„Tyla karo metu žudo. Žudo kaip ir tie biologiniai padarai, vad. kariuomenė. Tikiu, kiekvienas jų sulauks atpildo. Aš noriu pakalbėti apie rusus, šiltai gyvenančius Vakarų pasaulyje.

Daugelis apsimeta, kad nieko nevyksta, arba daugiausiai ką padaro – tai vieną įrašą „nenoriu karo“. Ir vėl gyvena savo prašmatnius gyvenimus. Rusų instagramerės su dešimtimis mln. sekėjų, miegate ramiai?

Ar pasirūpinote rūbais iš naujausių kolekcijų? Ar gera kvėpuoti laisvos šalies oru ir vaizduoti kad ne tavo šalies kariuomenė žudo ir prievartauja moteris? Ar negėda tylėti? Sakote paaukojote labdaros fondui? O ar pasakėte, kad aukojate ne Ukrainai, o Rusijoje esantiems fondams?

Deja, bet rusai, patogiai gyvenantys Vakarų Europoje, yra mankurtai, palaikantys žudynes Ukrainoje, o geriausiu atveju tylintys. Štai jų tezės, kurias surinkau, bandydama prisibelsti į jų sąžinę. Kiekvienai jų – po trumpą atsakymą.

„In the west is not much difference“. Gyvenk toje šalyje, kurios vertybėms tu pritari. Nenori grįžti į kaimą už Saratovo? Visada yra Šiaurės Korėja.

„It‘s normal during the war time“. Pats karas nėra normalu. Žudyti civilius, prievartauti moteris, žaisti „safari“ su vaikais – nėra normalu.

„Do not believe anything u see on IG or social media“. Netiki tuo, ką matai IG? Viską gali pasitikrinti internete, tam yra nepriklausoma žiniasklaida. Bet juk patogiau užsimerkti?

„Both parties do equally nasty things“. Čia nėra „pilkų atspalvių“. Šiame kare yra dvi spalvos – juoda ir balta. Yra agresorius, užpuolęs nepriklausomą valstybę ir yra nuo jo besiginantys žmonės.

„I‘m British citizen, I do have right to live in UK“. Jokios moralinės teisės neturi gyventi laisvoje ir demokratiškoje šalyje, jei palaikai skerdynes Ukrainoje. Žr. pirmą punktą.

„Ukraine should call the neutral status“. Apie Ukrainos ateitį gali spręsti tik jos piliečiai. Kas jūs tokie, primetantys savo taisykles svetimai valstybei?

P.S. Nerašykite man, kad ne visi rusai kalti, kad neva kurstau rusofobiją. Rusofobiją kurstote jūs patys, su savo patogia tyla.

Ar galime sulaukti pokyčių rusiškame mentalitete? Vilties teikia tik ta saujelė Rusijos gyventojų, einančių į piketus ir rizikuojančių sėsti už grotų. Jie turi balsą ir nebijo jo panaudoti – jie yra menkas vilties spindulys.

O ko bijote jūs, Londone, Monake, Paryžiuje sėdintys rusai? Jūsų patogi tyla reiškia pritarimą, jūsų rankos irgi suteptos krauju. Tačiau ko tikėtis iš žmonių, kurių kelios kartos užaugo mele, propagandoje, kurie paskendę korupcijoje. Ko tikėtis iš žmonių, kurių šalies valdžia žudo, nuodija ir pūdo kalėjimuose visus, kas mąsto kitaip? Ko tikėtis iš nužudyto rusų kareivio motinos, kuri pasirašė pasižadėjimą niekam nepasakoti apie karą?

Paskutinėmis dienoms pasaulį apskriejo begalė šiurpių, tragiškų nuotraukų. Matė jas, tikiuosi, ir tylintys rusai. Negi ir šie vaizdai nenutrauks jūsų tylos?

Įkeliu vieną iš daugybės nuotraukų, kurią turi pamatyti visi ir prieš kurią neturite teisės užsimerkti. Tai šešiametis prie savo mamos kapo kieme. Kieme, kuriame jis dar neseniai žaidė.

Tylieji rusai, aš tikiuosi, tai liks jūsų atmintyje, o šis vaizdas jus persekios iki paskutinės dienos”, – instagrame rašė A. Valentaitė.

Delfi primena, kad neseniai, kovo 15-ąją, A. Valentaitė atšventė savo 41-ąjį gimtadienį. Tądien moteris ne tik dėkojo už gausius sveikinimus, bet ir dar kartą išreiškė paramą karo purtomai Ukrainai. Ji pasidalino ne tik jautriais žodžiais, bet ir simboliška nuotrauka.

„Dėkoju visiems už gražius linkėjimus gimtadienio proga! Šios gėlės simbolizuoja tai, kad visos mano mintys, palaikymas yra su mūsų broliais ir seserimis iš Ukrainos. Žinau, kad visas laisvas pasaulis jaučiasi lygiai taip pat“, – rašė A. Valentaitė.

Apie karą Ukrainoje žinoma moteris prabyla jau ne pirmą kartą. Kiek anksčiau A. Valentaitė tikino, kad Ukrainą gali išgelbėti tik Vakarai.

Moteris patikino, kad mes visi esame skolingi Zelenskiui ir Ukrainos didvyriams už neapsakomą drąsą. Pasak Astos, šiuo metu dėmesį reikėtų sutelkti į teigiamus ir apčiuopiamus veiksmus.

Kiek vėliau Asta pasidalino ir atskiru įrašu socialiniuose tinkluose.

Ukrainos piliečiai drąsiai kovoja ir didvyriškai miršta, kad apsaugotų mūsų visų laisvę. Jie yra tarsi mūsų mažasis Dovydas prieš karo pabaisą Galijotą. Turime padaryti viską, ką galime, kad jiems padėtume ir sustabdytume sistemingai Rusijos vykdomą genocidą, kuris nesustos ten. Jis sunaikins Europą ir Vakarus. Turime skleisti žinią Rusijos žmonėms, kad Putinas yra psichinis bailys, žudantis ir pačius rusus, kad sukurtų distopinį pasaulį – jis nėra šalies didvyris“, – rašė modelis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)