15-asis monarchės vizitas į šią provinciją, žymintis jos valdymo 50-metį, vyksta tuo metu, kai Šiaurės Airijos taikos procesui nepritariantys respublikonų kovotojai gali kelti tam tikrą grėsmę.

Karališkasis lėktuvas nutūpė netoli Belfasto, ir karalienę, su kuria keliauja jos vyras princas Philipas (Filipas), policijos kortežas palydėjo į Hilsbro pilį, esančią į pietus nuo miesto, kur karališkoji pora gyvens tris savo vizito dienas.

Monarchę ir jos vyrą pasveikino Šiaurės Airijos pirmasis ministras Davidas Trimble'as ir jo pavaduotojas Markas Durkanas, taip pat - Didžiosios Britanijos vyriausybės Šiaurės Airijos sekretorius Johnas Reidas. Per karalienės ir princo Philipo susitikimus keturiose apygardose dirbs visi vietos policijos pareigūnai.

Airijos respublikos armijos (IRA) - didžiausios katalikų kovotojų organizacijos - politinis sparnas "Sinn Fein" neturėtų dalyvauti jokiuose oficialiuose renginiuose, įskaitant karalienės antradienio kreipimąsi Šiaurės Airijos Asamblėjai.

Tačiau reikšminga tai, kad "Sinn Fein" neprieštaravo karališkajam vizitui, pripažindama jo svarbą Šiaurės Airijos protestantų junionistams.

Kai karalienė Šiaurės Airijoje lankėsi savo sidabrinio jubiliejaus proga, 1977-ųjų rugpjūtį, provinciją draskė nesantaika ir smurtas, o IRA pavyko pralaužti sustiprintą saugumo užtvarą aplink Olsterio universitetą Kolreine provincijos šiaurėje ir padėti bombą.

Pagal auksinio jubiliejaus renginių programą karalienė keliavo po visą Jungtinę Karalystę. Šiaurės Airijoje paskutinį kartą ji lankėsi pernai lapkritį.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją