aA
Rūbų dizaineris Aleksandras Pogrebnojus (39) mėgsta eksperimentuoti virtuvėje ir vaišinti draugus patiekalais „iš nieko“. Sunku patikėti, tačiau principu „sriuba iš kirvio koto“ vadovaujasi žmogus, vaikystėje kirtęs sumedžiotas meškas ir fazanus, o Sovietų armijoje – „korėjietišką“ šunieną. Nesumeluotus gastronominius nuotykius jis žada atskleisti būsimoje kulinarinėje knygoje.
Aleksandras Pogrebnojus
Aleksandras Pogrebnojus
© „Klubas“ (R.Danisevičiaus nuotr.)
Dėl šio interviu dizaineris prisipažįsta atsikėlęs aštuntą ryto ir netgi kruopščiai iššveitęs grindis. Tačiau batų nusiauti neleidžia. Užkaičia arbatos ir iš to, ką rado šaldytuve, mikliai sukurpia sočius „vyriškus“ pusryčius. Pokalbį pradeda gana kandžiai: „Suktis virtuvėje privertė liūdna aplinkybė – restoranuose man neskanu. Tačiau iš maisto kulto nedarau ir nekenčiu, kai kas nors ant kiekvieno kampo rėkia, kaip skaniai gamina. Man iškart kyla įtarimas, kad jis gamina „š“. Pavardžių nevardinsiu, tačiau, mano įsitikinimu, toks pasipuikavimas – niekinis.“

- Užaugote elitinėje šeimoje (senelis Aleksandras Drobnys buvo LTSR valstybinio plano komiteto pirmininkas, o močiutė Lidija Kupstaitė – žinoma aktorė – aut. past.), turbūt maistą gamino samdyta šeimininkė?

- Su seneliais gyvenau nuo penkiolikos. Nei šeimininkės, nei tarnaitės neturėjome. Šeimoje niekas nemėgo gaminti ir, nors seneliai buvo žinomi žmonės, tikrai nevalgėme gulbių, patiektų sidabriniuose induose. Maitinomės kaip ir visi „mirtingieji“ – kotletais ir kopūstų sriuba. Tiesa, keliskart per metus „tarybinį“ racioną papildydavo senelio medžioklės laimikis. Esu valgęs fazanų, laukinių ančių ir kiškių. Net Karelijoje sumedžiotos meškos mėsos dukart ragavau. Skonio neatsimenu, tik pamenu, kad buvo labai kieta.

- O kas tą laimikį paruošdavo?

- Ta nelaimė tekdavo močiutei, kuri, jei būtų galėjusi, visus medžiotojus būtų iššaudžiusi. Baisiai keikdavosi, kol nulupdavo ar nupešdavo senelio sumedžiotą kiškį ar antį.

- Nuo ko prasidėjo jūsų paties kulinariniai eksperimentai?

- Eksperimentuoti pradėjau Sovietų armijoje. Tarnavau netoli Maskvos. Lietuviams tėvai prisiųsdavo dešrų, ukrainiečiams – lašinių, uogienės. Maistas – vienodas, kad nepabostų, reikėdavo ką nors išrasti. Pradėjau gaminti visokius „šamurliakus“. Kartu tarnavo korėjietis, kuris iškepdavo šunienos. Grįžęs iš kariuomenės pradėjau gyventi vienas. Gaminau iš būtinybės, o ne iš mados.

- Tačiau iš jūsų bičiulių girdėjau, kad gaminate kaip tikras virtuozas.

- Visi mano draugai skaniai gamina. Svarbiausia – nesipūsti, kad pas tave atėjęs žmogus nesijaustų įsitempęs, jog dabar jam teks kažką neva pasakiško, mistiško ar prabangaus ragauti. Mano specializacija – pagaminti iš to, kas yra šaldytuve. Net jei ten – vien padažai.

- Ar jums svarbu, kad stalas būtų gražiai paserviruotas, kad jūsų patiekalą draugai pagirtų?

- Jie tiesiog privalo pasakyti: skanu buvo ar neskanu (šypsosi). Nesu didžiulis estetas, nevalgyčiau tik iš plastikinių indų. Pats iš anksto niekada negaminu ir lėkščių nedėlioju – pradedu tik tada, kai draugai jau susirinkę. O gamindamas niekada neragauju.

- Ir visada jūsų eksperimentai pavyksta?

- Per dešimt metų buvo vienas absoliutus „pravalas“. Gaminau paelją. Draugas iš Anglijos patarė naudoti tik labai gerą baltąjį vyną. Pamaniau – nieko neatsitiks, jei įpilsiu pigaus. Alkoholis išgaravo ir liko „šūdinas“ skonis, buvo taip įspūdingai neskanu, kad valgėme tik ryžius.

- Jūsų kulinarinis stilius nepajudinamas. Ar kitų šalių virtuvę ignoruojate?

- Knygelių paskaitau, žinoma. Labiausiai man patinka prancūziška virtuvė, o kiniškas maistas man šlykštus. Kinišką maistą reikia valgyti Kinijoje arba kinų rajone Londone. Nors gyvenu virš kinų restorano, nesu jų svečias. Primakaluoja skonių, padažų – man tai nepatinka. Aišku, jei būtų badas, turbūt valgyčiau ir „McDonald’s“ užkandinėje ir gal netgi likčiau gyvas. O jei rimtai, stengiuosi valgyti sveiką maistą, nes – ką valgai, tas ir esi.

- Gal žadate tapti vegetaru?

- Tikrai ne. Vegetaru reikia būti „šiltoje“ šalyje. Be to, dar nesutikau nė vieno vegetaro, kuris būtų sveikas.

- Kaip kilo mintis parašyti kulinarinę knygą? Ar po pirmosios knygos „Eilės“ žiauri kritika neužmušė noro rašyti?

- Kritika, jog ta knyga yra blogis, padarė gerą „piarą“ – 4 tūkstančių tiražą išpirko akimirksniu. Tačiau eilių kasdien nerašysi. O kulinarinė knyga bus labai „šizova“, tačiau istorijos nepramanytos. Sudėsiu ir vaikystės prisiminimus, ir mokyklinius-valgyklinius nuotykius. Aišku, bus ir receptų, ir nuotraukų, ir iliustracijų. Gaminsiu tik iš Lietuvos prekybos centruose randamų produktų. Viduramžių virtuvės patiekalo – virtų omaro akių – tikrai nebus.

- Gal savo knygoje ketinate išsklaidyti mitą, kad kelias į vyro širdį eina per skrandį?

- Turbūt šis mitas tebegalioja tik statybininkams, taksistams ir tolimųjų reisų vairuotojams. O menininkai ir netgi verslininkai gamina visi ir dabar kelias per skrandį pasuko į moterų širdis. Lietuvoje merginos iki 26-erių nemoka gaminti – „prarasta“ karta. Ir kam joms gaminti, jeigu tai puikiai daro „diedai“?

- Gaminate pusryčius, pietus, vakarienę?

- Tik vakarienę. Pusryčiams – sumuštinis, o pietūs visada – mieste.

„Energingi“ pusryčiai

Reikės:

sumuštinių duonos, sūdytos lašišos, raudonųjų ikrų ir 8 putpelės kiaušinių.

Duonos riekeles paskrudinti, kiaušinius išplakti, iškepti ir sudėti ant duonos. Guldyti plonyčius lašišos giežinėlius ir po šaukštelį ikrų. Paprasta?

Žurnalas „Klubas“
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(0 žmonių įvertino)
0

Žinomi žmonės ruošiasi raliui: „apšilo“ kartingų trasoje ir papasakojo apie aštriausias savo baimes (1)

Išsiilgę viešų renginių, bičiulių ir naujų potyrių žinomi žmonės jau kuždasi apie tai,...

Fausta Marija Leščiauskaitė paaiškino, kodėl atsisakydavo interviu apie draugystę su Užkalniu: žinau, ką reiškia diskriminacija dėl santykių (63)

Vos žiniasklaidai paskelbus apie publicisto Andriaus Užkalnio romantiškus ryšius su žurnaliste...

Finansų analitikė Milda Dargužaitė susilaukė pirmojo vaikelio, jau išrinko vardą (19)

Finansų analitikė Milda Dargužaitė išgyvena pačias tyriausias ir pakiliausias emocijas –...

Žinomas žurnalistas Tomas Markelevičius vedė savo mylimąją: įvardijo medaus mėnesio planus (19)

Praėjusią vasarą susižadėję, panevėžietis žurnalistas Tomas Markelevičius ir jo mylimoji...

Žinoma stilistė Austėja Jablonskytė atsidūrė ligoninėje: šįkart man pasisekė, bet kitą kartą gali ir nebepasisekti (30)

Žinoma stilistė Austėja Jablonskytė atsidūrė ligoninėje – prieš mėnesį prastai...

Top naujienos

Net 27 Europos šalyse COVID-19 atvejai krenta, nesiseka tik Lietuvai ir Danijai: kokia vasara laukia (183)

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro (ECDC) duomenimis, 17–18 savaitėmis, palyginti su...

1,5 milijono žmonių Galimybių pasu galės naudotis iškart: kokios papildomos paslaugos laukia (204)

Ekonomikos ir inovacijų minsiterija skaičiuoja, kad nuo pirmadienio startuosiančiu Galimybių pasu...

Analitikai: Rusija demaskuota, prie pabaigos artėja ištisa era (90)

6-ajame praeito amžiaus dešimtmetyje pačiame Rusijos sostinės centre pastatyta milžiniška ir...

Aiškėja tragedijos Liolių miestelyje detalės: mergytės žuvo greičiausiai netyčia įkritusios į tvenkinį (108)

Kelis šimtus gyventojų turintį Liolių miestelį Kelmės rajone pirmadienio vakarą sukrėtė...

The Economist | D+

Paviešino protu sunkiai suvokiamą COVID-19 statistiką: tai parodo tikrąją pandemijos kainą

Praėjusią savaitę „The Economist“ paskelbė apytikrius duomenis, kiek, jų skaičiavimu,...

Seimui teikiami atnaujinti biudžetai: pokyčiai laukia darbuotojų, verslininkų, pensininkų Veryga iškvietė Dulkį į Seimą (112)

Antradienį Seimui pateiktas atnaujintas 2021 metų valstybės biudžetas. PSDF biudžeto pateikimas...

Nuotolinių posėdžių kuriozai nesibaigia: vonioje kamerą įjungęs pusnuogis Kęstutis Masiulis sutrikdė kolegas (56)

Nuotolinių Seimo komitetų posėdžių kuriozai – nesibaigia. Antradienio rytą vykusio Seimo...

KT teisėju paskirtas Mizaras: Partnerystės įstatymo projektas nesikėsina į konstitucinę šeimos sampratą (108)

Šiuo metu derinamas Partnerystės įstatymo projektas nesikėsina į santuokinę vyro ir moters...

Deividas ir Katažina Zvonkai atvėrė naujųjų namų duris: dirbam ir uždirbam ne tam, kad vėjais paleistume pinigus

Praėjusių metų pabaigoje Katažina ir Deividas Zvonkai pradėjo naują gyvenimo etapą ir...

Paaiškino, kodėl svarbu nepraleisti antrosios COVID-19 vakcinos dozės: kaina gali būti didelė (4)

Antroji vakcinos dozė suteikia didesnę apsaugą nei galite pagalvoti. JAV mokslininkai ir...