Paskutinį savo atodūsį 91-erių N. Paltinienė išleido savo namuose Manheime, Vokietijoje, vasario 29-ąją dieną. Dar prieš mirtį dainininkė išreiškė norą, kad ji būtų palaidota Lietuvoje, kurią ji mylėjo visa širdimi.

Legendinė dainininkė atsisakė gydymo ligoninėje. Sakoma, kad namų sienos gydo, galbūt todėl Nelly daug mieliau laiką leido juose, o ne apsupta gydytojų baltais chalatais.

Nelly Paltinienė / Foto: Fotobankas / Andrius Ufartas

„Ji man sakė: „Kiek man davė Dievas, tiek aš ir gyvensiu, bet aš nenoriu mirti ligoninėje“. Ji norėjo būti namuose, todėl juose sau ramiai dienas leido sausio ir vasario mėnesį“, – prisimena artimas šeimos bičiulis.

Net ir skaičiuodama paskutinius savo gyvenimo mėnesius Nelly neprarado užsispyrimo, stengdavosi bent kiek pajudėti ir neleido sau suabejoti Dievo planu jai.

„Jos mintys buvo visada šviesios, kiek su ja kalbėjau. Ji labai dažnai dėkojo Dievui už gyvenimą. Sakė: „Aš pragyvenau nuostabų gyvenimą. Už tokį gyvenimą galima tik dėkoti. O mano kalendorius, Arūnai, jau baigiasi“, – pasak kunigo A. Peškaičio, kartojo ji.

Arūnas Peškaitis

Laimei, artėjant lemtingai mirties dienai, Nelly nejuto didelių skausmų – ji iškeliavo ramiai ir palengva.

„Ji nejuto mirties baimės ir tikrai tikėjo amžinuoju gyvenimu, Dievu. Meldėsi, prašė užtarimo Mergelės Marijos. Ji kalbėjo šviesiai iki paskutinės akimirkos. Su ja paskutinį kartą kalbėjau prieš savaitę, ketvirtadienį, o šeštadienį ji jau mirė.

Liga visada atneša skausmų, tačiau ji tikrai nemirė baisioje agonijoje. Jos vyras Arvydas Paltinas sakė, kad tai įvyko labai ramiai – ji įkvėpė ir iškvėpė. Jis iš pradžių pamanė, kad ji tiesiog užmigo, tačiau ji užmigo jau amžinu miegu“, – jautriai pasakoja Arūnas.

Nelly Paltinienė su vyru

Pasak pašnekovo, skaudžią netektį išgyvenantis Nelly vyras sugebėjo nepalūžti ir su užgriuvusiais sunkumais tvarkosi tvirtai.

„Jis laikosi neblogai. Aišku, kad tai didžiulis sukrėtimas, smūgis – juk kartu jie buvo 57-erius metus. Nepaisant to, susidarė toks įspūdis, kad jis mobilizavosi, kadangi dabar tvarko dokumentus dėl jos palaikų pargabenimo į Lietuvą. Žinoma, jam padeda ir draugai“, – pastebi pašnekovas.

N. Paltinienės palaikai atguls Vilniaus Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje, tačiau laidotuvių artimiesiems, draugams ir gerbėjams dar teks palaukti.

„Dokumentai jau praktiškai sutvarkyti, beliko tik kelias pažymas man išsiųsti, Arvydo prašymu. Tačiau ne tai problema. Vokietijoje yra labai didelės eilės kremacijai. Jos palaikai bus kremuoti per artimiausias kelias savaites. Ką tai reiškia? Mes nežinome. Kada jau bus aiški kremavimo data, tuomet bus aišku, kada į Lietuvą grįš jos palaikai, vyras ir galėsime imti planuoti laidotuves. Viskas gali užsitęsti iki trijų savaičių“, – pasakojo šeimos bičiulis.

Nelly Paltinienė

Į Lietuvą grįžta ne tik Nelly palaikai, bet ir jos vyras. Spėliojama, kad galbūt mylimajai atgulus amžinojo poilsio Vilniuje, A. Paltinas taip pat paliks Vokietiją, tačiau apie tai kalbėti dar anksti.

„Vokietijoje jie turi draugų, jie yra Vokietijos piliečiai. Nežinau, kaip jis apsispręs. Pasikartosiu, bet kai kartu žmonės praleidžia daugiau nei pusę gyvenimo, tai paskui viskas tampa labai jautru“, – sako kunigas.

A. Peškaitis iki paskutinės akimirkos Nelly sekėjų nepaliko nežinioje ir jos žodžiais kalbėjo socialiniame tinkle. Moteris labai gerbė ir mylėjo savo gerbėjus – taip, kaip ir jie ją, todėl net ir mirus dainininkei A. Peškaičio telefonas netyla nuo skambučių, o primadonos atminimas išliks amžiams.

Delfi primena, kad Vokietijoje paskutinius savo gyvenimo metus praleidusi N. Paltinienė gydėsi sudėtingas peršalimo komplikacijas. Tačiau net gulėdama ligos patale ji neprarado optimizmo, bendravo su kolegomis, šeimos nariais ir vis prisimindavo tuos, kurie lankė jos koncertus.

Nelly Paltinienė

Trečiadienio rytą atlikėjos feisbuko paskyroje kunigas paskelbė naujausias žinias apie laidotuves – kol kas nėra aišku, kada dainininkės talento gerbėjai galės su ja atsisveikinti ir kada N. Paltinienės palaikai bus pargabenti į Lietuvą.

„Naujausios žinios. Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ karininko kryžiaus kavalierė, A. Šabaniausko premijos laureatė Nelly Paltinienė bus laidojama Vilniuje, Antakalnio kapinėse, Menininkų kalnelyje. Tai gali įvykti po trijų savaičių – tiek maždaug užtruks dokumentų tvarkymo procesas, reikalingas tam, kad pelenai urnoje būtų pargabenti iš Vokietijos. Šarvojimo vieta ir laikas, šventų mišių aukojimo data bus paskelbti, atsisveikinti galės visi norintys“, – informaciją pranešė kunigas A. Peškaitis.

„Aš su ja bendravau ne paskutinėmis akimirkomis, o prieš dvi ar tris dienas. Ji kalbėjo, kad jai labai blogai. Ji sakė, kad pats jai neskambinčiau, nes ji būtinai man dar pati paskambins. Bet šiandien man paskambino jos vyras“, – vos mirus atlikėjai pasakojo jis.

Tikslūs dainininkės gimimo metai nėra žinomi, neišlikus dokumentams, tačiau savo gimtadienį ji šventė vasario 16-ąją. Manoma, kad dainininkė mirė sulaukusi 91-erių.

Nelly Paltinienė

Legendos vyras A. Paltinas savo mylimąją slaugė iki pat paskutinės minutės.

„Įsivaizduokite jie kartu praleido 57-erius metus, sunku net nupasakoti, kaip žmogus jaučiasi. Aš sakiau Arvydui, kad jis skambintų, jei reiks kokios pagalbos. Blogiausia, kad jie taip toli – Vokietijoje“, – jautriai kalbėjo pašnekovas.

„Mirė epocha. Mirė legenda“, – pridūrė kunigas.

N. Paltinienė yra patekusi į agentūros „Factum“ rekordų knygą kaip daugiausiai metų dainuojanti solistė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (124)