiek vaistų suduota? O jei nuotrauka norėjo iššaukti diskusiją ir atkreipti turistų dėmesį, kad to nekartotų – tai tą tikslą pasiekė“, – sakė J. Baltrukonytė.


Sulaukęs nemalonių komentarų gausos, M. Bertulis rašė: „Šiame rezervate jie yra saugomi, nėra kažkaip kankinami ir dar turi galimybę patys medžioti bei nesusidurti su plėšrūnais, kurie jiems gali sukelti grėsmę gyvūnams. Dabar gal jau nebe taip liūdna? Ir taip, žinoma, turistų pinigai duoda ir pelno, bet ir prisideda prie šios nykstančios rūšies išsaugojimo“.

Dar 2018 balandį Zambijoje įsikūręs „Mukuni Big 5 Safaris“ feisbuko paskyroje pasirodė laiškas, kuriame buvo kalbama apie nuolatinę pasipiktinimo bangą, kurios sulaukia safario darbuotojai.

"- Jūs skriaudžiate gyvūnus!
- Jūs šeriate vaistais vargšus gyvūnus!
- Šie gyvūnai priklauso laukinei gamtai!
- Šie gyvūnai naudojami medžioklei!
- Jūs išplėšėte gyvūnus iš jų motinų rankų!
- Jūs mušate gyvūnus siekdami padaryti įtaką jų nuotaikoms!
- Jūs marinate badu gyvūnus tam, kad jie imtų jus gerbti!
- Jūs priverčiate gyvūnus atlikti triukus.
- Jūs išnaudojate gyvūnus, kad iš jų užsidirbtumėte pinigų!

Ir aš, ir mano kolegos tai girdi nuolat.

Kalbu apie daugelio asmenų, gyvūnų teisių grupių bei gyvūnų gerovės organizacijų visame pasaulyje požiūrį ir kaltinimus.

Tačiau mane labiausiai stebina, kad tai yra kaltinimai. Tai kaltinimai asmenų, grupių ir organizacijų, kurios nei kada bendravo su manimi ar mano kolegomis, nei lankėsi gyvūnų priežiūros įstaigose ir vietose, su kuriomis mes esame susiję. Jei būtų tai padarę, pamatytų, kad jų kaltinimai negali būti dar toliau nuo tiesos.

Aš pati esu sulaukusi grasinimų savo šeimos adresu. Sulaukiau net grasinimų susidoroti. Net gi buvau šantažuojama aukoti didžiules sumas tarptautiniu mastu pripažintų gyvūnų teisių grupėms.

Dar kartą kartoju, kad nė vienas iš šių asmenų, grupių ar organizacijų niekada nebuvo susitikęs su manimi ar mano kolegomis bei nesilankė patalpose ir vietose, su kuriomis esame susiję aš ar mano kolegos.

Privatūs rezervuarai, kuriuose yra laikomi gyvūnai, nebegali naudoti šių grotažymių: #elephantbacksafaris, #cheetahinteractions arba #lionwalks, nes net pagrindiniai socialiniai tinklai, tokie kaip feisbukas, instagramas ar tviteris, neatlaikė gyvūnų teisių gynėjų grupių spaudimo nustoti reklamuoti turistines vietas, kuriose vykdoma tokia veikla.

Šie kaltinimai yra visiškai nepagrįsti ir neteisingi.

Kalbant apie pirmąjį kaltinimą, niekada nei aš, nei mano kolegos nepasinaudojome jokiu gyvūnu – nei naminiu, nei laukiniu. Aš net vapsvos, kuri daužo galva į langą, nežudyčiau, nes žinau, kad ji tik nori išskristi į lauką ir daryti tai, ką daro vapsvos.

Dėl antrojo kaltinimo. Vieninteliai atvejai, kai aš arba mano kolegos leido kuriam nors gyvūnui vaistus, buvo tuomet, kai tuos vaistus dėl tam tikrų ligų ar sužalojimų jiems paskyrė veterinarai.

Dėl trečiojo kaltinimo. Mano pirmasis darbas, susijęs su drambliais buvo Jungtinės Karalystės zoologijos sode. Tačiau šiame laukinės gamtos parke aš niekada nepastebėjau jokio nepriimtino elgesio ar sąlygų. Mūsų prižiūrimi gyvūnai gyvena visiškai natūralioje aplinkoje.

Dėl ketvirtojo kaltinimo. Joks objektas, su kuriuo esame susiję, nėra kaip nors sietini su medžiokle. Tiesą sakant, mes esame prieš bet kokią medžioklės formą.

Dėl penktojo kaltinimo. Nei aš, nei mano kolegos niekada jokio gyvūno neatėmėme iš motinos. Gyvūnai, su kuriais dirbame, našlaičiais lieka nebent dėl natūralių motinų mirčių arba dėl medžiotojų, brakonierių, ūkininkų ir kt.

Dėl šeštojo kaltinimo. Nei aš pati, nei mano kolegos niekada nemušėme nei vieno mūsų globojamo gyvūno. Žinome, kad tai būtų neįtikėtinai pavojinga ne tik gyvūnams, bet ir mums, dirbantiems su jais, taip pat visuomenei ir lankytojams, kurie atvyksta pabendrauti su mūsų globojamais gyvūnais.

Dėl septintojo kaltinimo. Nei aš, nei mano kolegos niekada nealiname gyvūnų, nes mes suvokiame, kad taip niekada neįgytume jų pagarbos. Tiesą sakant, tai sukeltų pavojų ne tik mūsų, bet ir lankytojų gyvybėms. Įdomu tai, kad mūsų globojami gyvūnai labai dažnai valgo geriau ir reguliariau nei mes!

Dėl aštuntojo kaltinimo. Nei aš, nei mano kolegos niekada neverčiame nė vieno mūsų globojamo gyvūno atlikti kokių nors triukų. Šie rezervuarai nėra cirkai. Tai yra patalpos ir vietos, kuriose skatiname natūralų elgesį, ir jei koks nors mūsų globojamas gyvūnas nenori ko nors daryti, mes neverčiame jo daryti nieko. Tačiau mes, siekdami praturtinti jų kasdienybę ir paskatinti, su jais bendraujame.

Dėl devintojo kaltinimo. Nei aš, nei mano kolegos niekada neišnaudojome nė vieno mūsų globojamo gyvūno, siekiant finansinės naudos. Mūsų globojami gyvūnai yra atitinkamų ir individualių rūšių ambasadoriai, didinantys mūsų svečių, kurie atkeliauja iš viso pasaulio, sąmoningumą. Mums svarbu, kad jie pamatytų mūsų atsidavimą ir sunkų darbą vardan pažeidžiamos ir nykstančios Afrikos gamtos išsaugojimo.

Taigi, jei esate vienas iš tų, kurie mėgsta kaltinti mane ar mano kolegas, daryti prielaidas dėl mūsų valdomų patalpų, vietų bei atliekamų darbų, maloniai prašome užsukti. Apsilankykite prieš viešai ar kitaip išsakydami savo dažnai šmeižikiškas nuomones“, – rėžė rezervato darbuotojai.

Tai nėra pirmas kartas, kuomet žinomi lietuviai yra visuomenės teisiami dėl elgesio su gyvūnais.

Diskusijas buvo sukėlusi ir estrados princo Ryčio Cicino kelionė po Tailandą, kuriame jis pasinaudojo proga atsisėsti ant dramblio. Toks dainininko elgesys papiktino garsų keliautoją Rimvydą Širvinską, kuris buvo įsitikinęs, kad taip elgtis su gyvūnais nedera.

Pykčio bangos sulaukė ir šokėjas Naglis Bierancas su mylimuoju fotografu Luku Griciumi Klaipėdos zoologijos sode nusifotografavę su tigriukais. Šie gyvūnai, anot gyvūnijos žinovų, vos gimę susiduria su smurtu. Mažyliai atimami iš mamų ir atiduodami į cirką. Jautrios pastabos privertė porą pašalinti nuotraukas iš savo socialinių tinklų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)