„Mes tikrai daug keliaujame. Žinau šeimų, kurios neišsiruošia net iki Lietuvos pajūrio, nes vaikas dar per mažas ir baiminasi ilgos kelionės. Todėl palyginti su kai kuriomis šeimomis, mes pakankamai čigoniškai gyvename, – pastebi Karolina. – Su vyru buvome aktyvūs keliautojai iki pažinties. Žinoma, jis vyresnis, todėl spėjęs pamatyti daugiau. Tęsiame savo keliones ir gimus dukrai. Dabar kelionės jau tapo ir vaiko pomėgiu. Lukrecija lėktuve geriau jaučiasi nei ant žemės. Skrydžio dieną būna didžiulis džiaugsmas“.

Į keliones su vaiku – nuo pat gimimo

Pirmąkart į užsienį šeima išvyko, kai mažylei buvo du mėnesiai. Po Lietuvą su ja keliavo nuo gimimo. Tiksliau, dukrelė keliaudavo dar mamos pilvelyje. Būdama nėščia, Karolina su vyru apkeliavo Centrinę Ameriką.
Karolina Liukaitytė

Ar nebijo tėvai į keliones leistis su tokiu mažu vaiku? „Nežinau, ko bijoti. Bijočiau keliauti nebent ten, kur vyksta pilietinis karas, yra maliarijos zona, ebolos virusas. Bet kai keliauji po Europą su poros mėnesių kūdikiu, kurį maitini krūtimi, esi rami, nes mažylis visada gaus šilto maisto. Mamos pienu maitinami vaikai paprastai neserga ir užkrečiamomis ligomis, nes turi stiprų imunitetą. Su vaiku keliauti iki penkių mėnesių yra tobula“, – pasakoja K. Liukaitytė.

Dabar šeimos kelionės dažniausiai būna dvidienės. „Nes atostogų turiu standartinį mėnesį per metus, todėl avansu atostogauti nesinori, šefo kantrybė irgi turi ribas, – juokiasi Karolina. – Lietuvoje devynis mėnesius per metus norisi verkti pažiūrėjus pro langą. Todėl to mėnesio yra per mažai, kad galėtum pabėgti į šiltuosius kraštus. Bet man užtenka lietuviškos vasaros, pailsėti galima ir savaitgaliais. Šiltuoju metų laiku lėkti į Pietus neprotinga. Pas mus dabar taip pat šilta, kaip ir Ispanijoje ar Italijoje. Maljorkoje šiuo metu yra tokia pat temperatūra, kaip ir Vilniuje.“

Keičiasi prioritetai

Rinkdamiesi keliones į užsienį, visada atsižvelgia į skrydžio trukmę. Kol neturėjo vaikelio, pora nesuko galvos, ar skristi į reikiamą tašką per Seulą ar per Australiją. Vaikui 12 valandų išsėdėti lėktuve nėra lengva.
Karolina Liukaitytė

„Todėl renkamės artimesnes keliones. Nors, pavyzdžiui, pavasarį lankėmės Seišeliuose. Tiesa, tąkart skridau viena su vaikais, vyras pas mus atskrido vėliau. Keliavome su dukrele ir tuomet 13-mečiu Arno sūnumi iš pirmos santuokos. Daugiau viena su vaikais pasižadėjau nebeskristi. Nes atvykome pikti, pervargę. Mus pasitiko karštis, lagaminai dingo. Atskridome su megztiniais, sportiniais bateliais, o ten svilino 33 laipsnių karštis, drėgmė – 90. Buvo savaitgalis, parduotuvės nedirbo. Turistinėse vietose įmanoma buvo įpirkti tik gumines šlepetes. Vienas keliauti gali be didesnių įnorių. Užtenka ir kuprinės ant pečių, dėl nieko nereikia sukti galvos. Bet vienai keliauti su atžalomis nelengva“, – patirtimi dalinosi Karolina.

Keliaudama viena, ji mėgsta leistis į avantiūrą viską daryti ekspromtu. Taip, pasak jos, yra daug įdomiau nei iš anksto pasirinkti penkių žvaigždučių viešbutį Turkijoje. „Bet dėl vaikų prioritetai keičiasi – renkiesi tas žvaigždutes su geru kambariu, o ne nežinomybę“, – šypsosi K. Liukaitytė.

Dukra pateikia paskutinės minutės pasiūlymus

Kol Lietuvoje lepina šilti orai, šeima planuoja netolimas išvykas gimtinėje. Pavyzdžiui, dabar Arnas sugalvojo projektą aplankyti visus Lietuvos rajonų aukščiausius taškus, kurių yra apie 60.
Karolina Liukaitytė

„Rinkdamiesi keliones dažnai derinamės prie Arno reikalų. Jis dažnai dalyvauja užsienyje vykstančiuose maratonuose. Neretai keliaujame ten, kur yra įdomių riešutų gliaudyklių muziejų. Nes vyras jas kolekcionuoja. Keliones mes visada planuojame, paskutinės minutės pasiūlymų nesirenkame. Paskutinės minutės pasiūlymą mums dažnai pateikia Lukrecija, – pasakoja ji. – Kartą turėjome mėnesiui skristi į Fiji, nes dar buvau motinystės atostogose, galėjau keliauti kiek tik noriu. Buvome nusipirkę lėktuvo bilietus, mėnesiui į priekį užsisakę viešbutį, bet kelionės rytą vaikui pakilo 38 laipsnių temperatūra. Kadangi jai buvo šeši mėnesiai, pabijojome vykti. Šįkart Arnas su vaikais turėjo skristi savaitei į Turkiją, bet likus porai dienų iki kelionės susirgo Lukrecija, užkrėtė brolį, tėtį ir visi trys ramiai per atostogas sirgo.“

Karolina sako, kad vaikas juos pamokė visada perkant kelionę įsigyti ir kelionių draudimą. Nes net ir susikrovęs lagaminus ir įsigijęs kelionę niekada nesi tikras ar išskrisi.

Šeimos atostogų akimirkos - DELFI galerijoje:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)