Neseniai socialiniuose tinkluose A. Lebedenko Swan pasidalino įrašu, sulaukusiu daugybės sekėjų dėmesio, šią savo istoriją žinomas vyras sutiko papasakoti ir Delfi portalui. Kaip teigė pats Artur, jo tikslas – įspėti kitus žmones būti atsargesniais ir nepakliūti į panašias pinkles.

Viskas nutiko prieš kelias savaites, kai A. Lebedenko Swan „Tinderyje“ susipažino su moterimi, pasivadinusia Rasos Basos pseudonimu. Jos profilyje buvo paliktas įdomus aprašymas, kuris intrigavo, todėl vyrui kilo noras susipažinti artimiau.

„Susimatchinome, pabendravome ir vieną vakarą susitikome pasivaikščioti Vingio parke. Ji atrodė įdomi moteris, pozityvi, linksma, komunikabili, galėjome kalbėtis įvairiomis temomis, taip pat ji sudarė pasiturinčios moters įvaizdį: skoningas, išskirtinis aprangos stilius, prabangūs kvepalai, ji lyg tarp kitko paminėjo nusipirkusi naują telefoną.

Rasa prisistatė kaip šokėja Lietuvos nacionaliniame dramos teatre, teigė, kad vaidina Oskaro Koršunovo spektaklyje, todėl skundėsi, jog jai po treniruočių ir repeticijų būna dažnai pritrintos kojos. Einant į susitikimą paprašė nupirkti pleistrą, tarsi užtvirtinimui, kad nekiltų abejonių dėl jos šokėjos profesijos“, – prisiminė A. Lebedenko Swan, kuriam pirmas susitikimas nekėlė jokių įtarimų.

Artūras Swanas

Po kurio laiko jiedu susitiko dar kartą. Žinomas vyras prisiminė, kad antro pasimatymo metu Rasa jam įsikibo į parankę, o tai pastebėję budrūs Artur gerbėjai, juodu nufotografavo. Šiam kadrui pasklidus internete, A. Lebedenko Swan sulaukė žinučių, jog šalia jo esanti moteris yra žnoma. Atsirado tikinančių, kad ji galimai išvilioja iš žmonių pinigus, tačiau, kaip teigė pašnekovas, didelio dėmesio į tokius komentarus jis nekreipė, kadangi jos elgesys neatrodė įtartinas, norėjosi pratęsti pažintį ir geriau pažinti moterį.

„Žmonės sakė, kad ji įsiskolinusi, sukčiauja, kad apgaus ir panašiai“, – teigė A. Swan.

Tolimesnis bendravimas su Rasa, atrodė malonus, anot Artur, tarsi neigė žmonių kalbas dėl jos nepatikimumo – moteris rodė rūpestį ir dėmesį, kai vyras susirgo: ji rašė žinutes, siūlė savo pagalbą nupirkti vaistų.

„Pasakiau, kad viskas gerai, sergu nesunkiai ir turėčiau greitai pasveikti. Tačiau ji vis tiek man parodė dėmesingumą, užsakė kurjerį, kad man į namus atvežtų vaistų. Dabar manau, kad tai – viena iš jos gudrių taktikų. Istorijai išėjus į viešumą gavau žinučių nuo kitų nukentėjusių, kad ji dažnai dovanoja dovanas, parodo rūpestį, dėmesį, kad sudarytų gerą įspūdį ir nesukeltų jokių įtarimų.“ – pasakojo A. Lebedenko Swan.

Tačiau labai greitai ši istorija pasisuko netikėta linkme. Žinomas vyras pasakojo, kad praėjus kelioms dienoms nuo parodyto rūpestingo dėmesio, Rasa pradėjo siųsti keistas žinutes.

„Jose buvo rašoma: „Ar esi? Man reikia pagalbos“. Paklausus, kas nutiko, moteris pasakė, kad reikia skubiai pervesti kažkam pinigus, ji pati šiuo metu yra treniruotėje, tad negali to padaryti. Ji siuntė man intriguojančias žinutes, kad ją šmeižia, bando grasinti, nes mus kažkas nufotografavo, klausė, ar galiu pervesti 70 eurų į nurodytą kažkokios merginos sąskaitą, o ji viską papasakos ir paaiškins vėliau, po treniruotės, taip pat ir perves man tuos pinigus“, – sakė A. Lebedenko Swan.

Po tokių moters žinučių pašnekovas teigė pusiau juokais, pusiau rimtai pagalvojęs, kad toks bendravimas primena gerai žinomo filmo „The Tinder Swindler“ siužetą. Anot jo, kilo interesas sužinoti, kas bus toliau, todėl pinigus pervedė į nurodytą sąskaitą.

„Pagalvojau, geriau anksčiau sužinoti, koks tai žmogus, negu ateityje galimai nukentėti labiau. Juk būna visokių situacijų, kartais žmones suartina tokios situacijos, kada galbūt esi vienintelis, ištiesęs pagalbos ranką. Tikiu, kad yra gerų žmonių, pamaniau, jei man būtų sunku, norėtųsi, kad kas nors taip pat man padėtų. Nesu tas žmogus, kuris apgaus, todėl netikėjau, kad ir mane apgautų“, – sakė A. Lebedenko Swan.

Kai Artur pervedė pinigus į Rasos nurodytą merginos sąskaitą, iš sąskaitos savininkės jis gavo ilgą žinutę: mergina dėkojo už pervestus pinigus, tačiau taip pat atkreipė jo dėmesį, kad vyras, tikėtina, pakliuvo į pinkles.

„Supratau, kad ta moteris buvo pervedusi Rasai pinigus, o Rasa paprašė manęs pervesti jai pinigus kaip skolos grąžinimą“, – pasakojo A. Lebedenko Swan.

Kitą dieną nuomonės formuotojas paklausė Rasos, kada ši jam grąžins skolą – 70 eurų, tačiau moteris teigė esanti ligoninėje ir pinigus grąžins savaitgalį, kai bus išleista namo.

„Savaitgaliui atėjus vėl pasiteiravau, kada jai pavyks grąžinti skolą, tačiau gavau atsakymą, kad Rasa šiuo metu yra išvykusi su mama. Panašios istorijos tęsėsi savaitę. Vėliau Rasa sakė bandžiusi atlikti pervedimą, net atsiuntė pavedimą imituojančią nuotrauką, kurioje buvo nurodyta, jog pervesta 140 eurų. Paklausus, kodėl tokia ženkliai didesnė suma, ji atsakė, kad neskaičiavusi persiuntė daugiau, kaip atsidėkojimą, o skirtumą, jei noriu, galiu jai pervesti atgal. Tačiau tų pinigų sąskaitoje taip ir nepamačiau.

Daugybę kartų pasiteiravus, kada pinigai atsiras sąskaitoje, Rasa toliau melavo, kad vyksta tarptautinis sumos siuntimas, todėl tai turėtų užtrukti kelias dienas. Galiausiai ji man parašė žinutę, kad visi vyrai vienodi, kad mums tik pinigai galvoje, sakė, jog dėl 70 eurų neapgaudinėtų, teigė, jog pinigai neįkrenta į sąskaitą, nes bankas uždarytas, neveikia, vyksta sistemos atnaujinimai, ir pan., bet išsisprendus techniniams nesklandumus pinigai tikrai atsiras mano sąskaitoje. Bandžiau jai atrašyti, bet buvau jau užblokuotas ir jau nebegalėjau su ja susisiekti“, – istorijos pabaigą pasakojo A. Lebedenko Swan.

Po šio įvykio jis buvo pakviestas į vieną iš feisbuko grupių, kurioje žmonės, anot A. Lebedenko Swan, pasakojo, kad Rasa galimai užsiima įvairiomis apgavystėmis.

„Buvau nustebęs, kiek daug žmonių ši moteris yra apgavusi, kiek daug melagingų istorijų apie save ji prikūrusi. Mano nuostolis, palyginus su kitų apgautųjų sumomis, labai simbolinis. Ši istorija, kaip ir „Tinder Swindler“ filmas, labai gerai parodo, kad apgavikų toli ieškoti nereikia – tai vyksta visame pasaulyje, kiekvienoje šalyje. Manau, tai – įstatymo spraga: žmonės gali išvilioti pinigus, o policija dėl to nieko negali padaryti, kadangi žmonės dėl mažų sumų nesikreipia į teismus – teismai dažniausiai kainuoja brangiau, nei suma, dėl kurios tektų bylinėtis“, – toliau savo nuomonę dėstė mitybos specialistas.

Vis dėlto, nors ir gavo gerą pamoką, jis yra įsitikinęs, kad nereikia bijoti pažinčių. Vyras pastebi, jog internete galima susipažinti ir su puikiais žmonėmis, svarbiausia – nebūti per daug patikimiems, duoti sau laiko pažinti naujai sutiktą žmogų ir mokėti atpažinti melagingas manipuliacijas.

„Man tai buvo tarsi socialinis tyrimas. Noriu pasidalinti šia istorija, kad kiti žmonės nepakliūtų į tokias pačias pinkles ir būtų apdairesni“, – Delfi sakė A. Lebedenko Swan.

Rasa sako A. Swan neblokavusi

Delfi susisiekus su nemalonių epitetų gavusia moterimi, kuri žinoma ir kaip Rasa Om, bei priminus nutikusią istoriją, ši pradėjo juoktis ir teigė situacijos komentuoti nenorinti.

„Visų pirma, ponas Lebedenko nėra užblokuotas, antra, mes esame pažįstami gerokai seniau, kai jis dar gyveno sename bute ir buvo vedęs savo žmoną. Tegu mažiau žiūri filmų. Daugiau komentarų nebus, po šio straipsnio aš dar komentuosiu ir labai daug, bet tikriausiai, jei reikės, jau laidose“, – trumpai Delfi sakė Rasa.

Tiesa, paprašius patikslinti, kaip su nutikusia istorija pažinčių programėlėje yra susiję A. Swan buvę santykiai, Rasa OM teigė, kad tai – identiška situacija.

„Jis toliau verkia, kad jį skriaudžia moteris, nors iš tikrųjų taip nėra. Su Ievute to nesieju, tai yra vyras, kuris nuolatos skundžiasi, kad jį moterys skriaudžia. Kadangi jį nuskriaudusi žmona, dabar jis atrado antrą žmogų, kuris nuskriaudė dabar jį vėl, nors iš tikrųjų tai yra netiesa“, – komentavo pašnekovė.

Policija siūlo tokiose situacijose būti atidiems

Delfi kreipėsi į policijos departamento komunikacijos skyrių su klausimu, kaip derėtų elgtis nutikus panašioms situacijoms socialiniuose tinkuose. Pareigūnai patarė žmonėms visada įvertinti aplinkybes ir su savo pinigais elgtis atsakingai.

„Pranešimai apie smulkias vagystes socialiniuose tinkluose nėra dažni, o apie vagystes ir sukčiavimo atvejus žmonės gali pranešti policijai per www.epolicija.lt“, – komentavo policijos departamento komunikacijos skyriaus specialistai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)