„Aš ir vėl scenoje. Šitoje scenoje buvau daugybę kartų kaip aktorė, kaip vedėja... Išeidama jutau, kaip tuoj tuoj pasigirs paskutinis skambutis ir prasidės spektaklis arba pakils operatoriaus ranka ir prasidėjus transliacijai pasakysiu „Labas vakaras ponai ir ponios“, – taip savo kalbą konferencijoje pradėjo Jurgita. – Bet šįkart aš ne aktorė ir ne vedėja. Tik viena iš tų, kuriai teko patirti artimo žmogaus savižudybę.“

J. Jurkutė iki šiol stengėsi neviešinti didžiausio savo asmeninio skausmo. Jos gyvenimą sukrėtė net dviejų žmonių savarankiškas noras pasitraukti iš gyvenimo. Pirmasis gyvenimo stygą nutraukė jos tėvas, o prieš kelerius metus tai padarė ir jos mokytojas, scenos kolega ir profesionalus aktorius Vytautas Šapranauskas.

Savo pranešimą pradėjusi J. Jurkutė netrukus prabilo apie tėvo netektį. „Tai buvo saulėta ir graži diena. Vakarop susitikau su draugais Vilniuje, užsisakiau arbatos ir paskambinau mamai, – pasakojo Jurgita. – Ji negalėjo su manimi kalbėti. Iš jos intonacijos ir skildančios emocijos supratau, kad kažkas negerai. Mane persmelkė emocija, kad tėčio nebėra. Ji negalėjo pasakyti to žodžio, todėl paprašė telefoną perduoti šalia esančiam žmogui. Vidury saulėto Vilniaus sužinojau, kad mano tėtis nusižudė.“

Mylimo žmogaus netektį iki šiol jautriai išgyvenanti Jurgita buvo atvira: „Man atrodė, kad niekas to skausmo nesupras, bet dabar žinau, kad nesu viena“. Būtent dėl to, kad iki šiol viešai vis dar vengiama kalbėti apie savižudybes, bijoma prisipažinti, kad esi veinas tų, kurio artimasis nusižudė, Jurgita ir nusprendė prabilti.

Ji pasidalijo ir šiurpinančia statistika – kasmet nusižudo apie 1000 žmonių. „Tai reiškia, kad šioje auditorijoje galėtų būti apie šešiolika mano likimo brolių ir seserų“, – suskaičiavo Jurgita. Tačiau ji suklydo, po kalbos, kurią ji buvo paruošusi šiandien, ji paprašė žmonių, patyrusių artimo žmogaus savižudybę, pakelti rankas. Jų buvo gerokai daugiau nei ji buvo suskaičiavusi.

Prieš šimtus žmonių stovėjusi Jurgita prisipažino, kad V. Šapranausko savižudybė jai buvo ne mažiau skaudi. „Visoje šioje istorijoje aš nebuvau šeimos narys, bet jutau didžiulę tuštumą, gėdą ir beprasmybę“, – atvirai kalbėjo moteris. Ji buvo atvira - naują savo gyvenimo knygos puslapį ji atvėrė tik po pokalbio su psichoterapeutu, kurį į jos pačios namus pakvietė jos vyras ir geriausia draugė. Jurgita padėkojo šiems artimiesiems už supratimą ir rastą tinkamą laiką problemai spręsti.

Jurgita įvardijo, kad šis nenoras prabilti apie vidų plėšantį skausmą – sovietinės sampratos palikimas. Nors jau kelis dešimtmečius esame laisva šalis, vis dėlto šis šleifas dar tęsiasi, žmonės sunkiai atvirauja apie netektis, nenori pripažinti savo skausmo ir nesidalija problemomis net su artimiausiais.

Laikas mažinti tylą ir kalbėti. Savižudybių mąstai Lietuvoje ir visame pasaulyje rodo, kad šalia mūsų yra daugybė kenčiančių žmonių, – kalbėjo Jurgita ir baigdama savo kalbą vėl prisiminė tėčio netektį. – Buvo vos kelios dienos po tėčio laidotuvių, kai aš eidama gatve susitikau pažįstamą žmogų. Jis nepasakė nė vieno žodžio, tik stipriai stipriai apkabino. Jis pasidalino žmogiška šiluma ir stiprybe, kurios man taip reikėjo.“

Baigusi savo pranešimą, Jurgita Jurkutė paprašė visų, susirinkusiųjų salėje, atsistoti ir apsikabinti. Minia žmonių lyg vienas pakilo ir apsikabino šalia esančius. Daugelio jų akyse kaupėsi ašaros, jos liejosi ir Jurgitos akyse.

Jurgita Jurkutė-Širvaitė TEDxVilnius konferencijoje

Psichologinė pagalba telefonu

Psichologinės pagalbos tarnybaTelefono numerisDarbo laikas
Jaunimo linija
Budi savanoriai konsultantai
8 800 28888I-VII
visą parą
Vaikų linija
Budi savanoriai konsultantai, profesionalai
116 111I-VII
11:00 - 21:00
Linija Doverija (parama teikiama rusų kalba)
Budi savanoriai konsultantai. Pagalba skirta paaugliams ir jaunimui.
8 800 77277I-V
16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
8 800 66366I-V
10:00 - 21:00
Vilties linija
Budi profesionalai, savanoriai konsultantai
116 123I-VII
visą parą

800-ąją paslauga apmoka Socialinės apsaugos ir darbo ministerija iš Valstybės biudžeto lėšų.

Emocinė parama internetu

„Vaikų linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.ltAtsako per dvi dienas
„Jaunimo linija“Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.jaunimolinija.lt/internetasAtsako per dvi dienas
„Vilties linija“Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.comAtsako per tris darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.ltAtsako per tris dienas

Visa papildoma informacija – puslapyje www.klausau.lt

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (806)