Žinia apie V. Kernagio ligą pasklido dar 2007 metų pradžioje, nuo tada atlikėjas stengėsi kuo mažiau rodytis viešumoje. Dainininkui buvo atlikta skrandžio operacija, po kurios liga šiek tiek atslūgo.

Vis tik vėliau sveikata vėl suprastėjo, negalavimai persimetė į stemplę, gerklas, pakito ir Vytauto balsas, pradėjo kristi svoris. Pakirstas ligos vyras atsiribojo nuo viešumos.

Visuomenei sužinojus apie maestro ligą, jis sulaukė didžiulio palaikymo. Po straipsniais internete liejosi jį palaikantys komentarai, gerbėjai siuntė trumpąsias žinutes. Bičiuliai nusprendė ir materialiai paremti ligos palaužtą kolegą – atidarė specialią sąskaitą ir ragino aukoti pinigus medikamentams ir gydymui. Į sąskaitą buvo surinkta per 160 tūkst. litų.

Po V. Kernagio mirties jo garbei rengti įvairūs renginiai, išleistos dainų antologijos knygos, rengta paroda „Vytautas Kernagis fotografijose“, pastatytas spektaklis „Baltas sodininkas“, kurio aktoriams kostiumus kūrė Dalia Kernagienė.

„Mano vyras turėjo labai gerą savybę – puikų humoro jausmą. Netgi tada, kai būdavo liūdna, sunku, skaudėdavo, jis vis tiek juokdavosi. Spektaklis iš dalies tai perteiks, kviesdamas juoktis ir ragindamas nebijoti juoktis iš savęs, kaip Vytautas. Jis mielai pokštaudavo ir namie, ir gyvenime su draugais. Tokia buvo jo gyvenimo filosofija“, – tuomet sakė D. Kernagienė.

Režisierius Vytautas V. Landsbergis, statęs spektaklį „Baltas sodininkas“ jau kelerius metus renka medžiagą ir dokumentinio filmo apie Vytautą Kernagį kūrimui.

„Nėra lengva perteikti portretą to, kurį mylėjo visa Lietuva. Tačiau norisi, kad ryškus jo atminimas liktų mūsų atmintyse, o jaunoji karta suprastų, kodėl tėvai kartais tyliai dainuoja kažką apie vyšnias Suvalkijoje, apie Kolorado vabalus ar santechnikus iš Ukmergės“, - anksčiau kalbėjo režisierius.

In memoriam V. Kernagiui

Jaunystėje V. Kernagis studijavo aktoriaus meistriškumą Lietuvos valstybinėje konservatorijoje, Maskvos valstybiname meno institute krimto estrados režisūros mokslus. Muzikantas buvo pirmųjų Lietuvoje big bito grupių „Aisčiai“ (1966-1968) ir „Rupūs miltai“(1969-1972) narys. Kelių dešimčių dainų žodžių ir muzikos autorius, nusifilmavo vaizdo klipuose „Kansaras“ (1988), „Širdele mano“, „Gastrolės Amerikoj“.

Prieš 27 metus V. Kernagis įrašė pirmą Lietuvoje akustinių baladžių (dainuojamosios poezijos) vinilinę plokštelę „Vytautas Kernagis“. Vėliau muzikanto vardas puošė dar 5 kompaktines plokšteles: „Baltojo Nieko dainelės”, „Akustinis”, „Kabaretas „Tarp girnų““, „Abėcėlė”, „Baltas paukštis”. 2003 metais išleistas pirmas dvigubas V. Kernagio dainų albumas „Teisingos dainos”, po metų tapęs auksiniu.

2002 metais grupė „Skamp“ kartu su maestro įrašė naują dainos „Mūsų dienos kaip šventė“ versiją, sulaukusią milžiniško lietuvaičių įvertinimo.

Legendines dainas muzikantas atliko Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kanadoje, Australijoje, Lenkijoje, Norvegijoje, Vokietijoje, Prancūzijoje, Anglijoje gyvenantiems V. Kernagio muzikos gerbėjams.

Geros nuotaikos niekada nestokojęs V. Kernagis pirmasis vaikams sukūrė neįprastų dainelių („Baltojo Nieko dainelės“), atgaivino kabareto žanrą („Kabaretas „Tarp girnų“), publikai pateikė dramatiškas estradines programas, į dainą pažvelgęs kaip į mažą spektaklį („Dainos teatras“) konferansjė tapo ne pranešėju, o vakaro (koncerto) šeimininku. Artistas vaidino populiariausiuose Lietuvos miuzikluose, savo talentą demonstravo Lietuvos kino filmuose „Kai aš mažas buvau“ (1968), „Mažoji išpažintis“ (1971), „Kažkas atsitiko“ (1986). Dainavo pirmoje lietuviškoje roko operoje „Velnio nuotaka“, pirmajame lietuviškame miuzikle „Ugnies medžioklė su varovais“ (1976) ir pirmajame lietuviškame miuzikle Lietuvos lėlių teatre „Šokantis ir dainuojantis mergaitės vieversėlis“.

Išradingas muzikos ir teatro profesionalas buvo apdovanotas muzikine Antano Šabaniausko premija (1995), „Už nuopelnus“ lietuviškai muzikai – muzikiniu „Bravo” (2000) apdovanojimu. Prezidentas Valdas Adamkus už nuopelnus Lietuvai maestro įteikė Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžių (2002).

2007 metais maestro Vytautas Kernagis taip pat apdovanotas Nacionaline kultūros ir meno premija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)