Remiantis BBC pateikta informacija, dėl J. Clarksono straipsnio IPSO (Jungtinėje Karalystėje veikianti Nepriklausoma spaudos standartų organizacija) sulaukė per 6 tūkst. skundų.

Pasipiktinimo bangą sukėlęs straipsnis buvo pašalintas iš „The Sun“ internetinės svetainės. Siekiant paaiškinti šį veiksmą buvo nurodyta, kad, atsižvelgiant į J. Clarksono „Twitter“ žinutę, jo buvo paprašyta jau seniau pašalinti publikuotą rašinį.

Jungtinės Karalystės leidinyje pasirodžiusiame straipsnyje „Aukščiausios pavaros“ („Top Gear“) vedėjas nurodė nekenčiantis Sasekso kunigaikštienės visomis savo ląstelėmis.

„Naktimis negaliu užmigti: griežiu dantimis ir svajoju apie dieną, kai ji bus priversta nuoga pražygiuoti visų Didžiosios Britanijos miestų gatvėmis, o miniomis susirinkę žmonės jai pavymui šauks „Gėda!“ ir mėtys ekskrementus“, – parašė J. Clarksonas, neva turėdamas omenyje garsiąją sceną iš „Sostų karų“ („Game of Thrones“).

J. Clarksonas taip pat parašė nekenčiantis Meghan labiau negu Rose West – liūdnai pagarsėjusios serijinės žudikės, 8-uoju ir 9-uoju praeito amžiaus dešimtmečiais kartu su vyru Fredu Westu nukankinusios ir nužudžiusios begalę jaunų moterų, įskaitant ir savo podukrą.

Škotijos pirmoji ministrė Nicola Sturgeon, sprendžiant iš straipsnio, taip pat tapusi J. Clarksono neapykantos taikiniu, populiarios laidos vedėjo pareiškimus pavadino ypač mizoginiškais, tiesiog pasibaisėtinais ir siaubingais.

„Tai, ką jis pasakė apie Meghan Markle, mano galva, yra akivaizdi mizoginija, kažkas siaubingo ir pasibaisėtino, – pareiškė N. Sturgeon. – Tokie kaip Jeremy Clarksonas man atrodo apgailėtini. Kas gi priverčia taip persisunkti neapykanta, kad kiltų noras rašyti tokius dalykus? Manau, tai teikia įžvalgų apie Jeremy Clarksoną ir atskleidžia, koks jis žmogus. Gal jam vertėtų kiek nurimti ir nuodugniau pamąstyti apie gyvenimą?“

Straipsnio autorių pasmerkė ir Londono meras Sadiqas Khanas.

„Jeremy Clarksonas turėtų gerai žinoti, kad žodžiai sukelia tam tikras pasekmes. Žodžių iš jo rašinio neišeina vertinti kaip pokšto – jie grėsmingi ir nedovanotini. Esame apimti moterų ir mergaičių atžvilgiu vykdomo smurto epidemijos, todėl vyrai, kurių balsai girdimi, turėtų pasirodyti kur kas geriau“, – parašė S. Khanas „Twitter“ žinutėje.

Prie aršios kritikos prisidėjo ir J. Clarksono duktė Emily.

„Mano požiūris į mizoginiją, patyčias ir moterų traktavimą žiniasklaidoje visada buvo ir tebėra be galo aiškus. – parašė ji savo „Instagram“ paskyroje. – Noriu labai aiškiai pasakyti, kad prieštarauju viskam, ką tėvas parašė apie Meghan Markle. Esu nusiteikusi ir toliau ginti tuos, kurie tampa internetu plūstančios neapykantos taikiniais.“

J. Clarksonas pakomentavo kilusią sumaištį: nurodė esąs apimtas siaubo dėl to, kad jo žodžiai taip kažką įskaudino.

„O, Dieve, tikrai neapgalvotai leptelėjau, – parašė jis „Twitter“ paskyroje. – Dalis apie Meghan tebuvo nevykusi nuoroda į sceną iš „Sostų karų“, bet begalė žmonių jos nesuprato. Dėl to, kad mano žodžiai taip įskaudino, esu apimtas siaubo, o ateity pasistengsiu būti apdairesnis.“

Sasekso kunigaikščio ir kunigaikštienės atstovas spaudai kaip nors pakomentuoti incidentą atsisakė.

Prieš šventes J. Clarksonas dalyvavo „Michelin“ žvaigždute įvertintame Londono restorane „Murano“ surengtuose kalėdiniuose pietuose, kuriuose dalyvavo ir karalienė Camilla. Tarp susirinkusių svečių buvo ir Maggie Smith, Judi Dench bei Piersas Morganas.

Aršiai sukritikuotas J. Clarksono straipsnis pasirodė tuo pat metu, kai buvo transliuojamos dokumentinės laidos apie Meghan ir princą Harry, konkrečiai apie tai, kaip pora kovojo su žiniasklaidos kišimusi ir socialiniuose tinkluose tykančiomis grėsmėmis.

„Manau, kad žmonės turėtų labai gerai suprasti, į ką gali išaugti jų pasėta neapykantos sėkla“, – pasakė Sasekso kunigaikštienė viename paveikiame laidos epizode.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
DELFI
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)