Šį kartą R.Rudokas suplanavo ir kito monospektaklio „Seneliukas“ gastroles, nors to daryti taip pat negali, rašoma "Domino teatro" DELFI siųstame pranešime spaudai.

Mono spektaklio „Tėtis“ gastrolės yra suplanuotos gegužės 3 ir 4 dienomis, o „Seneliukas“ – 5 ir 10 dienomis Čikagoje.

Mono spektakliai „Tėtis“ ir „Seneliukas“ yra pastatyti pagal Bjarni Haukur Thorsons (Islandija) pjeses. Teisę organizuoti monospektaklio „Tėtis“ vaidinimus turi viešųjų ryšių bendrovė „GCI Vilnius“, nes būtent su šia bendrove išimtinę autorinę licencinę sutartį yra pasirašiusi Islandijos bendrovė „Thorsson Productions Ltd.“. Spektaklio „Seneliukas“ pasirodymus Lietuvoje organizuoja UAB „Tris kavos“.

Būtent dėl neva savavališkų spektaklio „Tėtis“ gastrolių rengimo ir vaidinimo dar praėjusių metų spalį kilo konfliktas tarp R.Rudoko ir viešųjų ryšių bendrovės „GCI Vilnius“. Po kurio aktorius buvo pašalintas iš spektaklio. Tuomet R. Rudokas kaltinimus kategoriškai atmetė ir pavadino tai šmeižtu bei noru pasipelnyti iš jo vardo.

Mono spektakliui „Seneliukas“ iš pjesės autoriaus Bjarni Haukur Thorsons yra gauta licencija, tačiau pagal susitarimą šį spektaklį galima vaidinti tik lietuvių kalba ir tik Lietuvos teritorijoje.

Autorius ketina imtis teisinių priemonių uždrausti spektaklius, kuriems nesuteikta licencija.

Susisiekus su spektaklius organizuojančia Daiva Backus (ji organizavo spektaklio „Tėtis“ pasirodymus ir praeitą kartą), moteris buvo nekalbi ir patvirtino, kad Rudokas atvyksta tik į jos vestuves. Paaiškinus, kad vieša informacija skelbia, jog aktorius atvyksta vaidinti minėtų spektaklių, jų organizatorė pasimetė ir tepasakė, kad „mes čia kitaip sprendžiame tuos dalykus“.

Pasak advokatų L. Jako ir R. Kurlavičienės profesinės bendrijos ADLEX advokato padėjėjos Lauros Stankevičiūtės, kiekvienas autorių teisių apsaugos objekto (šiuo atveju – pjesės) naudojimas be autorinių teisių turėtojo leidimo ar viršijant suteiktas naudojimo teises, yra neteisėtas veiksmas, pažeidžiantis autoriaus išimtines turtines teises.

„Jeigu aktorius ar kitas organizatorius organizuoja spektaklių vaidinimus be pjesės autoriaus ar licencijos turėtojo sutikimo, arba net jeigu aktorius turi licenciją į pjesę Lietuvos teritorijoje, tačiau nuspręstų spektaklį rodyti už Lietuvos ribų (šiuo atveju Čikagoje), tuomet toks pažeidimas yra pagrindas ginti autoriaus teises. Pirmiausia, autorius turi išimtinę teisę uždrausti atgaminti pjesę, o aktoriui pažeidus šią teisę autorių teisių subjektai galės reikalauti ne tik turtinės, bet ir neturinės žalos atlyginimo. Lietuvos įstatymai suteikia autorių teisių turėtojui teisę reikalauti kompensacijos iki 1000 MGL arba atlyginimo, kuris turėjo būti sumokėtas, jeigu pažeidėjas būtų teisėtai naudojęsis kūriniais. Pažymėtina ir tai, jog šalia aptartos civilinės atsakomybės, autorių teisių pažeidimas gali užtraukti pažeidėjui ir administracinę ar baudžiamąją atsakomybę“, - sako Laura Stankevičiūtė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)