A. Ramanauskas: tai karo paskelbimas

„Be abejo, tai labai gera žinia“, – į klausimą, kaip reagavo, atsakė A. Ramanauskas.

Vis dėlto jis nemano, jog Vilnius, sugavus Solomoną, taps švaresnis. „Spėju, kad vandalizmo atvejų kaip tik padaugės, bet jei policijos pareigūnai tęs savo darbo liniją, tokių atvejų sumažės, – teigė pašnekovas. – Artimiausius tris metus kreivė turėtų gana efektingai mažėti, tik pradžioje tokių atvejų gali padaugėti, nes vandalų bendruomenė gali tai priimti kaip karo paskelbimą. O tai ir yra karo paskelbimas.“

A. Ramanausko teigimu, Solomono bendraminčiai gali kilti į kovą: „Palyginčiau tai su kūno temperatūros kilimu, kai organizmas ginasi nuo viruso. Bet po to žmogus pasveiksta. Viskas turėtų būti gerai“.

Vis dėlto jis džiaugiasi policijos pareigūnų darbu. „Džiaugiuosi, kad pareigūnai pagaliau suprato problemą ir ėmėsi veikti“, – teigė Algis.

Pašnekovo nuomone, grafičiai nėra meno rūšis. „Pagal apibrėžimą – tai nelegalu. Jei tai legalu – tai nėra grafičiai, tai yra „Street art“ (liet. „Gatvės menas“). Su street art'u viskas yra gerai, tik aš sakau street art'as, o ne gatvės menas, nes gatvės menas – bendrinė sąvoka“, – paaiškino A. Ramanauskas.

Solomono užrašai gatvėse:

A. Ramanausko nuomone, tokiuose piešiniuose, kurie bjauroja miestą ir yra paišomi nelegaliai, negali būti ir nereikia ieškoti meno požymių. „Tai klausimas, kuris veda į beprotybę. Taip pat kaip žmogus, kuris nušovė žmogų, gali būti taiklus šaulys. Čia tas pats. Galime žavėtis, kaip puikiai automobilį vairuoja Kaune save ir kitus pražudęs asmuo. Jis puikiai vairavo ir užsimerkime į tai, ką jis padarė“, – griežtai kalbėjo pašnekovas ir dar kartą pabrėžė, jog vandalizme negalima ieškoti estetikos.

Kovojo su Solomonu

Jis pats nėra nukentėjęs nuo tokių vandalų, tačiau dar 2010-aisiais kilo į kovą su Solomonu. Feisbuke jis buvo sukūręs grupę „Pagauti Solomoną“ ir skyrė pradinę 500 litų premiją tam, kuris įduos sienas gigantiškais užrašais „Solomon“ teršiantį žmogų.

Per daugiau nei pusmetį premijai skirta suma išaugo iki 2113,80 Lt – iniciatyvą parėmė kovai su vandalizmu pritariantys asmenys.

DELFI pasidomėjus, kam buvo skirti surinkti pinigai, pašnekovas įvardijo, jog jie buvo padalyti dviem prie kovos prisidėjusiems policijos pareigūnams.

Solomonas buvo sulaikytas

Trečiadienio rytą policijos pareigūnai pranešė, jog sulaikė save menininkais laikančių asmenų, daugybę metų tepliojusių Vilniaus ir kitų miestų pastatų sienas grafičiais ir „tagais“.

Jie sugadino turto už daugybę tūkstančių eurų, subjaurojo šimtus pastatų. Teplių grupės demaskavimo proga S. Gagas Vyriausiajame policijos komisariate net surengė spaudos konferenciją.

Ikiteisminis tyrimas buvo pradėtas dar praėjusių metų viduryje, o dabar, sausio 30-ąją, buvo atlikti aktyvūs veiksmai: sulaikyta 13 asmenų, atliktos kratos. Septyni iš jų uždaryti į areštinę (kitiems skirta kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti).

Trečiadienį sprendžiama, ar kreiptis į teismą dėl jų suėmimo. Ieškoma įtariamųjų turto, kad būtų galima užtikrinti nors dalies žalos atlyginimą.

Tarp sulaikytųjų bene daugiausia nervų vilniečiams sugadinęs tepliorius, save vadinantis Solomonu. Šiuo „tagu“ subjaurota daugybė pastatų Vilniuje. S. Gagas paminėjo dar keletą sulaikytų „tagininkų“: Gigs, Ranch, Quaz, Kree kree ir kt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (369)