„Remiantis neseniai atliktais tyrimais, Melburnas – vienas geriausių miestų pasaulyje gyventi, bet esama situacija rodo artėjančius sunkumus tiek federacinio biudžeto lygmenyje, tiek ir nekilnojamo turto ar prekybos srityse. Net ir turizmas signalizuoja problemas, nes Australija savo brangumu negali prisikviesti vidutinės klasės kiniečių ir po paskutinių didelių skandalų su Melburno lošimo namų grupe Kinijoje, kai buvo suimti aštuoni kompanijos darbuotojai, atrodo, kad kiniečių Melburne apsilankys gerokai mažiau nei planuota“, – DELFI pasakojo Žilvinas, Australijos ekonominę situaciją palygindamas su itin prastu pavasariu.

„Nepanašu, kad greitai nušvis saulutė ir, pranašaudama artėjančią vasarą, pabudins gamtą ir gėlių žiedus“, – šyptelėjo Ž. Grigaitis.

Lietus, vėjas, kruša, sniegas, o naktį vos 3-4 laipsniai šilumos – toks žvarbus šis pavasaris Australijoje.

Tęsdamas pasakojimą apie Australiją, jos vaizdinį Žilvinas piešė neskaidriomis spalvomis, kad ir kokie džiugūs įvykiai vyktų: jau intensyviai ruošiamąsi ne tik tuoj įvyksiančioms Melburno žirgų lenktynėms, bet ir tradiciniams vasaros teniso turnyrams.

Anot Žilvino, australai šįmet kaip niekad daug galvoja, kaip pritraukti užsienio turistus, todėl svarsto galimybę organizuoti vestuves prie Uluru uolos.

„Tendencijos keičiasi, – šyptelėjo pašnekovas. – Prieš 25 metus visi norėjo matyti save Sidnėjaus operos pašonėje, o dabar laukinė gamta yra madingiausias „aksesuaras“, kuris kainuoja brangiai. Net patys australai negali sau leisti 45 tūkstančių eurų už 3 dienų fotosesiją prie Uluru uolos. Na, galima „tilpti“ ir į 25 tūkst., bet tai tik prisiminimų paketas, o kur dar vestuvės!“

Ž. Grigaitis tikras, kad Australijos klimatas yra vienas patraukliausių jos savybių, tačiau paskutiniu metu ir jis nedžiugina. „Nesibaigiantys potvyniai pranašauja prastą vynuogių derlių ir vyno pramonė į tai žiūri itin nelinksmai. Kaip ir elitinių renginių organizatoriai: šaltas oras atbaido didžiąją dalį kviestinių svečių. Juk niekas nenori žiūrėti žirgų lenktynių lyjant ar sningant“, – pasakojo Žilvinas.

Žilvinas Grigaitis
Tendencijos keičiasi, – šyptelėjo pašnekovas. – Prieš 25 metus visi norėjo matyti save Sidnėjaus operos pašonėje, o dabar laukinė gamta yra madingiausias „aksesuaras“.

Vis dėlto australai nepraranda optimizmo, juk, anot Ž. Grigaičio, „jie gyvena kone geriausioje pasaulio vietoje“. Tai jiems padeda vis dar su šypsena žvelgti į vis didėjančias kainas ir „diržų veržimo“ politiką.

„Pavasaris jau ne už kalnų ir jo šventė turi būti nuostabi, nes žirgų sportas yra vienas iš pelningiausių pasaulyje. Tą įrodo ir tai, kad beveik šimto metų senumo pavilijonas Flemingtone, kuriame vyksta žymiausios ir turtingiausios žirgų lenktynės Azijos-Australijos dalyje, bus nugriautas ir vietoje jo už 180 milijonų „išdygs“ naujas, rožės žiedą primenantis baltos spalvos statinys“, – dėstė Žilvinas.

Melburno žirgų lenktynių scenarijus jau sudėliotas, kvietimai išsiųsti, VIP zonose pastatytos palapinės. Lieka tik laukti būrio svečių.

„Tokiuose renginiuose galima susipažinti su įtakingais žmonėmis, todėl neretai tokie renginiai vadinami „kontaktų muge“. Jau po kelių šampano taurių pokalbis lengvesnis nei darbo vietoje, todėl nenuostabu, kad norinčių patekti į VIP zoną yra daugybė, – tęsė verslininkas. – Tačiau tik keli šimtai išrinktųjų gali mėgautis išrinktine prabanga, atmosfera, gėrimais bei pasaulinių žvaigždžių draugija. Na, bent jau ryškiausiomis australiškos žvaigždžių padangės asmenybėmis.“

Iki Melburno žirgų lenktynių liko visai nedaug, tad retkarčiais australišką žemę trumpam nubalinantis sniegas visai nedžiugina nei pačio Žilvino, nei australų. Vis dėlto visi tikisi, kad situacija greitai pasikeis ir pasiteisins visi organizatorių lūkesčiai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)