Dar praėjusių metų lapkritį pasidalijęs skaudžia žinia apie išgirstą vėžio diagnozę atlikėjas Stano toliau kovoja už pagalbą sergantiems ir sveikstantiems. Neseniai jo „Facebook“ paskyroje pasirodęs įrašas, kuriame jis taip pat pasisakė apie Lietuvoje, anot jo, uždraustą kanapių aliejų, taip pat sukėlė daugybę diskusijų.

Jo žiniomis, už įraše nurodyto vaisto laikymą jis gali būti nuteistas net penkiolikos metų įkalinimo bausme. „Tai yra kanapių aliejus, daugumoje ES valstybių visiškai legalus vaistas ar maisto papildas, tačiau Lietuvoje griežtai draudžiamas. Kodėl jis nepageidaujamas Marijos žemėje, niekas pasakyti negali, kaip Kafkos „Procese“ – uždraustas, nes uždraustas. Psichoaktyvių medžiagų jame nėra, na, gerai, yra, bet kad jos suveiktų reikėtų išgerti septynis litrus aliejaus, žinant, kad 20 ml kainuoja apie šimtą eurų „dozė“ tokių kvaišalų kaštuotų 35 000 Eur. Onkologiniai ligoniai, kovojantys su vėžiu ar pasiekę remisijos stadiją žino, kad tai itin veiksmingas produktas“, – rašė jis tuomet.

Stano

Antradienį „DELFI Diena“ S. Stavickis – Stano sakė, kad po įrašo ir straipsnio jis sulaukė daugybės žmonių reakcijų. Kai kurie jų patys ar jų artimieji susiduria su analogiška problema.

„Aš, mano sūnus, mano kitas sūnus ir mano dukra - toje nuotraukoje buvo daug rankų. Sulaukiau labai daug reakcijų iš žmonių, kurie patys susiduria su panašia bėda, arba jų giminės su tuo susiduria. Tai keista situacija, nes visos grandys supranta jos absurdiškumą. Kalbu apie kanapių ekstraktus aliejaus pavidalu, apie prekę, kurioje nėra jokio svaiginančio poveikio.

Tam, kad kanapių aliejus suveiktų, reikia išgerti 7 litrus. Turiu omenyje, taip kaip žolės poveikis. Tai yra visiškai nekenksmingas dalykas", - sakė jis.

Diskutuodamas su Seimo nariu Mykolu Majausku Stano sakė, kad jei pareigūnai aklai vadovautųsi įstatymais, greičiausiai jau būtų įsiveržę į jo namus ir suėmę. „Dar kartą sakau, kad visi supranta situacijos absurdiškumą. Dėl to esu dėkingas, kad nesiima kažkokių kardomųjų priemonių ir tiesiog iškelia problemą, nes galbūt galima viską išspręsti paprasčiau <...>.

Aš noriu pabrėžti, kad tai šis aliejus nėra vaistas. Su juo tikrai neišgydysime vėžio ir tai nėra panacėja, tai tiesiog veiksmingas maisto papildas. Taip, aš jaučiu jo poveikį, psichinės būklės pagerėjimą ir apetitas didesnis, ir tiesiog bendras geresnis pojūtis“, – kalbėjo žinomas atlikėjas.

DELFI jau buvo rašoma, kad šiame kontekste kalba eina apie CBD (cannabidiolis) kanapių aliejų, kuris, manoma, pasižymi sveikatą gerinančiomis savybėmis. Kadangi šis aliejus yra gaminamas iš viso augalo, (lapai, stiebas, sėklos, žiedai) jame aptinkama THC (tetrahydrocannabinolio – narkotinės svaiginančios medžiagos).

Tokiuose aliejuose THC koncentracija gali labai skirtis, dažnu atveju tai gali būti vos kelios procento dalys. Kaip anksčiau DELFI sakė Nacionalinio vėžio instituto (NVI) Molekulinės onkologijos laboratorijos vadovas prof. dr. Kęstutis Sužiedėlis, ar narkotinės medžiagos kanapių aliejuje yra daug, priklauso nuo to, koks tai aliejus.

„Jei žiūrėtume į aliejaus pagaminimo technologiją, pamatytume, kad kanapių aliejaus yra tik jų sėklose, bet jei pažiūrėtume į narkotinių medžiagų įstatymo pirmąjį sąrašą, kur yra surašytos draudžiamos naudoti narkotinės medžiagos medicinoje, ten kanapių sėklos nėra įrašytos. Jame kaip tik parašyta, kad kanapių sėklas mes galime naudoti, nes jose nėra THC. Tai yra vienintelė kanapių dalis, kur yra aliejaus, – anksčiau DELFI sakė prof. dr. K. Sužiedėlis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (66)