B.Jagger, kuri pirmiausia išgarsėjo aštuonerius metus trukusia santuoka su roko žvaigžde Micku Jaggeriu, 2004-ųjų apdovanojimą "Right Livelihood" pasidalys su dar dviem laureatais - Rusijos žmogaus teisių ir pilietinių laisvių rėmimo organizacija "Memorial" ir Argentinos aplinkosaugininku Rauliu Montenegro, kuris pagerbtas už darbą su indėnais bei gamtinių išteklių apsaugą.

Šie 1980-aisiais įsteigti apdovanojimai stengiasi varžytis su prestižinėmis Nobelio premijomis, kurias 1901 metais įsteigė švedų pramonininkas, dinamito išradėjas Alfredas Nobelis.

Šiemet premiją "Right Livelihood" sudaro 2 mln. Švedijos kronų (0,76 mln. litų). Šiuos apdovanojimus įsteigė Švedijos ir Vokietijos pilietybes turintis filatelistas, buvęs europarlamentaras Jakobas von Uexkullas.

Jo nuomone, Nobelio taikos, medicinos, fizikos, chemijos, ekonomikos ir literatūros premijos yra pernelyg akademiškos ir pernelyg susijusios su industrializacija. Alternatyvią premiją jis įsteigė norėdamas pagerbti pastangas kovojant su užterštumu, skurdu, žmogaus teisių pažeidimais ir branduolinio karo pavojumi. Neretai apdovanojimas "Right Livelihood" skiriamas iš karto keliems asmenims ar organizacijoms.

"Bianca Jagger daugelį metų demonstravo, kaip įžymybė gali pasitarnauto išnaudojamiems ir nuskriaustiems (žmonėms)", - sakoma "Right Livelihood" fondo pranešime.

Tarp ankstesnių šio apdovanojimo laureatų yra Izraelio branduolines paslaptis atskleidęs Mordechai Vanunu, britų organizacija "Trident Ploughshares", siekianti uždrausti branduolinės ginkluotės sistemą "Trident", ir Kenijos aplinkosaugos aktyvistė Wangari Maathai, kuri penktadienį Osle atsiims 2004-ųjų Nobelio taikos premiją.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją