Žygiuojant tūkstantinei eisenai atsirado ir protestuotojų, kurie aiškiai ir garsiai reiškė nepasitenkinimą vaivorykštės spalvomis pasipuošusiai miniai. Protestuotojai skandavo necenzūrinius žodžius, įžeidinėjo ir grasino susirinkusiems. Negana to, priešiškai nusiteikę asmenys trumpam buvo net sustabdę eiseną, tuomet teko įsikišti ir pareigūnams.

Buvo ir kitokių fizinių veiksmų. Dar prieš eitynes garsiai kalbėta apie tai, kad iš Laisvės alėjoje esančių parduotuvių buvo žaibiškai išpirkti kiaušiniai. Deja, juos neigiamai nusiteikę žmonės panaudojo kaip ginklą. Per visą renginį į LGBTQ+ bendruomenės narius ar juos palaikančius pėsčiuosius buvo paleistas ne vienas kiaušinis. Į nugarą juo buvo smūgiuota net politikei Aušrinei Armonaitei.

Tokie ir panašūs veiksmai susilaukė pasmerkimo žinomų žmonių tarpe. Ne vienas pramogų versle atpažįstamas asmuo stebėjosi, kodėl taiki LGBTQ+ išraiška nusipelnė tiek daug agresijos, lydimos ir keiksmažodžių, ir necenzūrinių gestų.

„Pažiūrėkite į veidus tų, kurie rodė agresiją LGBTQ+ eisenai. Tada į tų, kurie taikiai sau praėjo Laisvės alėja. Man labai aišku, į kuriuos norėčiau būti panašesnė.

Ar čia apie išvaizdą? Ne. Gali būti nors ir grožio etalonas. Čia apie tą išraišką, lyg panosėje šūdas kabėtų“, – socialiniuose tinkluose skelbė „Užkalnio žurnalas“ redaktorė Fausta Marija Leščiauskaitė.

Neapykantos kiekiu stebėjosi ir dainininkas Ruslanas Kirilkinas.

„Kaunas – vatnikų ir homofobų sostinė, niekada šio miesto neprisijaukinsiu. Laisvės alėjos turėtų jame nebebūti, nes laisvės ten jokios nėra…“ – apmaudo neslėpė jis.

Aktualijas kritiškai apžvelgė ir tinklaraštininkas Lukas Ramonas, kuris pasidalino vaizdingu pasakojimu apie tai, kaip neretai mąsto priešiškai nusiteikę asmenys.

„Eina gėjai.

Visada atsiras bent vienas, kur: „Aš ne nacis, bet juos reikia šaudyt.“

Jei paklausi „Kodėl?“

„Nes jie mane provokuoja.“

Kaip jie tave provokuoja? Jei tau kažkas nepatinka, tai nėra provokacija.

Jei tau močiutė kiša silkę pataluose, negali siūlyt genociduot močiutes. Bandžiau, buvo labai nejaukios Kūčios.

„MANE PROVOKUOJA“ tapo atmazu būt dalbajo*u.

„Ne aš pradėjau, mane žmona išprovokavo.“

Ir ant kiek tu turi išprovokuot, kad būtum vertas sušaudymo?

Man daug dalykų nepatinka, ir aš beveik niekad nesiūlau jų šaudyt. Vaikus ant riedlenčių, vaikus ant paspirtukų ir žmones kurie per arti prie manęs eilėj stovi. Tuos tris iššaudom, viskas man tinka.

Bet gėjai? Jie tiesiog būna gėjai, nieko daugiau nedaro. Viskas, provokuoja, šaudyt.

Aš galiu daryt bet ką, manęs niekad nesiūlys šaudyt. Galiu myžt ant praeivio gatvėje ir man maksimum į galvą pasiūlys.

Bet neduok, Dieve, mėgčiau b*** čiu*** ir mokėčiau rengtis – viskas, šaudyt.

Tas mane labiausiai nervina – homofobo aukos sindromas. Nekęsk tu tų gėjų, laisva šalis nekęsti, bet neprimesk, kad čia tu esi nukentėjęs šitoj situacijoj“, – rašė L. Ramonas.

Necenzūrinių gestų gausa nustebino ir videotinklaraštininką Skirmantą Malinauską. Jis pasidalino keliomis nuotraukomis iš Kaune vykusio renginio užkulisių.

„Skaičiau feisbuke, kad Kaune susirinko daug iškrypėlių. Iš nuotraukų matau, kad jie tarpusavyje bendrauja štai tokiais ženklais. Pasigooglinau, lyg ir kažkas apie santykiavimą. Viskas suprantama, dabar mitingai prie Seimo vyksta už laisvę rinktis, darykit jūs, ką norit, bet kam taip demonstruotis?“ – ironiškai klausė S. Malinauskas.

Nugirsta ir susigūžti verčiančia leksika nemaloniai stebino ir grupės „8 Kambarys“ narį Deividą Alejūną.

„Kaune eitynės, gražios, taikios, spalvingos.

Aplink sustoję nulinio intelekto žmonės „iš po vakar“ rėkia „gėda“, „p*&@rai“, „smirda šūdais“, „šikniniai“...

Ir įdomiausia, kaip jie džiaugiasi surėkę kažkokį žodį, o jei dar parėkia kiti kartu, o, Dieve, kokios šypsenos šahmatinės pasimato, kokie šaunuoliukai, išradėjai, mažieji mamos genijai, sugalvoję įžeidžiantį šūkį. Bet juk čia jų laimės akimirka, apart to jie daugiau nelabai ką ir teturi. Gaila.

Gėda“, – liūdesio neslėpė atlikėjas.

Įtempta situacija plaukų stilistą Ąžuolą Misiukevičių įkvėpė pravalyti draugų sąrašą.

„Aš už laisvę mylėti ir būti mylimiems, nes kiekvienas to nusipelnė!!!! Šaunuoliai, LGBT! O dabar, kam nepatinka vaivorykštės, meskit mane iš draugų. Nereikia man nevispročių“, – rašė jis.

Renginio dalyviai Laisvės alėja žygiavo nešini LGBT vėliavomis, pirmosiose eilėse grupė žmonių laikė transparantą su užrašu „Mes esame visur" ir vaivorykštė spalvomis stilizuotą Kauno herbą, turėjo plakatus, skelbiančius „Visi yra verti tikros meilės", „Meilė nėra nusikaltimas", „Kada trans žmonės turės elementarias teises?". Eisenoje buvo matomas ir ne vienas angliškas užrašas: „Love is love", „Born this way", „We are all human" ir t.t.

Renginio saugumui užtikrinti buvo pasitelktos gausios policijos pajėgos bei savanoriai. Pareigūnai dar prieš renginį įrengė metalinį atitvarą, ribojantį patekimą į renginio vietą. Po eitynių Kaune sulaikyti 22 asmenys.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2239)