Trimis pagrindinėmis emigrantų kryptimis – į Angliją, Airiją ir Vokietiją – buvo išsiųsti specialūs duonos siuntiniai su priežastimis, kodėl gera grįžti į Lietuvą.

Iš viso išsiųsta 111 duonos puskepalių – lygiai tiek, kiek, remiantis 2013 metų Statistikos departamento duomenimis, per dieną vidutiniškai šalį palieka tautiečių. Iniciatyvą palaikė ir mintimis apie grįžimą į Lietuvą dalinosi emigranto duonos ragavę dainininkas Arvydas Vilčinskas ir kulinarinių knygų autorė ir TV laidų kūrėja Beata Nicholson.

„Tradiciją minėti šv. Agotos dieną turime jau seniai. Prieš metus juodos duonos kepaliukus Vilniaus oro uoste dalinome į Londoną išvykstantiems lietuviams. Šiemet specialiai supakuoti juodos duonos siuntiniai pasieks jau išvykusius tautiečius. Suprantame, kad šie siuntiniai simboliniai. Visgi tikime, kad prie kiekvieno duonos kepalėlio prisegta priežastis, kodėl gera grįžti į Lietuvą, paskatins tautiečius prisiminti, kodėl Lietuvoje tikrai gera gyventi“, – iniciatyvą komentuoja „Vilniaus duonos“ rinkodaros vadovas Edvinas Ambrukaitis.

Prie iniciatyvos prisijungę žinomi žmonės, kažkada taip pat gyvenę svetur, dalinosi mintimis, ko labiausiai pasiilgdavo išvykę bei kokią reikšmę emigrantams turi juoda lietuviška duona.

Praėjusių metų vasarį iš Anglijos į Lietuvą su šeima persikėlusi Beata Nicholson teigia, jog gyvendama svetur labiausiai pasiilgdavo žmonių ir gamtos, o juoda duona – visuomet primindavo namus: „Ir iš tiesų, iš visų žmonių, su kuriais esu bendravusi užsienyje, vienintelis dalykas, kurio pasiilgsta beveik visi vienodai – tai lietuviška duona.“

Beatos žodžius patvirtinta ir portale „Anglija.lt“ atlikta emigrantų apklausa. Jos duomenimis, tikros lietuviškos duonos išvykę į užsienį pasiilgsta beveik 80 proc. gyvenimą svetur pasirinkusių tautiečių. Iš jų maždaug du trečdaliai juodos duonos nusiperka Didžiojoje Britanijoje, beveik 10 proc. nurodė, kad jos atsiunčia artimieji Lietuvoje.

Vienas garsiausių Sąjūdžio laikų dainių Arvydas Vilčinskas, žinomas kaip patriotinės dainos „Grįžtu namo“ autorius, po beveik septyniolikos metų praleistų JAV grįžęs į Lietuvą čia rado savo namus ir sukūrė šeimą. Anot jo, Lietuvoje gera todėl, kad čia gali dirbti mėgstamą darbą – kurti dainas ir jas dainuoti, o pasikeitimai, įvykę per tą laiką, kol vyras buvo išvykęs – ženklūs. „Labiausiai mane džiugina pažangus jaunimas. Matau gerą ateitį“, – įsitikinęs Arvydas.

Dainininkas sutinka, jog duona – ryšio su tėvyne simbolis: „Juoda duona man visuomet primena vaikystę. Atvežus šviežią duoną į parduotuvę nusidriekdavo eilutė. Duonos tuomet niekas nepakuodavo, tad gardus jos kvapas pasklisdavo per visą gatvę.“

Duonos siuntiniai išsiųsti Anglijos, Airijos ir Vokietijos bendruomenėms.

Remiantis Statistikos departamento duomenimis, praėjusiais metais iš Lietuvos svetur emigravo 40 391 žmonės. Populiariausia emigracijos kryptimi išlieka Anglija, toliau seka Airija ir Vokietija.
Tiesa, 2013 m., palyginti su 2012 m., sumažėjo emigrantų ir padidėjo į Lietuvą grįžusių piliečių skaičius. Portale „Anglija.lt“ paklausus emigrantų apie jų planus sugrįžti į Tėvynę paaiškėjo, kad grįžti už kelių metų ar anksčiau planuoja beveik ketvirtadalis apklausoje dalyvavusiųjų. Beveik tiek pat dėl grįžimo dar nėra apsisprendę. Apklausoje dalyvavo 1020 įvairaus amžiaus respondentų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)