aA
Rūbų dizaineris Aleksandras Pogrebnojus (39) mėgsta eksperimentuoti virtuvėje ir vaišinti draugus patiekalais „iš nieko“. Sunku patikėti, tačiau principu „sriuba iš kirvio koto“ vadovaujasi žmogus, vaikystėje kirtęs sumedžiotas meškas ir fazanus, o Sovietų armijoje – „korėjietišką“ šunieną. Nesumeluotus gastronominius nuotykius jis žada atskleisti būsimoje kulinarinėje knygoje.
Aleksandras Pogrebnojus
© „Klubas“ (R.Danisevičiaus nuotr.)
Dėl šio interviu dizaineris prisipažįsta atsikėlęs aštuntą ryto ir netgi kruopščiai iššveitęs grindis. Tačiau batų nusiauti neleidžia. Užkaičia arbatos ir iš to, ką rado šaldytuve, mikliai sukurpia sočius „vyriškus“ pusryčius. Pokalbį pradeda gana kandžiai: „Suktis virtuvėje privertė liūdna aplinkybė – restoranuose man neskanu. Tačiau iš maisto kulto nedarau ir nekenčiu, kai kas nors ant kiekvieno kampo rėkia, kaip skaniai gamina. Man iškart kyla įtarimas, kad jis gamina „š“. Pavardžių nevardinsiu, tačiau, mano įsitikinimu, toks pasipuikavimas – niekinis.“

- Užaugote elitinėje šeimoje (senelis Aleksandras Drobnys buvo LTSR valstybinio plano komiteto pirmininkas, o močiutė Lidija Kupstaitė – žinoma aktorė – aut. past.), turbūt maistą gamino samdyta šeimininkė?

- Su seneliais gyvenau nuo penkiolikos. Nei šeimininkės, nei tarnaitės neturėjome. Šeimoje niekas nemėgo gaminti ir, nors seneliai buvo žinomi žmonės, tikrai nevalgėme gulbių, patiektų sidabriniuose induose. Maitinomės kaip ir visi „mirtingieji“ – kotletais ir kopūstų sriuba. Tiesa, keliskart per metus „tarybinį“ racioną papildydavo senelio medžioklės laimikis. Esu valgęs fazanų, laukinių ančių ir kiškių. Net Karelijoje sumedžiotos meškos mėsos dukart ragavau. Skonio neatsimenu, tik pamenu, kad buvo labai kieta.

- O kas tą laimikį paruošdavo?

- Ta nelaimė tekdavo močiutei, kuri, jei būtų galėjusi, visus medžiotojus būtų iššaudžiusi. Baisiai keikdavosi, kol nulupdavo ar nupešdavo senelio sumedžiotą kiškį ar antį.

- Nuo ko prasidėjo jūsų paties kulinariniai eksperimentai?

- Eksperimentuoti pradėjau Sovietų armijoje. Tarnavau netoli Maskvos. Lietuviams tėvai prisiųsdavo dešrų, ukrainiečiams – lašinių, uogienės. Maistas – vienodas, kad nepabostų, reikėdavo ką nors išrasti. Pradėjau gaminti visokius „šamurliakus“. Kartu tarnavo korėjietis, kuris iškepdavo šunienos. Grįžęs iš kariuomenės pradėjau gyventi vienas. Gaminau iš būtinybės, o ne iš mados.

- Tačiau iš jūsų bičiulių girdėjau, kad gaminate kaip tikras virtuozas.

- Visi mano draugai skaniai gamina. Svarbiausia – nesipūsti, kad pas tave atėjęs žmogus nesijaustų įsitempęs, jog dabar jam teks kažką neva pasakiško, mistiško ar prabangaus ragauti. Mano specializacija – pagaminti iš to, kas yra šaldytuve. Net jei ten – vien padažai.

- Ar jums svarbu, kad stalas būtų gražiai paserviruotas, kad jūsų patiekalą draugai pagirtų?

- Jie tiesiog privalo pasakyti: skanu buvo ar neskanu (šypsosi). Nesu didžiulis estetas, nevalgyčiau tik iš plastikinių indų. Pats iš anksto niekada negaminu ir lėkščių nedėlioju – pradedu tik tada, kai draugai jau susirinkę. O gamindamas niekada neragauju.

- Ir visada jūsų eksperimentai pavyksta?

- Per dešimt metų buvo vienas absoliutus „pravalas“. Gaminau paelją. Draugas iš Anglijos patarė naudoti tik labai gerą baltąjį vyną. Pamaniau – nieko neatsitiks, jei įpilsiu pigaus. Alkoholis išgaravo ir liko „šūdinas“ skonis, buvo taip įspūdingai neskanu, kad valgėme tik ryžius.

- Jūsų kulinarinis stilius nepajudinamas. Ar kitų šalių virtuvę ignoruojate?

- Knygelių paskaitau, žinoma. Labiausiai man patinka prancūziška virtuvė, o kiniškas maistas man šlykštus. Kinišką maistą reikia valgyti Kinijoje arba kinų rajone Londone. Nors gyvenu virš kinų restorano, nesu jų svečias. Primakaluoja skonių, padažų – man tai nepatinka. Aišku, jei būtų badas, turbūt valgyčiau ir „McDonald’s“ užkandinėje ir gal netgi likčiau gyvas. O jei rimtai, stengiuosi valgyti sveiką maistą, nes – ką valgai, tas ir esi.

- Gal žadate tapti vegetaru?

- Tikrai ne. Vegetaru reikia būti „šiltoje“ šalyje. Be to, dar nesutikau nė vieno vegetaro, kuris būtų sveikas.

- Kaip kilo mintis parašyti kulinarinę knygą? Ar po pirmosios knygos „Eilės“ žiauri kritika neužmušė noro rašyti?

- Kritika, jog ta knyga yra blogis, padarė gerą „piarą“ – 4 tūkstančių tiražą išpirko akimirksniu. Tačiau eilių kasdien nerašysi. O kulinarinė knyga bus labai „šizova“, tačiau istorijos nepramanytos. Sudėsiu ir vaikystės prisiminimus, ir mokyklinius-valgyklinius nuotykius. Aišku, bus ir receptų, ir nuotraukų, ir iliustracijų. Gaminsiu tik iš Lietuvos prekybos centruose randamų produktų. Viduramžių virtuvės patiekalo – virtų omaro akių – tikrai nebus.

- Gal savo knygoje ketinate išsklaidyti mitą, kad kelias į vyro širdį eina per skrandį?

- Turbūt šis mitas tebegalioja tik statybininkams, taksistams ir tolimųjų reisų vairuotojams. O menininkai ir netgi verslininkai gamina visi ir dabar kelias per skrandį pasuko į moterų širdis. Lietuvoje merginos iki 26-erių nemoka gaminti – „prarasta“ karta. Ir kam joms gaminti, jeigu tai puikiai daro „diedai“?

- Gaminate pusryčius, pietus, vakarienę?

- Tik vakarienę. Pusryčiams – sumuštinis, o pietūs visada – mieste.

„Energingi“ pusryčiai

Reikės:

sumuštinių duonos, sūdytos lašišos, raudonųjų ikrų ir 8 putpelės kiaušinių.

Duonos riekeles paskrudinti, kiaušinius išplakti, iškepti ir sudėti ant duonos. Guldyti plonyčius lašišos giežinėlius ir po šaukštelį ikrų. Paprasta?

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo.
Įvertink šį straipnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(0 žmonių įvertino)
0
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Provokuojantis kūrėjas Žygimantas Kudirka-Mesijus: žvaigžde jau pabuvau ir galiu keliauti toliau (11)

Neabejotinai vienas kūrybingiausių lietuvių, autentiškas Vinco Kudirkos palikuonis Žygimantas...

Asmik Grigorian atlikta jautri operacija: niekada nesupratau fakto, kodėl visi tai slepia (49)

Balandžio 29 d. bus paskelbti tarptautinių operos apdovanojimų laureatai. Operos solistė iš...

Darbą policijoje metęs Bunkės mylimasis sveria 118 kg: varžėmės ne kas daugiau išgers alkoholio, o kas daugiau pakels štangą (582)

Dar sausį muzikos apdovanojimuose sutiktas dainininkės Natalijos Bunkės mylimasis Edgaras...

Kalbos apie pašlijusius Vashos ir jos vyro santykius tik dažnėja: gerbėjai įžvelgė vieną detalę (82)

Jau kurį laiką sklando kalbos, kad dainininkės Gabrielės Rutkauskienės-Vashos ir krepšininko...

Vasario 16-ąją džiaugsmingai mini ir žinomi veidai: feisbuką užplūdo pozityvumo banga (22)

Vasario 16-ąją – Nepriklausomybės atkūrimo dieną, regis, švenčia ir pats dangus – laisvos...

Top naujienos

Milda Dargužaitė apie darbą Skvernelio komandoje: tai tikrai viena didžiausių mano gyvenimo klaidų (52)

Vėl privačiame sektoriuje dirbanti, Danijos investicinei bendrovei „Northen Horizon“...

ESO veikla privedė iki ribos: energetikai žengia į atvirą kovą (8)

„ Energijos skirstymo operatoriaus “ investicijomis ir viešaisiais pirkimais nepatenkinta...

Atskleidė įžūlią schemą: už neva dingstančius siuntinius reikalaudavo tūkstančių eurų (173)

Siunti menkaverčius siuntinius, o po to tvirtini, kad adresatai jų negavo ir reikalauji...

Juozaitis pateikė pareiškinius dokumentus VRK: į lemiamą žygį bei etapą mes išeisime keturiese (57)

Prezidento posto siekiantis Arvydas Juozaitis pirmadienį Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK)...

Kaunietį įsiutino įžūlus „klevo“ manevras – nusprendė pasidaryti nelegalią eismo juostą (53)

„Kas vyksta Kaune“ skaitytojas užfiksavo pakankamai įžūlius klevo lapu pažymėtą...

Belaukiant finalo - didysis „Eurovizijos“ balsavimas: kas, jūsų manymu, verčiausias atstovauti Lietuvai Izraelyje? (20)

Jau šį šeštadienį laukia ypatinga šventė : pagaliau paaiškės, kas atstovaus Lietuvai "...

Didžiulis triukšmas Ispanijoje: teisėjų taurės finale apvogtas „Real“ klubas grasina trauktis iš čempionato (7)

Taip nutinka retai, tačiau pirmadienio rytą iš titulinių naujienų pozicijų didžiausiuose...

Austėja Landsbergienė įvardijo pagrindinį dalyką, nuo kurio priklauso vaiko pasiekimai (184)

Kaip ugdyti vaikus, kad mokslas juos trauktų, o ne stumtų? Ką daryti, kad mokytojai būtų ne...

NETOBULOS. Rima Olberkytė-Stankus apie drąsą įgyvendinti svajones

Rima Olberkytė-Stankus yra tikras drąsos pavyzdys. Moteris nutarė palikti gerai apmokamą darbą ir...

„Islamo valstybė“ pasitinka mirtį: nutilo net pokalbiai (158)

Aršiausi džihadistai užblokavo kelius paskutiniame grupuotės „Islamo valstybė“ ( IS )...