„Laimėjau kovą su mirtinu virusu COVID-19. Ir štai, esu imunitetas ir turiu labiausiai pageidaujamą prabangą iš 2020 – šio prakeikto Uhano viruso antikūnų!! 2 neigiami testai ir laisvė! Negaliu nieko užkrėsti ir užsikrėsti! Šlovė Dievui!“ – sekmadienio vakarą paskelbė moteris.

Susisiekus su J. Sadauskiene paaiškėjo, kad moteris gydėsi ir sveiko namuose apie vieną savaitę.

„Kai paskambinau į karštąją liniją ir paprašiau, kad ligoninėje padarytų man kraujo tyrimus, „peršviestų“ plaučius, man buvo pasakyta, jei nėra komplikacijų, likti ir gydytis namuose“, – sakė ji.

Moterį labai papiktino toks požiūris: visą gyvenimą tvarkingai mokėjo mokesčius, o susirgusi pavojinga liga negalėjo gauti elementarios medicininės pagalbos.

„Juk visi suprantame, kad kai prasideda komplikacijos – liga jau pažengusi, o jos pasekmės gali būti nebegrįžtamos“, – baisėjosi moteris.

Pasak jos, laimei, jai padėjo pažįstami medikai, kurių pavardžių ji nenorėjo minėti.

Šiuo metu Vilniuje gyvenančią modelių agentūros vadovę papiktino ir kiti faktai. „Esu gyva liudininkė, kad vadinamoji kova su virusu tėra tik imitacija“, – tvirtino ji.

Visų pirma, moteriai itin užkliuvo tai, kad pasijutusi blogai ir pasidariusi koronaviruso testą atsakymo turėjo laukti beveik dvi paras. Po to, kai gavo atsakymą, kad serga COVID-19, jai pavyko tik per didelius pykčius ir barnius išsireikalauti, jog testas būtų atliktas ir jos mamai.

„Mama patenka į rizikos grupę, jai jau 80 metų, gyveno kartu su manimi iki momento, kai pajutusi persišaldymo simptomus skubiai organizavau jos pervežimą į Kauną“, – pasakojo ponia Jolanta. Laimei, senolės koronaviruso testas buvo neigiamas.

Tačiau istorija tuo nesibaigė.

„Pasirūpinusi mama, sunerimau dėl visų žmonių, su kuriais bendravau iki dienos, kai pajaučiau simptomus. Sudariau išsamius sąrašus, su kuo ir kada bendravau. Kadangi labai tiksliai planuoju savo laiką, nebuvo sunku tai padaryti“, – pasakoja moteris. Jos teigimu, sudarytus maršrutus ji perdavė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojams.

Paaiškėjo, kad šis darbas buvo veltui, nes darbuotojai nesusisiekė nė su vienu su J. Sadauskiene bendravusiu asmeniu.

„Žinoma, kad aš pati jiems visiems skambinau ir sakiau, jog man nustatytas COVID-19. Keletas mano draugų atidėjo savo skrydžius: vienas turėjo skristi į Berlyną, kito skrydis – dar tolimesnis. Žmonės tiesiog išmetė į šiukšlių dėžę brangiai kainuojančius bilietus vien dėl sąmoningumo, o iš valstybės tarnautojų, privalančių pasirūpinti, kad virusas neplistų, – visiškas nulis dėmesio“, – piktinosi moteris.

Pasak jos, niekas iš institucijų nepasidomėjo ir jos mamos būkle.

„Panašu, kad skęstančių, tiksliau, susirgusių COVID-19, Lietuvoje gelbėjimas – pačių susirgusiųjų reikalas“, – ironiškai sakė Jolanta.

Pasidžiaugusi, kad jos kraujyje rasta pakankamai antikūnų, kurie saugos ją nuo šio baisaus viruso, moteris atkreipė dėmesį ir į dar vieną nesąmonę.

„Nors turiu visiškai susiformavusį imunitetą šiam virusui, grįžusi iš šalių, į kurias nerekomenduojama vykti dėl didelio atvejų skaičiaus, aš vis tiek privalėsiu karantinuotis. Nesuprantu tokios logikos“, – piktinosi keliones į Europos madų sostines ir jose netrukus prasidėsiančias madų savaites planuojanti J. Sadauskienė.

Delfi susisiekus su Nacionalinio visuomenės sveikatos centro atstovais, šie teigė, jog situacija šiuo metu yra gana sudėtinga.

„NVSC specialistai dirba, kad visus žmones būtų suspėta informuoti ir instruktuoti, kaip jiems elgtis, kuo operatyviau. Kaip jau akcentavome, augant užsikrėtimų skaičiui, tą padaryti darosi vis sunkiau. Jau dabar turime skaičius, kai per dieną Lietuvoje nustatoma po kelis šimtus sąlytį turėjusių asmenų, su kuriais specialistams reikia susisiekti, skirti nuo kelių iki keliolikos minučių pokalbiui.

Dėl tos priežasties NVSC ne kartą pabrėžė, kad žmonės, turėję sąlytį su sergančiuoju COVID-19, NVSC specialistų skambučio turėtų laukti kelias dienas. Jei jie vis dėlto nepaskambina, žmonės turėtų kreiptis NVSC karštosios linijos telefono numeriu ir informuoti apie turėtą sąlytį bei laukti tolimesnių NVSC nurodymų.

Pandemija nėra eilinė situacija, specialistams tenkantis krūvis taip pat. Jau esame atkreipę dėmesį, kad, jei atvejų gausės, labai aišku, kad tokio tempo išlaikyti nepavyks. Tad, savo ruožtu, raginame žmones būti supratingiems, kantriems ir prisidėti prie specialistų dedamų pastangų šioje visiems nelengvoje kovoje su pandemija”, – kalbėjo atstovai.

Daugiau naujienų skaitykite portale „Kas vyksta Kaune“.