Erica neslepia, jog per 20 metų Lietuvoje daug kas pasikeitė – kitokie tapo ir žmonės.

„Pokyčiai labai dideli ir jie vyksta nuolat. Lietuviai dabar daug keliauja, o tai ypatingai praplečia jų požiūrį, praturtina protą. Matau, jog žmonės tampa vis labiau pasitikintys savimi, tampa atviresni, drąsiai išreiškia savo mintis. Komerciniu požiūriu pokyčiai taip pat milžiniški – šioje šalyje viskas tapo įmanoma. Žinoma, vis dar liko įpročių, kuriuos pakeisti bus itin sudėtinga. Yra tokia puiki knyga „The captive mind“ (liet. „Įkalintas protas“). Ji tobulai iliustruoja posovietizmo likusius randus, atspindi, kaip žmonės vis dar bijo protestų ir didesnių pokyčių bei tiki, jog Vyriausybė ir politikai dirba žmonių naudai – ne atvirkščiai“, – sako E. Jennings.

Moteris teigia, jog šį Lietuvoje vyraujantį mąstymą dar labiau paaštrino pasaulį sukaustęs koronavirusas Covid-19.

„Mes, kultūros žmonės, iš tiesų jaučiamės palikti nuošaly. Gajus mitas, jog visi, kuriuos matome per televiziją, yra turtingi. Tačiau tai visiška netiesa. Smogus koronavirusui visi mūsų koncertai buvo atšaukti arba perkelti. Tai reiškia, jog darbo neteko ne tik atlikėjai, bet ir užkulisiuose dirbantys žmonės, apšvietimo ir garso režisieriai, šokėjai, muzikantai, aktoriai. Dauguma šių žmonių turi šeimas, jie praleido daugybę metų tobulindami savo amatą, o šiandien liko be nieko. Ir šiaip, pamąstymui – kas yra tauta be kultūros? Drįstu kalbėti viso kultūros sektoriaus vardu – mes privalome labiau vertinti save, o mus turi tinkamai palaikyti valstybė. Vienas protestas tėra lašas jūroje. Privalome būti atsakingi ir rinkdami žmones į valdžią, tik taip užsitikrinsime paramą“, – apie užklupusias problemas kalba Erica.

Erica Jennings-Didžiulis ir Jurgis Didžiulis

Su grupe „Skamp“ ilgą laiką koncertavusi atlikėja prisimena geriausius karjeros metus. Pasak E. Jennings, iš tų laikų išliko daugybė puikių prisiminimų.

„Tikrai svarbus momentas mano karjeroje – dalyvavimas „Eurovizijoje“. Mums puikiai sekėsi! Beje, visuomet su skampais stengėmės nepaisyti standartų, sugalvoti kažką kitaip. 1999 metais drauge su LRT simfoniniu orkestru antrąjį albumą pristatėme Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre. Prestižinė vieta tapo prieinama jaunai auditorijai, kuri mėgsta šiuolaikinę muziką. Buvo nuostabus jausmas! Pamenu, dainą „Summertime“ pristatėme sunkvežimyje – išsinuomavom didžiulę mašiną, įrengėme šviesas, važinėjome po Vilnių ir grojome. Sustodavome naktiniuose klubuose. Žmonėms patinka tokie dalykai“, – šypteli dainininkė.

Erica Jennings-Didžiulis ir grupė „Skamp“

Nešti socialinę žinutę grupei „Skamp“ buvo labai svarbu. Erica sako, jog tai pateikdavo per humoro prizmę, į tekstus įpindavo lengvos ironijos.

„Tikriausiai dėl to sulaukėme didžiulio palaikymo iš Vytauto Kernagio. Jam labai patiko mūsų sukurta dainos „Mūsų dienos kaip šventė“ versija. Vytautas puikiai suprato mintį. O man asmeniškai išties gera žinoti, jog su grupe „Skamp“ prisidėjome prie muzikos pramonės Lietuvoje kūrimo“, – džiaugiasi E. Jennings.

 Grupė „Skamp“

Dalyvauti socialinėse akcijos Ericai svarbu. Be muzikos žinoma moteris domisi daugybe dalykų ir gyvena itin sąmoningą gyvenimą.

„Mes su Jurgiu nesame vien tik atlikėjai ir dainų kūrėjai. Esame atsidavę ir socialinei veiklai, dalyvaujame įvairiose akcijose. Taip pat esu išleidusi dvikalbę knygą vaikams „Mano gyvūnai. My animals“, ją vis dar galima rasti internete. Vadovaudamasi kapsulės principu sukūriau drabužių kolekciją „Little cosmopolitan“. Turiu muzikinio teatro bakalauro laipsnį, pradedu galvoti, jog ateityje savo žiniomis norėčiau pasidalinti su kitais. Dėstyti būtų puiku. Tad veiklos man tikrai netrūksta. Kiek save pamenu, visada buvau aktyvi. Socialinę platformą taip pat išnaudoju – čia patogu kalbėti. Rasizmas, ksenofobija, lyčių lygybė, tvarumas, homoseksualų teisės, smurtas šeimoje – visos šios temos man itin svarbios, artimos. Beje, jau seniai kalbėdama su žurnalistais turiu tokią taisyklę – nekalbu, jei klausimai yra tik apie mano plaukų ar makiažo rutiną“, – juokiasi Erica.

Erica Jennings-Didžiulis ir Jurgis Didžiulis

Visai neseniai atlikėja buvo pakviesta atvykti į Briuselį ir išklausyti Europos žaliojo susitarimo detales.

„Man ši tema labai artima. Rėmėme akciją „Fridays for future Vilnius“, prieš karantiną dalyvaudavau ir žygiuose. Dalyvavau projekte, kuriame dalijausi patarimais, kaip namuose taupyti energiją. Tad tikrai ir be muzikos turiu įdomios ir naudingos veiklos. Siekiu, kad mūsų planeta būtų puiki vieta gyventi“, – mintimis dalijasi moteris.

Daugybę veiklų turinti Erica, regis, puikiai laviruoja tarp buvimo puikia mama ir aistringa savo amato kūrėja. Tačiau moteris prisipažįsta, jog kartais tenka susidurti ir su iššūkiais.

„Kai mūsų gyvenime atsirado vaikai, tapau planuotoja eksperte. Juk anksčiau galėdavau miegoti, kiek noriu, kurti studijoje iki ryto. O dabar sužinojau, kiek daug galima nuveikti per dieną, jei ją suplanuoji. Tiesa, turiu ir visą būrį pagalbininkų. Be Jurgio man dar padeda tėvai bei seserys. Mano tėvai – atsidavę seneliai, jie su anūkais praleidžia daug laiko. Airijoje tokia šeimos paramos sistema yra norma. O aš jiems esu labai dėkinga, – sako Erica. – Kai 1968-iais metais mano mama ištekėjo už tėčio, pagal įstatymą ji turėjo palikti savo darbą. Šis įstatymas buvo pakeistas tik aštuntojo dešimtmečio viduryje. Todėl mama siekė, jog mes turėtume visas galimybes, kurių kadaise neturėjo ji. Esu įsitikinusi, jog būti mama – sunkiausias darbas pasaulyje. Turi atlikti daugybę vaidmenų, neskaičiuoti valandų ir už tai negauni nė cento“.

Erica Jennings-Didžiulis su šeima

Paskelbus karantiną daugelis moterų priėmė išties didelį iššūkį – privalėjo suderinti darbus ir mamos pareigas. Erica teigia, jog pirmosiomis dienomis ir jai buvo gana nelengva.

„Iš tiesų labai daug laiko skyriau vaikams. Padėjau jiems prisitaikyti prie naujos mokslo sistemos, leisdavomės į žygius gryname ore, o su Jurgiu ėmėme daugiau muzikuoti namuose. Tai mūsų visai šeimai suteikė daug džiaugsmo, įkvėpė naujiems darbams“, – pasakoja daugiau nei du dešimtmečius Lietuvoje gyvenanti moteris.

Erica prisipažįsta, jog savo vaikams nuo pat gimimo diegia vertybes ir stengiasi rodyti tinkamą pavyzdį.

„Svarbu, kad jie būtų empatiški, gerbtų ne tik save, bet ir kitus, rūpintųsi pasauliu, kuriame gyvena. Noriu, kad jie būtų kūrybingi, jaustųsi įkvėpti, laikytųsi griežtos darbo etikos. Mūsų vaikai labai muzikalūs. Tiesa, kai pradėjome kartu rengti gyvos muzikos pasirodymus, buvau atsargi. Norėjau, kad jie tuo mėgautųsi ir nesijaustų nepatogiai. Tačiau tikrai nustebau, jog jų pasitikėjimas savimi neįtikėtinai išaugo, – džiaugiasi trijų vaikų mama. – Kasdienis muzikavimas su visa šeima yra geriausia, kas nutiko per karantiną. Tai darysime ir ateityje“.

Erica Jennings-Didžiulis ir Gaia

Žinoma atlikėja su gerbėjais dažnai dalijasi nuotraukomis iš atostogų ar kasdienybės. Pasitaiko ir pikantiškų nuotraukų, kuriose matyti nemažai nuogo kūno. Kaip teigia pati Erica, ji turi sveiką požiūrį į žmogaus kūną.

„Nesu nusistačiusi prieš nuogybes. Priešingai, manau, jog mūsų kūnai yra gražūs, kad ir kokios formos ar dydžio jis būtų. Tiesa, nereikėtų jo pateikti vulgariai. Manau, labai svarbu, kad jauni vaikinai ir merginos matytų įvairius kūnus, ne tik patobulintus chirurginiu būdu ar fotošopo. Svarbu ugdyti pagarbą kūnui, reikalauti, kad gerbtų ir kitus. Reikia kalbėti ir apie sekso džiaugsmus bei pasirinkimo galimybę. Juk iš tiesų, tokios bendrinės frazės arba pokalbiai vien apie tai, „kaip nepastoti“, yra tikrai ne viskas, ką jaunam žmogui reikėtų žinoti. Labai svarbu turėti teisę rinktis “, – įsitikinusi moteris.

Erica Jennings-Didžiulis

Socialinė žiniasklaida šį tą pakeitė – nebeliko stiprios bendruomenės jausmo, koks buvo prieš du dešimtmečius.

„Su kolegomis susitikdavome ne tik apdovanojimų ar koncertų metu. Kalbėdavomės ir šiaip, apsikeisdavome idėjomis. Nemaniau, kad kada nors bus kitaip. Be galo norėčiau tokią stiprią bendruomenę sukurti ir dabar. Tikiu, jog tai įmanoma, – viliasi Erica. – Na, o konkurencija buvo visada. Manau, jog konstruktyvi konkurencija yra labai teigiamas dalykas.“

Gegužės 17-ąją Ericai sukako 40-imt. Moteris sako, jog su metais tampa išmintingesnė ir įžvalgesnė.

„Šiuo gyvenimo laikotarpiu priimu itin sąmoningus sprendimus – kaip menininkė prisidedu prie socialinių akcijų, atkreipiu dėmesį į visuomenės problemas, kuriu gerą muziką, išnaudoju socialinius tikslus ne pramoginiais tikslais. Sportuoju, o prieš kelis metus išmokau plaukti! Karantino metu ėmiau bėgioti, kasdien nubėgu po 6 kilometrus. Jūroje maudausi jau balandžio mėnesį. Esu išbandžiusi ir ledo vonią – pojūčiai neįtikėtini. Tai ypač gerai veikia imuninę sistemą. O iki gegužės pabaigos laiką leisime prie jūros. Tai puiki galimybė, čia patinka ir mums, ir mūsų vaikams. Kada dar pabūti šalia jūros per mokslo metus, jei ne karantino metu?, – šypteli Erica. – Grynas oras ir pasikeitusi aplinka mums išėjo į naudą. Mūsų mažoji Gaia nepaparastai džiaugiasi tyrinėdama kopas. O mes maudomės kasdien – esame vieninteliai paplūdimyje su maudymosi kostiumais.“

Šį gimtadienį atlikėja paminėjo kiek kitaip – gimtadienio ryte ji pristatė naująjį albumą.

„Mano albumas „Songs in Saturn“ yra prieinamas visose skaitmeninėse platformose. Labai džiaugiuosi. Norėčiau padėkoti Snorre Bergerud, kuris prodiusavo didžiąją dalį naujojo albumo. Taip pat Vytautui Bikui už „The Truth“ ir „Black is the Colour“, Leonui Somovui, kuris prisidėjo prie „Shades of Blue“ bei Andriui Mamontovui, su kuriuo drauge parašėme „Because of You“. Ši daina bus mūsų singlas. Visos dainos buvo parašytos Saturno ciklo metu, kuris astrologijoje laikomas vienu ilgiausiu ir sudėtingiausiu. Jis trunka 19 metų. Susidūrus su kliūtimis ir iššūkiais imame jaustis lyg nuolat koptume į kalną. Šis albumas – apie išmoktas pamokas ir įgytą patirtį. Laimei, mano Saturno ciklas pasibaigs ir prasidės Merkurijaus – jis lengvas ir ryškus, – atskleidžia dainininkė. – Žinoma, jei ne karantinas, namuose būčiau surengusi vakarėlį su būriu draugų. Tačiau šįkart Nidos svečiams surengėme koncertą. Laikėmės visų taisyklių! Buvo jauki, muzikos kupina šventė.“

Erica Jennings /Foto: Marla Singer Photography

Naujos patirtys, natūralus optimizmas, lengvumo pojūtis, neblėstanti meilė – šių dalykų Erica palinkėtų sau gimimo dienos proga.

„Na, o kalbant apie konkrečius planus, tai daugelis jų yra perkelti arba atidėti neribotam laikui. Nuoširdžiai nesuprantu, kodėl negalime rengti didesnio masto renginius, jei turime galimybę užtikrinti saugumą. Norėčiau gauti tikslias gaires, kurios atsakytų į visus rūpimus klausimus. Juk menininkams reikės atsistoti ant kojų ir vėl, – teigia 40-ąjį gimtadienį paminėjusi Erica. – Beje, sugalvojau, kad per šiuos metus noriu patirti 40 naujų dalykų. Pasikalbame kitais metais tokiu pat metu, pasakysiu, ar mano planas pavyko!”

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (92)